Neispunjeno

Izgradnja objekata unutar crvene zone (Baščaršija)

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Baščaršija je naše najveće kulturno-historijsko blago. Kao lokalna zajednica nemamo nadležnosti nad restauracijom i rekonstrukcijom starih i ruševnih objekata, kao ni nad izgradnjom novih. Borit ćemo se za promjenu zakonske regulative i izmjenu obuhvata čime bismo vratili svoje nadležnosti i doprinijeli napretku najuže gradske jezgre.

Obrazloženje

Izvor: Program 13/4 - 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024.

Kako su za Istinomjer rekli iz Općine Stari Grad krajem 2021. godine, realizacija ovog obećanja onemogućena je donošenjem Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, objavljene 8. januara, 2021. godine.

Dodali su i to da su nadležne općinske službe su u prethodnom periodu aktivno radile na izmjeni ove odluke. Prvenstveno, podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH protiv Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Nakon toga, održan je niz sastanaka sa predstavnicima Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika gdje je Općina Stari Grad Sarajevo iznijela svoje prijedloge i sugestije na pomenutu odluku zahtijevajući smanjivanje ovog obuhvata.

Krajem 2022. godine iz Općine Stari Grad su rekli da su prema informacijama kojima raspolažu neki od prijedloga Općine uzeti u razmatranje što bi trebalo rezultirati smanjenjem obuhvata Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.

Kako su naveli iz Općine, to bi bio prvi korak ka trasiranju puta za poduzimanje daljih koraka za davanje većih nadležnosti u pogledu intervencija na nacionalnom spomeniku Baščaršija. Međutim, kako su istakli tada, Komisija se duži vremenski period nije očitovala o prijedlozima Općine Stari Grad Sarajevo.

U martu 2023. godine saopćeno je da je Općina Stari Grad izradila projekat sanacije fasade zgrade na Baščaršiji. Kako se navodi u saopćenju izrada projekta koštala je 6.376,50 KM, a radove sanacije finansirat će Gradska uprava Grada Sarajevo.

Predmetni stambeno-poslovni objekat sa zapadne strane graniči sa ulicom Safvet-bega Bašagića, sa istočne strane sa ulicom Kovači, te sa južne strane sa ulicom Kračule. Objekat se nalazi u obuhvatu Odluke o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, te je projekta dokumentacija urađena u skladu sa važećom tehničkom i zakonskom regulativom Federalnog ministarstva prostornog uređenja i uputstvima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH datim u Odluci o proglašenju objekta nacionalnim spomenikom.

Saopćenje OSGS, 7.3.2023.

Krajem aprila 2023. godine, nakon usvajanja rebalansa budžeta za tekuću godinu načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić je odgovarao na postavljena pitanja, te se tom prilikom dotakao i teme nove gradnje u Starom Gradu, istakavši da je Odluka o proglašenju historijskog urbanog krajolika nacionalnim spomenikom (HUK) dovela do toga da “život stane u dvije gradske općine, misleći na Stari Grad i Centar”.

Želim da Općinsko vijeće bude upoznato sa svim problemima sa kojima se nosimo, a koje je izazvala Odluka o HUK-u. Svi radovi izgradnje, obnove, rekonstrukcije zakočeni su ovom odlukom i život je stao. Ako i dođe do gradnje novih objekata, vrše se pritisci, provode istražne radnje i ispitivanje svakog predmeta. Da nismo uradili sanaciju Baščaršijskog trga, Sarača, Bravadžiluka, Ferhadije i Štrosmajerove prije donošenja ove odluke, danas to ne bismo mogli uraditi i Stari Grad bi postao kasaba.

Saopćenje OSGS, 27.4.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!