Najave

Hoće li Alen Hedo dobiti posao u Gradskoj upravi Grada Goražde?

Alen Hedo, kako navodi, jedina osoba s VSS-om i stopostotnim invaliditetom na evidenciji JU Zavod za zapošljavanje BPK Goražde, 17.8.2021. godine još se jednom oglasio u javnosti, ističući da sa svojih 29 godina, diplomom pravnika i radnim iskustvom na nekoliko poslova još uvijek čeka na zaposlenje.

Foto: Karike.ba

Jedina sam osoba sa VSS-om i stopostotnim invaliditetom na evidenciji zavoda. Kroz glavu su mi prošla sva nošenja od kuće do škole u rukama ili za vratom moje majke. Nošenje kolica i mene na peti sprat u očevim rukama i tako punih 18 godina. Danas imam ‘privilegiju’ biti jedini u takvoj evidenciji već sedam godina. Da li se sva moja borba svela na karton o redovnom javljanju u Zavod za zapošljavanje? Da li vrijedi ostati u Goraždu i nadati se da ću jednog dana biti radno angažovan i da će ta ‘privilegija’ biti moja prošlost? Neću osuđivati, neću kritikovati bilo koga, ali zapitajte se koliko je to ljudski, a svi se u ljudskost zaklinjemo.

Alen Hedo, 17.8.2021.

Ne krijući svoje ogorčenje, Hedo je tom prilikom najavio i proteste pred zgradom kantonalnih institucija i Gradskom upravom, podsjećajući, pored ostalog, da očekuje reakciju, ili kantonalnih, ili gradskih vlasti Goražda:

Danas, kad bih trebao da živim od svog rada, da zasnujem porodicu, ja sam u slijepoj ulici koja niti ima smisla niti za to ima opravdanja. Očekujem sastanak kod premijerke kantona, ona je obećala da će me saslušati, očekujem razgovor koji će možda biti odlučujući ili ću izaći na ulicu. Gradonačelnik se još nije oglasio iako sam još prije 20 dana molio da me primi, a direktno i indirektno od početka njegovog mandata, međutim do sad nije našao ni sat vremena za mene. Stid me, ali nemam više načina. Ako se ništa ne desi, ja ću u znak nezadovoljstva biti na ulici svaki dan, pa neka me, ako ništa, gledaju, a i ja njih kako dolaze na posao i rade. Već sedam godina ovo traje, sedam godina i pet mjeseci staža je pokazatelj koliko sam jednak u društvu. To što me tapšu po ramenu da sam dobar i istrajan meni ne donosi hljeb, time se ne plaćaju računi, s tim se ne mogu oženiti niti zasnovati porodicu. Izaći ću na proteste dok me ne zaposle, neću više da sjedim kod kuće, mene nije sramota ništa raditi.

Alen Hedo, 17.8.2021.

Ubrzo nakon ovog Hedinog istupa, 20.8.2021. godine, na zvaničnoj stranici SDP-a BiH, objavljena je reakcija gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića, u kojoj Imamović, između ostalog, navodi da će Alen Hedo dobiti posao u Gradskoj upravi, a na osnovu raspisanog poziva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH:

Sticajem okolnosti Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH sutra raspisuje javni poziv, tako da je ovo Alenova nafaka. Grad Goražde će aplicirati i povući sredstva za godinu, međutim nećemo ga ostaviti na cjedilu ni nakon te godine. To će biti prilika da upoznamo njegove kompetencije i kvalitete, tako da ćemo nakon toga ocijeniti na kojem mjestu može dati najbolji doprinos i osigurati mu adekvatno radno mjesto u Gradskoj upravi.

Ernest Imamović, 20.8.2021.

“Poziv gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića je obećavajući”, izjavio je tim povodom Hedo, ali i podsjetio da će, “ako ne dođe do realizacije, sasvim sigurno rješavanje ovog problema prenijeti na ulicu”:

Razgovor je bio obećavajući, kao i svi prethodni koji su održani s vladajućim strukturama proteklih sedam godina. Ono što me ohrabruje je da su u mom prisustvu napravljeni koraci u vidu konsultacija s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Angažman bi, prema navodima gradonačelnika, bio u Gradskoj upravi, na mjestu koje mi u smislu arhitektonskih barijera bude prilagođeno. Rješavanje problema se odnosi na narednu godinu, uz čvrsta obećanja da se na tome neće završiti. Ono što želim navesti je da ću još jednom, po ko zna koji put, vjerovati na riječi, a ako ne dođe do realizacije, sasvim sigurno ću rješavanje ovog problema prenijeti na ulicu. Raduju me brojni pozivi i poruke podrške kako mojih sugrađana tako i ljudi iz drugih gradova BiH, koji su mi dali obećanje da će mi se pridružiti u znak podrške koliko god to bude potrebno.

Alen Hedo, 20.8.2021.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu s obećanjem gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića, na osnovu raspisanog poziva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, Alen Hedo dobiti posao u Gradskoj upravi Grada Goražde.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!