Započeto

Pravna sigurnost

Opštine: Gračanica

Obezbijediti građanima punu zaštitu i sigurnost – zaustaviti odlazak, posebno mladih. Garancija za to su: Fizička sigurnost (Gračanica siguran grad); Zdravstvena sigurnost (novi stručni kadrovi, dijagnostički aparati, proširena zgrada Doma zdravlja sa liftom); Pravna sigurnost (kvalitetnije usluge, vrednovanje i rezultati rada-E uprave); Socijalna sigurnost (kroz javno privatno partnerstvo, bolji poslovni ambijent i nova stručna zanimanja do veće zaposlenosti i većih plata); Ekološka sigurnost (potpuno čist grad). Za svaku od ovih garancija u prvoj godini mandata pripremiti program mjera, aktivnosti i projekte uz aktivno učešće struke i građana. Gračanica će imati bolje uređen zdravstveni sistem i usluge, saobraćaj i saobraćajnu signalizaciju, posebno na kriznim mjestima kao što su: raskrsnice, škole i dr. u svim mjesnim zajednicama.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Na Istinomjerov upit o pravcu ispunjenja ovog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice su naveli nekoliko projekata koji su realizirani tokom 2023. godine u sklopu povećanja pravne sigurnosti. To su: 

U odgovoru je također navedeno da je Grad Gračanica pristupio e – Citizen aplikaciji. 

Dodatno, iz Gradske uprave su naveli da je Grad Gračanica, kao jedna od 10 jedinica lokalne samouprave koje su ostvarile najbolji učinak tokom projektnih aktivnosti u prvoj fazi MEG projekta, odabrana za učestvovanje i u drugoj četvorogodišnjoj fazi MEG projekta (UNDP). Ostvaren je napredak, kako se navodi, u sljedećim oblastima: 

  • Predstavnička uloga, odlučivanje, kreiranje i praćenje sprovođenja politika JLS od strane skupštine/vijeća; 
  • Transparentnost i odgovornost lokalnih vlasti;
  • Učešće javnosti u procesu donošenja odluka;
  • Efikasnost i efektivnost JLS te 
  • Ukupna implementacija SAP programa. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!