Djelimično ispunjeno

Rekonstrukcija i asfaltiranje Apelovog puta

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Rekonstrukcijom i asfaltiranjem Apelovog puta, najkraće rute iz Sarajeva do Trebevića, prvi put poslije agresije na naš grad uspostavit ćemo direktnu putnu komunikaciju između Sarajeva i Trebevića bez korištenja putne infrastrukture manjeg entiteta. Izvršit će se sanacija i asfaltiranje putne komunikacije od Vakufskog imanja na Pogledinama do posljednje stanice bob-staze na Trebeviću.

Izvor: Program 13/4 - 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024.

Sanacija Apelovog puta prema Trebeviću započela je u septembru 2022. godine, a javnost je početkom jula 2023. godine obaviještena da je okončano uvođenje kanalizacione mreže duž navedene trase.

Izvor: Općina Stari Grad Sarajevo

Na sastanku ministra saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnana Štete i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, koji je održan 6.5.2021. godine, dogovorena je realizacija tri projekta ukupne vrijednosti preko 1,1 milion KM. Jedan od dogovorenih projekata jeste rekonstrukcija i asfaltiranje Apelovog puta, najkraće rute iz Sarajeva do Trebevića. Projekat je vrijedan 450.000 KM. Kako se navodi u saopćenju Općine, obnovom ovog puta uspostavit će se direktna putna komunikacija između Sarajeva i Trebevića bez korištenja putne infrastrukture Republike Srpske. 

Načelnik Hadžibajrić i direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač potpisali su 28.6.2021. Sporazum o zajedničkom pokretanju postupka za izbor izvođača radova na projektu asfaltiranja makadamske ceste – Apelov put. 

Ovo je kapitalni projekat. Ono što rade općine i kanton po pitanju rekonstrukcije ulica i infrastrukture su kapitalni projekti od interesa i značaja za građane. Nisu kapitalni projekti izgradnje novih zgrada koje su mahom privatno vlasništvo, ovakvi projekti su važni za naše građane. (…) Kada je riječ o Apelovom putu, radit će se dionica od 900 metara. Bit će obezbijeđen dvosmjerni saobraćaj, jer će raditi proširenja na cesti kako bi se osiguralo normalno odvijanje saobraćaja u oba pravca.

Ibrahim Hadžibajrić, 28.6.2021.

Kako su rekli iz Općine Stari Grad za Istinomjer, putem Službe za urbanizam Općina je zatražila od Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS odobrenje za izvođenje radova, imajući u vidu da se Apelov put nalazi u zoni zaštićenog područja Trebević. Dodali su da će Služba za urbanizam Općine Stari Grad izdati potrebne dozvole i da će projekat početi nakon što nadležno ministarstvo izda odobrenje te nadležni zavodi (Zavod za planiranje i Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika) daju saglasnosti.

Iz Općine Stari Grad krajem septembra 2022. godine saopćeno je da je započela sanacija Apelovog puta. Kako je navedeno u informaciji, “projekat predviđa rekonstrukciju i proširenje određenih dijelova Apelove ceste u dužini od oko 900 metara”.

Ipak, sanacija puta bila je obustavljena je na određeni period zbog zbog uvođenja sistema kanalizacije, te su tom prilikom za Istinomjer rekli iz Općine Stari Grad, da će se sanacija i asfaltiranje nastavit čim ovi radovi budu završeni.

Kako je javnost putem zvanične stranice Općine Stari Grad Sarajevo obaviještena 4.7.2023. godine, nastavljen je projekat sanacije Apelove ceste, u okviru kojeg je okončano uvođenje kanalizacione mreže duž navedene trase. 

Nakon što je završen taj dio projekta, nastavljeno je sa sanacijom i asfaltiranjem dionice duge oko 900 metara.

Općina Stari Grad Sarajevo, 4.7.2023.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!