Djelimično ispunjeno

Rasterećenje putnih komunikacija u naseljima

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Općinski načelnik mr.sc.Ibrahim Hadžibajrić i vijećnici NBL-a u Općinskom vijeću Stari Grad zalagat će se za osiguravanje budžetskih sredstava za otkup objekata u privatnom vlasništvu, a s ciljem njihovog rušenja radi proširenja putnih komunikacija. Samo na ovaj način mogu se riješiti tzv ‘uska grla’ u određenim dijelovima Starog Grada i osigurati uvjeti za sigurno i neometano odvijanje saobraćaja.

Izvor: Program 13/4 - 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024.

Početkom februara 2021. godine, srušen je bespravno sagrađeni ogradni zid u ulici Sarajevskih gazija na Mošćanici. Prema informacijama nadležne Službe za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad, inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da investitor nije ispoštovao urbanističko-tehničke uslove u pogledu gabarita i lokacije. Kako su naveli iz Općine, investitor je na ovaj način direktno ugrozio sigurnost saobraćaja.

U ulici Mustafe Dovadžije na području mjesne zajednice Vratnik, u augustu ove godine došlo je do urušavanja ruševnog objekta u privatnom vlasništvu. Usljed urušavanja, dijelovi objekta pali su na ulicu, te na taj način doveli u opasnost žvote ljudi i imovinu, a došlo je i do potpune obustave saobraćaja. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić naložio je da se hitno djeluje i uputio na teren nadležne službe kako bi se u što kraćem roku otklonila svaka opasnost po građane. Iz Općine su tom prilikom saopćili da su u više navrata pokušavali otkupiti ovaj objekat od kako bi se izvršilo njegovo rušenje, ali se suvlasnici nad nekretninom, kojih ima dvadeset i dvoje, nisu mogli međusobno dogovoriti.

U septembru je sagrađen novi armirano-betonski zid dužine oko 12 metara u ulici Iza bašče na Mahmutovcu je, budući da se prethodno i oštećeni zid obrušavao na ulicu i predstavljao opasnost za građane i njihovu imovinu. Tom prilikom izvršeno je i asfaltiranje dijela saobraćajnice uz zid. S obzirom da je stari zid predstavljao opasnost za okolne objekte, te pješake i vozila načelnik Hadžibajrić dao je nalog da se izvrši izgradnja novog armirano-betonskog zida cijelom dužinom od 12 metara. 

Kako su za istinomjer potvrdili iz Općine Stari Grad tokom 2022.godine realizovana su dva infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti 170.000 KM kojima se postigla bolja putna komunikacija i rasterećenje saobraćaja u naseljima gdje su evidentirana tzv ‘uska grla’, te problemI sa gužvama i zastojima. 

Prvi takav projekat realizovan je na Faletićima gdje je u augustu ove godine izvršeno proširivanje i asfaltiranje dijela ulice Faletići, od raskrsnice sa ulicom Baruthana do ukrštanja ulica Donje Biosko i Faletići. Dionica koja je sanirana je duga 400 metara, a proširivanjem se postiglo da je sada njena širina 4,60 metara. 

Drugi projekat realizovan je također u augustu 2022. godine i riječ je o sanaciji dijela ulice Streljačka koja koja spaja dvije mjesne zajednice Mošćanicu i Sedrenik. U ovoj ulici rađena je sanacija na dionici dužine 147 metara i prosječne širine 3 metra. Na još jednom dijelu ulice Streljačka u maju 2022. godine  izvedeni su radovi sanacije i proširenja s ciljem rasterećenja saobraćaja, kao i iscrtavanje parking mjesta.

Prema informaciji o infrastrukturnim radovima u Općini Stari Grad iz marta 2023. godine izvođeni su radovi na sanaciji ulice Nafije Sarajlić na Vratniku, u ulici Mačkareva izvršeno je proširenje pristupnog puta prema zgradama, dok je također završen i projekat sanacije ivičnjaka u ulici Sagrdžije u dužini od 180 metara.

Tokom aprila 2023. godine izvođeni su radovi na proširenju i sanaciji puta u naselju Borije u dužini od 750 metara, a vrijednost projekta koji se finansirao iz budžeta Općine Stari Grad je 175.000 KM.

U junu 2023. godini započeli su i radovi na sanaciji dijela ulice Jekovac u dužini od 190 metara, a vrijednost radova iznosila je 44.000 KM.

Kako je objavljeno na internet-stranici Općine stari grad u julu 2023. godine su okončani i radovi na sanaciji ulice Nova Baruthana na Mošćanici, a nastavljeni su i radovi na sanaciji Apelovog puta prema Trebeviću.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!