Ispunjeno manjim dijelom

Izgradnja SRC na prostoru bazena Bentbaša

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Vrijeme je za rješavanje višegodišnjeg pitanja statusa Bazena „Bentbaša“ za koji smo i ranije predlagali nekoliko projekata koji, nažalost, nisu naišli na razumijevanje i podršku, kako Općinskog vijeća, tako ni viših organa vlasti. Na mjestu Bazena „Bentbaša“ želimo sagraditi moderni Sportsko-rekreacioni centar i omogućiti građanima na jednom mjestu, u neposrednoj blizini gradske jezgre bavljenje sportom, odmor, rekreaciju, kupovinu i druge aktivnosti.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program 13/4 - 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024.

Tokom oktobra 2022. godine načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić održao je sastanak s ciljem rješavanja statusa Bazena Bentbaša, čime je kako je saopćeno započet proces iznalaženja trajnog rješenja. Pored načelnika Hadžibajrića, općinskog pravobranioca Enesa Smajlovića i saradnika općinskog načelnika, sastanku je prisustvovao i kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković, te predstavnici Zavoda za planiranje razvoja KS.

Kako su za Istinomjer potvrdili iz Općine Stari Grad “poduzete su aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za obnovu bazena Bentbaša, a razmatra se više opcija: otvoreni bazeni u istom obliku kakvi su postojali i ranije, ali i bazeni otvoreno-zatvorenog tipa koji bi mogli raditi tokom cijele godine. Za realizaciju projekta potrebno je uključenje i drugih nivoa vlasti, prvenstveno s finansijskog aspekta, a što će biti naredni korak nakon što se uradi projektna dokumentacija.”

U Općini Stari Grad Sarajevo krajem decembra 2022. godine, predstavljeno je idejno rješenje novih bazena Bentbaša koje bi trebalo uključivati otvorene i zatvorene bazene, uređene zelene površine, prostor za ležaljke i odmor i druge sadržaje. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je naglasio da je projekat dobro osmišljen i ukoliko se blagovremeno uključe sve nadležne institucije, izgradnja bazena počet će sljedeće godine.

Osmislili smo projekat za koji vjerujem da može biti samoodrživ jer su planirani i zatvoreni i otvoreni bazeni. Ovaj projekat ima sve i pritom se vodilo računa o hortikulturnom rješenju sa što više zelenila, ali i sadržaja za sve generacije. Pristupit ćemo izradi idejnog projekta koji će u februaru biti dostavljen na usvajanje Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo. Očekujem da bude prihvaćen i da već na jesen 2023. godine počnemo sa izgradnjom bazena ukoliko se u finansiranje uključe i druge institucije u Kantonu Sarajevo, kao što je to do sada bila praksa sa izgradnjom bazena u drugim općinama.
Ibrahim Hadžibajrić, 26.12.2022.
U budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, koji iznosi 6,7 milijardi KM, izdvojeno je 1,5 miliona KM za izgradnju bazena na Bentbaši.
Krajem februara 2023. godine, Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo predočene su informacije o poduzetim radnjama i narednim koracima. Tada je istaknuto da je u toku izrada studije izvodljivosti te aktivnosti na izradi finalnog Idejnog projekta kojim će biti ispoštovani svi zakonski propisi.
Krajem aprila 2023. godine, Arhitektonski biro Sinteza predstavio je projekat izgradnje bazena na Bentbaši.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!