Fadil Novalić

Politička partija: Stranka demokratske akcije (SDA)

Trenutna pozicija: Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

Fadil Novalić rođen je 1959. godine u Gradačcu, a diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Po završetku fakulteta, Novalić se zapošljava u preduzeću TMD “Gradačac Famos”, gdje je radio 17 godina, prošavši put od konstruktora do direktora. Do 2013. godine bio je na čelu kompanije TMD “Automobilska industrija” (“Cimos” TMD). Prije nego što je imenovan za premijera Federacije BiH u martu 2015. godine, Novalić je bio voditelj tržišta u vlastitoj firmi “Supfina”.

Od 2015. godine član je Stranke demokratske akcije (SDA), a od 2019. godine član je Predsjedništva ove stranke.

U decembru 2020. godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Novalića i još četiri osobe zbog nabavke respiratora putem firme “Srebrena malina”, a tokom 2022. godine Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije Novaliću zbog potkopavanja demokratskih procesa, odnosno korištenja podatka do kojih je došao preko službenog položaja.

Sud Bosne i Hercegovine je 5. aprila 2023. godine donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, prema kojoj je Novalić osuđen na četiri godine zatvora zbog počinjenog krivičnog djela “Zloupotreba položaja” prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine u vrijeme pandemije Covid-19.

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je krajem januara 2024. godine drugostepenu pravosnažnu odluku u ovom predmetu kojom je u potpunosti potvrđena prvostepena presuda.

Izvori: Vlada FBiH, CIN, Sud BiH

Foto: SDA

Istinitosti
Neutemeljeno 4
Neistina 34
Većim dijelom istina 1
Istina 7
Poluistina 2
Obećanja
Neispunjeno 46
Ispunjeno 13
Ispunjeno sa zakašnjenjem 2
Djelimično ispunjeno 3
Dosljednosti
Nedosljedno 21
Dosljedno 4
Pitajte Istinomjer!