Analize

Dva ispunjena obećanja u prvoj godini mandata Ibrahima Hadžibajrića

U mandatu 2020-2024, Istinomjer prati 13 obećanja načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića. Obećanja smo izdvojili iz dokumenta “Program 13/4 – 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024”.

Foto: Općina Stari Grad

U prvoj godini mandata Ibrahima Hadžibajrića ispunjena su obećanja koja se odnose na adaptaciju vrtića “Bulbuli” i podršku samozapošljavanju mladih. Vrtić “Bulbuli” na Bistriku svečano je otvoren 2.5.2021, na dan Općine Stari Grad Sarajevo, a riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i Općine Stari Grad. Rekonstrukcija vrtića “Bulbuli” počela je u augustu prošle godine.

Što se tiče podrške samozapošljavanju mladih, Općina Stari Grad je u budžetu za 2021. godinu osigurala sredstva u iznosu od 130.000 KM za projekat “Sufinansiranje Start up biznisa za aktivnu politiku samozapošljavanja sa prednošću programa (projekata) zapošljavanja mladih”, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na budžet za 2020. godinu, u kojem su za ovu namjenu predviđena sredstva u iznosila 40.000 KM.

Među pet obećanja na kojima je započeta realizacija, ističu se ona koja se odnose na izgradnju Apelovog puta, podršku razvoju poljoprivredi i sanaciju Trga Alija Izetbegović.

Na sastanku ministra saobraćaja KS Adnana Štete i načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića, održanom 6.5.2021. godine, dogovorena je realizacija tri projekta ukupne vrijednosti preko 1,1 milion KM, među kojima su i rekonstrukcija i asfaltiranje Apelovog puta, u vrijednosti od 450.000 KM. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač potpisali su 28.6.2021. godine sporazum o zajedničkom pokretanju postupka za izbor izvođača radova na projektu asfaltiranja makadamske ceste – Apelov put. Kako su iz Općine Stari Grad istakli za Istinomjer, putem Službe za urbanizam, Općina je zatražila od Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS odobrenje za izvođenje radova, imajući u vidu da se Apelov put nalazi u zoni zaštićenog područja Trebević. Dodali su da će Služba za urbanizam Općine Stari Grad izdati potrebne dozvole i da će projekat početi nakon što nadležno ministarstvo izda odobrenje, te nadležni zavodi (Zavod za planiranje i Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika) daju saglasnosti.

S ciljem realizacije projekta “Socijalno-ekonomska podrška izuzetno ranjivim porodicama i lokalnim pružaocima socijalnih usluga u 16 zajednica u Bosni i Hercegovini“, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor NVO Arbeiter Samariter Bund (ASB) Elmir Bojadžić potpisali su 23.4.2021. godine sporazum o saradnji. Na osnovu sporazuma, Općina Stari Grad i njemačka humanitarna nevladina organizacija Arbeiter – Samariter – Bund dogovorile su dodjelu plastenika stanovnicima/cama ove općine, kao i sadni materijal. Dogovor podrazumijeva i organizovanje edukacija o uzgoju u plasteničkim uslovima i samoj eksploataciji proizvoda. U okviru ovog projekta, 12.10.2021. godine održana je edukacija za šest odabranih korisnika/ca iz oblasti plasteničke proizvodnje. Nakon provedene procedure, odabrano je pet individualnih korisnika/ca i jedan kolektivni. Ugovori s korisnicima/cama plastenika potpisani su 22.10.2021. godine. Također, načelnik Hadžibajrić je 28.4.2021. godine donio Odluku o izboru kandidata za dodjelu 15 plastenika površine 50 m2 sa dodatnom opremom. Početkom marta 2021. godine, Služba za privredu objavila je javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika površine 50 m2 sa dodatnom opremom. Općina Stari Grad je 21.5.2021. godine podijelila sadni materijal korisnicima/cama koji/e su ranije dobili plastenike.

Kada je riječ o sanaciji Trga oslobođenja – Alije Izetbegović, ona je započeta 4.8.2021. godine. Dan nakon što su započeti radovi na Trgu, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Klarić uputila je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Federalnom urbanističko-ekološkom inspektoratu zahtjev da se izvrši nadzor kako bi se utvrdilo da li su pribavljene potrebne dozvole i saglasnosti za rušenje centralnog dijela Trga oslobođenja – Alija Izetbegović. Predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić ustvrdio je da je problem u tome što se “ne radi sanacija, kako kažu u Općini Stari Grad, već rekonstrukcija, što je velika razlika”. Iz Općine Stari Grad su za Istinomjer rekli da se trenutno radi na iznalaženju najprihvatljivijeg tehničkog rješenja kojim bi bile zadovoljne obje strane.

Na šest obećanja nisu zabilježene aktivnosti na njihovoj realizaciji, a neka od njih se odnose na izgradnju sportsko-rekreativnog centra na prostoru bazena Bembaša, smanjenje obuhvata zaštićenog područja Bembaša, te izgradnju stadiona na Darivi.

Od ukupno 13 obećanja, načelnik Hadžibajrić ispunio je dva, dok su započete aktivnosti na realizaciji pet obećanja. Na najvećem broju obećanja još uvijek nisu započete aktivnosti, a Istinomjer će nastaviti pratiti realizaciju obećanja općinskog načelnika iz dokumenta “Program 13/4 – 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!