U progresu

Uređeno korito Spreče u plavnom području

Opštine: Gračanica

Uređeno korito Spreče u plavnom području.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Gračanica održane 31.5.2021.godine, primljena je k znanju Informacija o stanju vodotoka rijeke Spreče.

Kako je javnost 30.6.2022. godine obaviještena, udruživanjem sredstava za regulaciju korita rijeke Spreče Vlada Tuzlanskog kantona (TK) i Agencija za vodno područje rijeke Save poduzimale su efikasne korake u sprječavanju plavljenja poljoprivrednog zemljišta, industrijskih i stambenih objekata te magistralnog puta Tuzla – Doboj i lokalnih saobraćajnica. 

S tim u vezi, Agencija je na području TK potpisala ugovor i uložila 200.000 KM za regulaciju korita rijeke Spreče u Gračanici a predviđeno je uređenje korita rijeke Tinje u Srebreniku, rečeno je ovom prilikom. Za regulisanje vodotoka na području TK u ovom momentu, rečeno je, predviđena su ukupna sredstva od 2.250.000 KM zajedno sa sredstvima koje izdvaja Vlada TK.

Na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja iz 2022. godine, iz Gradske uprave Gračanice su odgovorili da je za uređenje ključnih dionica rijeke Spreče uloženo oko 430.000 KM, te je uređeno 10 dionica ukupne dužine 2.360 m.

Na Istinomjerov upit o pravcu ispunjenja ovog obećanja, iz Gradske uprave su naveli da je Grad Gračanica putem Službe za civilnu zaštitu dostavio Agenciji za vodno područje rijeke Save prioritete projekata uređenja i čišćenja rijeke Spreče od značaja za područje grada Gračanica za Plan i finansijski plan Agencije za vodno područje rijeke Spreče za 2023. godinu. U skladu s ovim dokumentima ugovoreni su poslovi u iznosu od 298.756,47 KM za ukupno 1300 m vodotoka, tj. za sljedeće prioritete: 

 • MZ Miričina, na lokaciji od ušća Kosove ( Ratiške ) rijeke, lokalitet Jaruge nastavak u dužini 200 m nizvodno od očišćenog dijela;
 • MZ Donja Orahovica, na lokaciji od izlaza iz Miričine u dužini c.c.a. 500 metara nizvodno od očišćenog dijela;
 • MZ Gračanica,  na lokaciji Prijedor ( MZ Pribava) nizvodno od očišćenog dijela do   mosta za Sočkovac, u dužini c.c.a 600 metara.

Realizacija svih projekata očekuje se do kraja 2023. godine. 

Iz Gradske uprave također su naveli da, putem Agencije za vodno područje rijeke Save, završena projektna dokumentacija za regulaciju rijeke Spreče:

 • od mosta za Karanovac do ušća Sokoluše u rijeku Spreče u dužini od 1.357,34 m i predračunom od 1,8 miliona USD (na listi Agencije za vodno područje rijeke Save, Javne ustanove Vode Republike Srpske, GFC i UNDP-a);
 • Dionica Kraljevo polje do mosta za Karanovac ukupne dužine 4.732,68 m;
 • Dionica od ušća rijeke Sokoluše u rijeku Spreču  do mosta za Kakmuž ukupne dužine c.c.a 11.000 m;
 • Dionica od mosta za Kakmuž do Salakuše ( Donja Orahovica) ukupne dužine cca 5.000 m;
 • Dionica Salakuša ( Donja Orahovica) do mosta na željezničkoj pruzi Tuzla – Doboj (Miričina) ukupne dužine 3.730,57 m;
 • Dionica od mosta na željezničkoj pruzi Tuzla – Doboj (Miričina) do naselja Berkovica (Grad Lukavac) ukupne dužine 3.375,88 m.

U skladu sa priorititetima projekata uređenja i čišćenja rijeke Spreče dostavljenim Agenciji za vodno područje rijeke Save, uposlenici Službe za civilne zaštitu Grada Gralanica zajedno sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save tokom 2023. godine su obišli kandidovane prioritete za regulaciju, odnosno čišćenje rijeke Spreče u 2024. godini, navedeno je u odgovoru Gradske uprave.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


  Pitajte Istinomjer!