U progresu

Podrška stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih boraca i Roma

Opštine: Gračanica

Podrška stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih boraca i Roma.

Obrazloženje

Tokom prve tri godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Krajem oktobra 2023. godine upriličena je prezentacija projekta kojim je obezbijeđen dom za sedmočlanu porodicu Tukić iz Gračanice. Gradska uprava je tokom prve tri godine mandata izdvajala sredstva iz budžeta za stambeno zbrinjavanje socijalnih kategorija. 

U prostorijama MZ Gračanica 26.10.2023. godine upriličena je prezentacija projekta kojim je obezbijeđen dom za sedmočlanu porodicu Tukić. Projekat je realizovan, kako su naveli iz Gradske uprave, građanskom inicijativom, dobrom saradnjom građana, mjesne zajednice, privrednika i lokalne zajednice te uz pomoć Fondacije “Kuća dobrih tonova“.

Tokom 2023. godine su, osim kuće za porodicu Tukić, izgrađene još dvije kuće, u Lukavici i Sokolu, a aktivnosti na realizaciji ovog obećanja zabilježene su i tokom prve dvije godine mandata.

Dana 14.4.2022. godine, na zvaničnoj stranici Grada Gračanice objavljen je Javni oglas za podnošenje zahtjeva za dodjelu finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba branilaca i članova njihovih porodica u 2022. godini na području Tuzlanskog kantona.

U četiri mjesne zajednice na području grada Gračanice 17.11.2022. godine izvršena primopredaja montažnih kuća za socijalne kategorije stanovništva. Projekat stambenog zbrinjavanja najugroženijih porodica implementirali su zajedno Grad Gračanica i Fondacija “Kuća dobrih tonova“.

Posebno mi je drago što će ove porodice napokon dobiti krov nad glavom. Mi smo učestvovali  određenim sredstvima, izradom projektne dokumentacije, infrastrukturom i temeljnom pločom a Fondacija je obezbijedila materijal za kuće te su osim radnika Fondacije u montaži učestvovali i volonteri iz drugih država. Ispunili smo naš glavni cilj a to je uručivanje ključeva ovim porodicama i njihovo konačno stambeno zbrinjavanje.

Nusret Helić, 17.11.2022.

Na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice su krajem 2022. godine odgovorili da je napravljeno 6 stambenih prostora za 6 porodica i uručeni su ključevi, dok je u budžetom planirano 20.000 KM za pomoć ovim kategorijama (kupatilo, crijep, stolarija i drugo po pojedinačnim zahtjevima).

Prema izvršenju budžeta Grada Gračanica za 2022. godinu, za rješavanje stambenih pitanja boraca izdvojeno je 4.503 KM, a za pomoć za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih 8.780 KM.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Grada Gračanica za 2021. godinu, za rješavanje stambenih pitanja boraca izdvojeno je 10.302 KM, za pomoć za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih 400 KM, te za Program stambenog zbrinjavanja korisnika kolektivnih vidova smještaja zatvaranjem kolektivnih centara putem osiguranja alternativnog smještaja 22.581 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!