Djelimično ispunjeno

Podsticaj razvoju poljoprivrede

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Općinu Stari Grad najčešće posmatraju kroz urbani dio i uže gradsko jezgro i mnogi ne vide njene potencijale izvan toga, a činjenica je da je oko 70% površine ove općine u padinskim dijelovima, pogodnim za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom. Više od 450.000 KM uložili smo u prethodnih dvanaest godina za podsticaj bavljenja plasteničkom proizvodnjom, a rezultati na terenu su vidljivi. Na terenu, u razgovoru s građanima, uvidjeli smo njihove potrebe. Sve je više onih koji se žele baviti obradom zemlje i živjeti od plodova svog rada. Takvim ljudima osigurat ćemo neophodnu mehanizaciju za obradu zemlje i pomoći im u ostvarivanju njihovih ideja.

Izvor: Program 13/4 - 13 najvažnijih projekata za period 2020-2024.

S ciljem realizacije projekta “Socijalno-ekonomska podrška izuzetno ranjivim porodicama i lokalnim pružaocima socijalnih usluga u 16 zajednica u Bosni i Hercegovini“, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor NVO Arbeiter Samariter Bund (ASB) Elmir Bojadžić potpisali su 23.4.2021. sporazum o saradnji. Na osnovu sporazuma, Općina Stari Grad i njemačka humanitarna nevladina organizacija Arbeiter – Samariter – Bund dodijelit će stanovnicima ove općine plastenike, sadni materijal, te organizovati edukacije o uzgoju u plasteničkim uslovima i samoj eksploataciji proizvoda. Na ovaj način omogućit će se građanima bavljenje plasteničkom proizvodnjom kako bi se sebi osigurali osnovne uslove za život, a korisnici plastenika bit će izabrani na osnovu stvarnih potreba i mogućnosti za bavljenje poljoprivredom.

U okviru projekta “Socijalno-ekonomska podrška izuzetno ranjivim porodicama i lokalnim pružaocima socijalnih usluga u 16 zajednica u Bosni i Hercegovini“ održana je 12.10.2021. edukacija za šest odabranih korisnika iz oblasti plasteničke proizvodnje. Nakon provedene procedure odabrano je pet individualnih korisnika i jedan kolektivni. Ugovori s korisnicima plastenika potpisani su 22.10.2021. godine. 

Načelnik Općine, na prijedlog Komisije za dodjelu plastenika, donio je 28.4.2021. godine Odluku o izboru kandidata za dodjelu 15 plastenika površine 50 m2 sa dodatnom opremom. Početkom marta 2021. godine Služba za privredu objavila je Javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika površine 50 m2 sa dodatnom opremom. Općina Stari Grad Sarajevo je s ciljem poticaja razvoja poljoprivrede i podrške u okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa podijelila 21.5.2021. sadni materijal korisnicima koji su ranije dobili plastenike.

Kako je saopćeno na internet-stranici Općine Stari Grad, pored nabavke i dodjele plastenika i plasteničke opreme, sadnica, podsticaja za stočarsku proizvodnju, pčelarstvo i druge grane privrede, od 2021. godine poljoprivrednici u Starom Gradu mogli su ostvariti pravo i na finansiranje nabavke potrebne mehanizacije. Ovaj program predviđen je planom rada općinskog načelnika za period od 2020 do 2024. godine i za 2021. godinu je u te namjene utrošeno 20.000 KM.

U novembru 2022. godine na stranici Općine Stari Grad objavljeno je da su u 2022. godini sredstva uvećana, kao i da je pomoć za nabavku mehanizacije dobilo 14 poljoprivrednika, u ukupnom iznosu oko 30.000 KM.

“U toku 2022. godine za nabavku poljoprivredne mehanizacije za osnovnu i dopunsku obradu zemljišta, opreme za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, opreme za navodnjavanje voćnjaka i stimulaciju u proizvodnji gljiva pod kontrolisanim uslovima iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo izdvojeno je 30.918, 68 KM, a pomoć je dobilo 14 poljoprivrednih proizvođača kojima je sufinansirana nabavka kosačica, freza, motokultivatora, kopačica, opreme za navodnjavanje itd.”, rečeno je za Istinomjer iz Općine Stari Grad.

Navedeno je da se ovaj program se realizuje putem općinske Službe za privredu, a na osnovu zahtjeva koje građani predaju Općini Stari Grad, nakon čega slijedi terenski obilazak svih aplikanata i utvrđivanje ispunjavanja uslova. I ove godine poljoprivrednici su se obraćali zahtjevima za nabavku kosačica, kopačica, freza, opreme za navodnjavanje, muzilica, te traktora. Svi opravdani zahtjevi su odobreni, u skladu sa budžetskim mogućnostima.

U Budžetu Općine Stari Grad za 2022. godinu novčana sredstva za poljoprivredu su planirana kroz Budžetske stavke: Stimulisanje poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 15.000 KM; Stimulisanje plasteničke proizvodnje u iznosu od 25.000 KM; Nabavka sadnog materijala za plastenike u iznosu opd 10.000 KM; Projekti u oblasti pčelatstva u iznosu od 8.000 KM; Projekti u oblasti stočarstva sa nabavkom mehanizacije u iznosu od 20.000 KM; Nabavka stočne hrane u iznosu od 5.000 KM; te Projekti u oblasti voćarstva sa edukacijom u iznosu od 5.000 KM.

U Budžetu Općine Stari Grad za 2023. godinu novčana sredstva za poljoprivredu planirana su kroz stavke: stimulisanje poljoprivredne proizvodnje (60.000 KM); stimulisanje plasteničke proizvodnje sa edukacijom poljoprivrednih proizvođača (90.000 KM); Nabavka sadnog materijala za plasteničku proizvodnju (20.000 KM); nabavka stočne hrane (20.000); projekti iz oblasti pčelarstva (15.000 KM); projekti iz oblasti stočarstva sa nabavkom mehanizacije (40.000 KM); projekti iz oblasti voćarstva (8.000 KM).

Služba za privredu Općine Stari Grad, objavila je početkom februara 2023. godine Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu plastenika površine 50 m2 i 30 m2 sa dodatnom opremom i rasadnim materijalom za plastenik (presadnice paradajza i paprike).

Sredinom juna 2023. godine izvršena je podjela sadnog materijala i montiranje plastenika, onima koji su ispunili uslove javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu plastenika površine 50 m2 i 30 m2 sa dodatnom opremom i rasadnim materijalom za plastenik, objavljenog u februaru 2023. godine. Ukupno 40 poljoprivrednika iz Starog Grada dobilo je plastenike površine 50 kvadratnih metara, dok je njih 41 dobilo plastenike površine 30 kvadratnih metara. Za ove namjene iz budžeta Općine za 2023. godinu izdvojeno je oko 178.000 KM.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!