Neispunjeno

Obnova trebevićkog opservatorija

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Na uzvišenju na Trebeviću, znanom kao Čolina kapa, austro-ugarska vlast podigla je vojno utvrđenje Bistrik kulu. Kula je nakon Drugog svjetskog rata izgubila svoj vojni značaj, pa je 60-tih godina prošlog stoljeća predata na korištenje Astronomskom društvu „Orion“ koje je na tom mjestu formiralo jedini astronomski opservatorij u BiH. Nažalost, tokom agresije na naš grad Opservatorij je pretrpio teška oštećenja i do danas nije obnovljen. Uložit ćemo maksimalne napore da ovaj simbol Trebevića i Sarajeva vratimo u funkciju, a Starom Gradu ponovo damo epitet jedine općine koja ima opservatorij.

Obrazloženje

Izvor: Program 13/4 - 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024.

Kako su iz Općine Stari Grad rekli za Istinomjer, Gradska uprava Grada Sarajevo uputila je Općini Stari Grad Sarajevo pismo namjere u kojem se izražava želja za saradnjom na projektu obnove Trebevićke opservatorije, a način da Općina Stari Grad ustupi Gradu Sarajevo na korištenje prostor koji je u njenom vlasništvu. Dodali su da je Općina Stari Grad je izrazila spremnost za ovakvu vrstu saradnje, te informisala Gradsku upravu da je Općina vlasnik dijela nekretnine, tačnije same Bistrik kule, dok vlasništvo nad ostalim dijelom ima Zavod za izgradnju KS, te da je u tom smislu potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose. Istakli su i da su u toku pregovori oko ovog projekta.

Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održali su 26.4.2021. godine sastanak na kojem su razgovarali o zajedničkim projektima, među kojima je i rekonstrukcija trebevičkog opservatorija. 

Razgovarali smo o zajedničkoj realizaciji projekta rekonstrukcije i vraćanju u funkciju trebevićkog Opservatorija. Općina Stari Grad će dati punu podršku ovom projektu kako bi se u narednom periodu osigurala potrebna sredstva i ovaj objekat vratio u prvobitno stanje čime bismo građanima, ali i turistima vratili još jednu turističku atrakciju.

Ibrahim Hadžibajrić, 26.4.2021.

Kako se navodi u saopćenju Naše stranke od 8.12.2021. godine, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Adi Škaljić uputio je Prijedlog sporazuma o saradnji između Kantona Sarajevo i Grada na projektu obnove i restauracije Opservatorija na Trebeviću gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. S druge strane, i zastupnici u Skupštini KS Vildana Bešlija i Vibor Handžić su isti prijedlog uputili premijeru Edinu Forti. Sporazum predviđa da Vlada KS i Grad Sarajevo obezbjede dio sredstava za obnovu, ali i zajedničku potražnju sredstava od viših nivoa vlasti i drugih donatora. 

Ovim Sporazumom se kruniše već pet godina aktivnog podržavanja ovog projekta od strane vijećnika i zastupnika Naše stranke u Općini Stari Grad, Gradu Sarajevo i Kantonu, zajedno s aktivistom Dinom Đipom, te u saradnji s Astronomskim društvom Orion iz Sarajeva. 

Saopćenje, Naša stranka, 8.12.2021.

U julu 2022. godine zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić primila je u Vijećnici Teu Temim i Amela Durakovića, astronomske stručnjake koji rade na prestižnim svjetskim naučno-istraživačkim ustanovama. Tom prilikom Margetić je rekla:

Aktuelna gradska administracija pokrenula je ovaj važan proces kako bi ponovo u funkciju stavili ovaj svojevrsni simbol Trebevića i Sarajeva koji je bio okosnica popularizacije i razvoja astronomije u BiH. Opservatorij nije samo infrastrukturalni projekat. To je važna investicija u obrazovanje, nauku, turizam.

Anja Margetić, 20.7.2022.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u februaru 2023. godine usvojilo je informacije o elaboratu obnove astronomske opservatorije na Trebeviću, a elaborat je objavljen na zvaničnoj internet-stranici Gradskog vijeća Sarajeva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!