Ispunjeno

Nova poslovna zona u Stjepan Polju

Opštine: Gračanica

Nova poslovna zona u Stjepan Polju (usvojen prostorni plan kantona i revidiran gradski).

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Izmjenama i dopunama Prostornog plana Tuzlanskog kantona (TK) usvojenim od strane Skupštine TK 30.4.2021. godine utvrđene su dvije poslovne zone Stjepan Polje i Stjepan Polje 2., što je bio preduslov za revidiranje Prostornog plana Gračanice, te ove izmjene omogućavaju da se na poslovnim zonama omogući gradnja. 

Na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja iz 2022. godine, iz Gradske uprave Gračanice su odgovorili da je usvojen prostorni plan kojim je u ovoj MZ planirano zemljište za poslovnu zonu te su već izgrađene 3 hale.

Na upit Istinomjera krajem 2023. godine o aktivnostima vršenim radi ispunjenja ovog obećanja, iz Gradske uprave naveli su da, na osnovu potreba za uspostavljanje nove poslovne zone u Stjepan Polju, nadležne službe Grada Gračanica su prema Zakonu o prostornom uređenju i građenju Tuzlanskog kantona provele zakonsku proceduru određenu za izmjene i dopune planskih dokumenta. Također su provedene procedure kako bi se ovi radovi proveli u skladu sa drugim propisima, kao i izmjene prostornog plana TK s pratećom dokumentacijom i studioznim obrazloženjem za uspostavljanje poslovne zone u Gračanici. Izmjene i dopune Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona 2005-2025 usvojene su i objavljene u Službenim novinama TK (br. 14/21), a prema izvršenim izmjenama usvojen je zahtjev za uspostavljanje nove poslovne zone u Stjepan Polju i na taj način omogućena izgradnja poslovnih objekata na tom području, navode iz Gradske uprave Grada Gračanica. 

Gradska uprava izdala je sljedeće dozvole pravnim subjektima i građanima koji posjeduju zemljišta u ovoj zoni: 

  1. 4 odobrenja za građenje za upravnu zgradu, dvije hale namjene za proizvodnju finalnih proizvoda od drveta i halu čija je namjena skladišni prostor za gotove proizvode (proizvodni krug za jedan poslovni subjekt)
  2. 2 odobrenja za građenje novih skladišnih objekta za skladištenje gotovih proizvoda; uklanjanje stare farme za uzgoj pilića; izdata građevinska dozvola za proizvodnu halu za poslove obrade metala i izrade metalnih proizvoda (2 poslovna subjekta s postojećim proizvodnim krugovima). 

Svi objekti su izgrađeni i u funkciji, navode iz Gradske uprave. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!