Nije započeto

Izgradnja objekata unutar crvene zone (Baščaršija)

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Baščaršija je naše najveće kulturno-historijsko blago. Kao lokalna zajednica nemamo nadležnosti nad restauracijom i rekonstrukcijom starih i ruševnih objekata, kao ni nad izgradnjom novih. Borit ćemo se za promjenu zakonske regulative i izmjenu obuhvata čime bismo vratili svoje nadležnosti i doprinijeli napretku najuže gradske jezgre.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata nisu zabilježene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program 13/4 - 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024.

Kako su za Istinomjer rekli iz Općine Stari Grad krajem 2021. godine, realizacija ovog obećanja onemogućena je donošenjem Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, objavljene 08.januara, 2021. godine. Dodali su i to da su nadležne općinske službe su u prethodnom periodu aktivno radile na izmjeni ove odluke. Prvenstveno, podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH protiv Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Nakon toga, održan je niz sastanaka sa predstavnicima Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika gdje je Općina Stari Grad Sarajevo iznijela svoje prijedloge i sugestije na pomenutu odluku zahtijevajući smanjivanje ovog obuhvata.

Krajem 2022. godine iz Općine Stari Grad su rekli da su prema informacijama kojima raspolažu neki od prijedloga Općine uzeti u razmatranje što bi trebalo rezultirati smanjenjem obuhvata Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.

Kako su naveli iz Općine, to bi bio prvi korak ka trasiranju puta za poduzimanje daljih koraka za davanje većih nadležnosti u pogledu intervencija na nacionalnom spomeniku Baščaršija. Međutim, kako kažu, Komisija se duži vremenski period nije očitovala o prijedlozima Općine Stari Grad Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!