Djelimično ispunjeno

Izgradnja podzemne garaže i višenamjenskog platoa sa spomen-obilježjem na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović bit će izgrađena podzemna garaža s višenamjenskim trgom na kojem će biti spomen-obilježje poginulim borcima i spomen-obilježje poginulim borcima Prve brigade policije Stari Grad. Izgradnjom podzemne garaže riješit će se problem nedostatka parkinga, ali i urediti višenamjenski trg ,uz zadržavanje postojećih bista, spomen-obilježja i pejzažnih vrijednosti.

Izvor: Program 13/4 - 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024.

Kako su za Istinomjer ranije rekli iz Općine Stari Grad, ova lokalna samouprava pokrenula je 2020. godine proceduru usvajanja Prijedloga odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović” koji je uključivao podzemnu garažu i višenamjenski trg. Naglasili su da je ove aktivnosti obustavila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donošenjem Odluke o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, objavljene 8. januara 2021. godine. Sanacija trga završena je u augustu 2022. godine, skoro godinu nakon početka prvih radova.

Izvor: Općina Stari Grad

Podsjećamo, još 22.5.2020. godine, na 38. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, usvojen je Prijedlog odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović”. Početkom narednog mjeseca, na poziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, održan je sastanak kojem je prisustvovao i tadašnji ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić kako bi se odredile smjernice za dalje postupanje i dogovorili konkretni koraci u vezi s realizovanjem ovog projekta.

Vrijedi podsjetiti i da je u februaru 2021. godine na Facebooku kreirana građanska inicijativa “Spasimo Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović” usljed nezadovoljstva dijela građana i građanki zbog najave izgradnje garaže i posljedičnog eventualnog uništavanja zelenih površina na tom području. 

Javna rasprava o projektu “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović” inicijalno je zakazana za 2. mart te godine, ali je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH naložila Općini Stari Grad da “obustavi sve aktivnosti u okviru ovog projekta do dostavljanja mišljenja Komisije o usaglašenosti Nacrta urbanističkog projekta ‘Trg oslobođenja – Alija Izetbegović’ s odredbama Odluke o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH”.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 23. marta donijela zaključak da Nacrt urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović” nije prihvatljiv, objasnivši da “dostavljeno projektno rješenje nije u skladu s Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking-garaže”, te da “Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone s očuvanjem zelenog dijela površina te predlaže izgradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima”.

Početkom aprila 2021. godine općine Stari Grad i Centar podnijele su Ustavnom sudu BiH apelaciju protiv Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Međutim, Ustavni sud BiH je ovu apelaciju odbacio kao nedopuštenu zbog “nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje”.

Načelnik Hadžibajrić je 14.6.2021. godine izjavio da podzemna garaža neće biti izgrađena, nego će se na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović rekonstruisati plato, uz zadržavanje zelenih površina. Sanacija Trga oslobođenja – Alija Izetbegović započeta je 4.8.2021. godine

Dan nakon što su radovi započeti, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Klarić uputila je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Federalnom urbanističko-ekološkom inspektoratu zahtjev da se izvrši nadzor kako bi se utvrdilo da li su pribavljene potrebne dozvole i saglasnosti za rušenje centralnog dijela Trga oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu. Klarić je istakla kako se javila bojazan da bi moglo doći do popločavanja centralnog dijela parka, čime bi se značajno izmijenio njegov izgled.

Tada su iz Općine Stari Grad demantovali da postoje bilo kakve nepravilnosti kada je riječ o sanaciji Trga oslobođenja te su ustvrdili da se radi o “čisto političkom pitanju i opstrukcijama stranke sklone kočenju i zaustavljanju svakog kvalitetnog projekta”.

Predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić ustvrdio je da je problem u tome što se “ne radi sanacija, kako kažu u Općini Stari Grad, već rekonstrukcija, što je velika razlika”.

Iz Općine Stari Grad poručili su polovinom augusta 2021. godine da je Općina u okviru svojih nadležnosti nastavila sa sanacijom Trga te da se njegov izgled neće mijenjati, što se odnosi na centralni dio i zelene površine.

Kako su u oktobru 2021. godine naveli iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, rješenjem postupajućeg inspektora od 23.8.2021. godine naložena je”obustava radova zbog utvrđenih nedostataka s obzirom na to da izvođač nije imao odobrenje za izvođenje radova”. U oktobru 2021. godine iz Općine Stari Grad su za portal Klix rekli da je Federalna uprava za inspekcijske poslove pod konstantnim pritiskom tada predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruka Kapidžića.

U decembru 2021. godine iz Općine Stari Grad poručili su da je održan niz sastanaka s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika, kako bi se pronašlo zajedničko rješenje, i da se pristupilo izradi novog projekta za sanaciju Trga.

Polovinom marta 2022. godine iz Općine Stari Grad istakli su da je Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo odobrenje za rekonstrukciju trga, koje je Općina Stari Grad zaprimila 15. marta 2022. godine. Dodali su da će odobrenje biti pravosnažno u roku 30 dana, a radovi se mogu izvoditi tek po pravosnažnosti.

Početkom maja 2022. godine Istinomjer je od Općine Stari Grad dobio informaciju da je u prethodnom periodu proveden postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za rekonstrukciju Trga oslobođenja – Alija Izetbegović, koji je raspisan 21.3.2022. godine. Otvaranje pristiglih ponuda po ovom tenderu održano je 18.4.2022. godine, a Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena je 27.4.2022. godine. Dodali su da su u ovom postupku ispoštovane sve odredbe Zakona o javnim nabavkama, koji jasno definiše rokove.

Polovinom maja 2022. godine počela je sanacija Trga.

Procedura je trajala skoro godinu dana. Kada smo upozoravali na to, niko nas nije slušao. Bojim se da će ubuduće u Starom Gradu biti sve više ovoga, jer lokalnoj samoupravi Odluka o proglašenju historijskog urbanog krajolika ‘veže ruke’ i dovodi nas u situaciju da ne možemo zamijeniti ni ploče na trgu bez uplitanja bezbroj institucija, što značajno koči projekte. Ni idu u prilog ni političke igre, izmišljene građanske inicijative i antikampanje koje se pokreću. Na sreću, strpljivo smo rješavali jedno po jedno pitanje i došli do rješenja.

Ibrahim Hadžibajrić, 17.5.2022.

Sanacija i uređenje Trga oslobođenja – Alija Izetbegović okončani su 4.8.2022. godine. Kako su naveli iz Općine Stari Grad, Trg je popločan novim pločama od prirodnog kamena, uređene su sve zelene površine, kao i spomen-biste koje se nalaze na njima. Također, uređen je i centralni dio novim kamenim oblogama te su postavljene nove klupe.

Nekoliko dana poslije, na Trg oslobođenja – Alija Izetbegović postavljena je i bista Alije Isakovića.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!