Analize

Kraj mandata Ibrahima Hadžibajrića

Nakon što je na referendumu održanom 23. jula 2023. godine izglasan opoziv načelnika Općine Stari Grad, Istinomjer objavljuje finalni monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja Ibrahima Hadžibajrića koja smo pratili u protekle dvije i po godine.

Izvor: Općina Stari Grad

Nakon Lokalnih izbora 2020. godine Ibrahim Hadžibajrić započeo je četvrti mandat kao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo. Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na sjednici održanoj 30. maja 2023. godine prihvatilo inicijativu za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika, koju su predložila/e 23 vijećnika/ce. Na referendumu održanom 23. jula građani/ke Starog Grada izglasali/e su opoziv Hadžibajrića.

Podsjećamo, Hadžibajrić je uhapšen u maju 2023. godine s još nekoliko osoba zbog sumnje na organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebu položaja i primanje i davanje dara, te se od tada nalazi u pritvoru.

Hadžibajrić je tokom kampanje predstavio Program 13/4 – 13 najvažnijih projekata za period 2020–2024, na osnovu kojeg je Istinomjer pratio 13 obećanja tokom protekle dvije i po godine. Od 13 obećanja iz spomenutog programa, dva su ispunjena, četiri su djelimično ispunjena, dva su ispunjena manjim dijelom, dok je pet obećanja ostalo neispunjeno.

Obećanje koje se odnosi na adaptaciju vrtića “Bulbuli” ispunjeno je u maju 2021. godine, kada je vrtić svečano otvoren. Kako je tada saopćeno iz Općine, vrijednost projekta bila je skoro milion konvertibilnih maraka, a riječ je o zajedničkom projektu Općine Stari Grad i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Rekonstrukcija vrtića “Bulbuli” počela je u augustu 2020. godine. U potpunosti je obnovljen objekat “ukupne površine skoro 400m2, a izvedeni su svi građevinski radovi u unutrašnjosti, na krovnoj konstrukciji, montiran solarni sistem, uvedeno podno grijanje, postavljene nove elektroinstalacije i hidroizolacija, novo dječije igralište”.

Drugo ispunjeno obećanje odnosi se na ukidanje vodozaštitne zone u MZ Mošćanica. Općina Stari Grad je 2020. godine prezentirala Elaborat zaštite otvorenog vodotoka Mošćanice. Elaborat je potvrdio da je kvaliteta vode Mošćanice na otvorenom vodotoku vrlo loša i da se predmetni vodozahvat isključuje kao izvorište pitke vode. Revizija Elaborata na Institutu za hidrotehniku d.d. Sarajevo također je pokazala da se spomenuti vodozahvat ne treba štititi kao izvorište vode za piće. Načelnik Hadžibajrić se u septembru 2022. godine obratio tadašnjem premijeru KS Edinu Forti da po hitnom postupku uvrsti prijedlog o izmjeni Odluke o vodozaštitnoj zoni na Mošćanici na sjednicu Vlade KS.

U aprilu 2023. godine Vlada KS prihvatila je inicijativu Općine Stari Grad za izmjenu sporne odluke o vodozaštitnoj zoni. U nastavku 8. radne sjednice, održanom 3.7.2023. godine, Skupština KS usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o zaštiti planinskih izvorišta vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice, čime su stvoreni preduslovi za legalizaciju oko pet stotina individualnih objekata u MZ Mošćanica.

Djelimično su ispunjena obećanja koja se odnose na rekonstrukciju Apelovog puta, rasterećenje putnih komunikacija u naseljima, izgradnju podzemne garaže i platoa na Trgu Alija Izetbegović te podsticaj razvoju poljoprivrede.

Tokom dvije i po godine mandata iz općinskog budžeta su u kontinuitetu izdvajana sredstva za sanaciju i proširenje puteva s ciljem rasterećenja putnih komunikacija. Kada je riječ o obećanju koje se odnosi na podsticaje za razvoj poljoprivrede, Općina je izdvajala sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije i druge poljoprivredne opreme. Općina je, između ostalog, dodjeljivala plastenike s ciljem poticaja razvoja poljoprivrede.

Sanacija Apelovog puta započela je krajem septembra 2022. godine, ali je obustavljena zbog uvođenja sistema kanalizacije. Projekat sanacije Apelovog puta nastavljen je početkom jula 2023. godine.

Kada je riječ o sanaciji Trga Alija Izetbegović i izgradnji podzemne garaže, načelnik Hadžibajrić je 14.6.2021. godine izjavio da podzemna garaža neće biti izgrađena, nego će se na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović rekonstruisati plato, uz zadržavanje zelenih površina. Sanacija Trga oslobođenja – Alija Izetbegović započeta je 4.8.2021. godine. U oktobru 2021. godine radovi su obustavljeni na osnovu rješenja postupajućeg inspektora, a nastavljeni su u maju 2022. godine. Sanacija i uređenje trga okončani su 4.8.2022. godine.

Ocjenu ispunjeno manjim dijelom dobila su obećanja Izgradnja SRC na prostoru bazena Bembaša i Podrška samozapošljavanju mladih.

Krajem decembra 2022. godine u Općini Stari Grad Sarajevo predstavljeno je idejno rješenje novih bazena Bembaša koje bi trebalo uključivati otvorene i zatvorene bazene, uređene zelene površine, prostor za ležaljke i odmor i druge sadržaje. Budžetom Federacije BiH za 2023. godinu predviđeno je 1,5 miliona KM za izgradnju bazena na Bembaši. Krajem februara 2023. godine Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo predočene su informacije o poduzetim radnjama i narednim koracima. Tada je istaknuto da je u toku izrada studije izvodljivosti te aktivnosti na izradi finalnog idejnog projekta kojim će biti ispoštovani svi zakonski propisi. Krajem aprila 2023. godine Arhitektonski biro “Sinteza” predstavio je projekat izgradnje bazena na Bembaši.

Nakon prve godine mandata Ibrahima Hadžibajrića obećanje Podrška samozapošljavanju mladih dobilo je ocjenu ispunjeno, s obzirom na to da je u budžetu Općine za 2021. godinu predviđeno 130.000 KM za projekat sufinansiranja start up biznisa, što je predstavljalo značajno povećanje u odnosu na budžet za 2020. godinu. Međutim, s obzirom na to da su za navedeni projekat utrošena znatno manja sredstva te budući da su u budžetima za 2022. i 2023. za isti projekat predviđeni znatno niži iznosi, Istinomjer je ovo obećanje ocijenio kao ispunjeno manjim dijelom te je ocjena ispravljena u julu 2023. godine.

Neispunjena obećanja iz programa Ibrahima Hadžibajrića odnose se na smanjenje obuhvata zaštićenog područja Bembaša, izgradnju simbola odbrane Grada Sarajeva na lokalitetu Čolina kapa, izgradnju objekata na Baščaršiji, obnovu trebevićkog opservatorija i izgradnju stadiona na Darivi.

Podsjećamo, Ibrahim Hadžibajrić bio je na čelu Općine Stari Grad od 2008. godine, a Istinomjer je i u mandatima 2012–2016. i 2016–2020. provodio monitoring ispunjenosti njegovih predizbornih obećanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!