Započeto

Rekonstrukcija i asfaltiranje Apelovog puta

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Rekonstrukcijom i asfaltiranjem Apelovog puta, najkraće rute iz Sarajeva do Trebevića, prvi put poslije agresije na naš grad uspostavit ćemo direktnu putnu komunikaciju između Sarajeva i Trebevića bez korištenja putne infrastrukture manjeg entiteta. Izvršit će se sanacija i asfaltiranje putne komunikacije od Vakufskog imanja na Pogledinama do posljednje stanice bob-staze na Trebeviću.

Obrazloženje

Sanacija je započela u septembru 2022. godine, ali je trenutno obustavljena.

Izvor: Program 13/4 - 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024.

Sanacija Apelovog puta prema Trebeviću započela je u septembru 2022. godine. Ipak, obustavljena je zbog toga što se na toj lokaciji uvodi sistem kanalizacije.

Izvor: Općina Stari Grad Sarajevo

Na sastanku ministra saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnana Štete i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, koji je održan 6.5.2021. godine, dogovorena je realizacija tri projekta ukupne vrijednosti preko 1,1 milion KM. Jedan od dogovorenih projekata jeste rekonstrukcija i asfaltiranje Apelovog puta, najkraće rute iz Sarajeva do Trebevića. Projekat je vrijedan 450.000 KM. Kako se navodi u saopćenju Općine, obnovom ovog puta uspostavit će se direktna putna komunikacija između Sarajeva i Trebevića bez korištenja putne infrastrukture Republike Srpske. 

Načelnik Hadžibajrić i direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač potpisali su 28.6.2021. Sporazum o zajedničkom pokretanju postupka za izbor izvođača radova na projektu asfaltiranja makadamske ceste – Apelov put. 

Ovo je kapitalni projekat. Ono što rade općine i kanton po pitanju rekonstrukcije ulica i infrastrukture su kapitalni projekti od interesa i značaja za građane. Nisu kapitalni projekti izgradnje novih zgrada koje su mahom privatno vlasništvo, ovakvi projekti su važni za naše građane. (…) Kada je riječ o Apelovom putu, radit će se dionica od 900 metara. Bit će obezbijeđen dvosmjerni saobraćaj, jer će raditi proširenja na cesti kako bi se osiguralo normalno odvijanje saobraćaja u oba pravca.

Ibrahim Hadžibajrić, 28.6.2021.

Kako su rekli iz Općine Stari Grad za Istinomjer, putem Službe za urbanizam Općina je zatražila od Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS odobrenje za izvođenje radova, imajući u vidu da se Apelov put nalazi u zoni zaštićenog područja Trebević. Dodali su da će Služba za urbanizam Općine Stari Grad izdati potrebne dozvole i da će projekat početi nakon što nadležno ministarstvo izda odobrenje te nadležni zavodi (Zavod za planiranje i Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika) daju saglasnosti.

Iz Općine Stari Grad krajem septembra saopćeno je da je započela sanacija Apelovog puta. Kako je navedeno u informaciji, “projekat predviđa rekonstrukciju i proširenje određenih dijelova Apelove ceste u dužini od oko 900 metara”.

Ipak, sanacija puta obustavljena je na određeni period zbog toga što se trenutno na toj lokaciji uvodi sistem kanalizacije, a kako su za Istinomjer rekli iz Općine Stari Grad, sanacija i asfaltiranje nastavit će se čim ovi radovi budu završeni.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!