U progresu

Podrška stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih boraca i roma

Opštine: Gračanica

Podrška stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih boraca i roma

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

U Budžetu Grada Gračanica za 2021. godinu pod za rješavanje stambenih pitanja boraca izdvojeno je 8000 KM, za pomoć za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih 10 000 KM, te za Program stambenog zbrinjavanja korisnika kolektivnih vidova smještaja zatvaranjem kolektivnih centara putem osiguranja alternativnog smještaja 50 000 KM.

Dana 14.4.2022. godine, na zvaničnoj stranici Grada Gračanice objavljen je Javni oglas za podnošenje zahtjeva za dodjelu finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba branilaca i članova njihovih porodica u 2022. godini na području Tuzlanskog kantona.

U četiri mjesne zajednice na području grada Gračanice 17.11.2022. godine izvršena primopredaja montažnih kuća za socijalne kategorije stanovništva. 

Projekat stambenog zbrinjavanja najugroženijih porodica implementirali su zajedno Grad Gračanica i Fondacija „Kuća dobrih tonova“.

Tom prilikom gradonačelnik Nusret Helić i direktor Fondacije Namir Porić posjetili su porodice Arnaut, Mujkanović, Piskić i Durmić iz Gornje Orahovice, Donje Orahovice, Doborovaca i Javora koji su završetkom ovog projekta uselili u novi dom.

Posebno mi je drago što će ove porodice napokon dobiti krov nad glavom. Mi smo učestvovali  određenim sredstvima, izradom projektne dokumentacije, infrastrukturom i temeljnom pločom a Fondacija je obezbijedila materijal za kuće te su osim radnika Fondacije u montaži učestvovali i volonteri iz drugih država. Ispunili smo naš glavni cilj a to je uručivanje ključeva ovim porodicama i njihovo konačno stambeno zbrinjavanje.

Nusret Helić, 17.11.2022.

Na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice su odgovorili da je napravljeno 6 stambenih prostora za 6 porodica i uručeni su ključevi, dok je u budžetom planirano 20.000 KM za pomoć ovim kategorijama (kupatilo, crijep, stolarija i drugo po pojedinačnim zahtjevima).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!