U progresu

Bolji uslovi u školama: Utopljavanje, fasade, namještaj, učila…

Opštine: Gračanica

Bolji uslovi u školama (utopljavanje, fasade, namještaj, učila i drugo).

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

U okviru realizacije prekograničnog projekta “Pametne škole 2”, Osnovna škola “Džakule” iz Gračanice početkom juna ove godine dobila je peć na pelet te je postavljena termoizolacija na vanjske zidove objekta.

Foto: Grad Gračanica

Povodom predstavljanja uspješno realizovanog projekta “Pametne škole 2”, 7.6.2022. godine u Osnovnoj školi “Džakule” u Gračanici održan je kratak program kojem su prisustvovali gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, ministar privrede Tuzlanskog kantona Edin Duraković te Edin Zahirović iz Centra za razvoj i podršku.

Kako je tom prilikom pojašnjeno na zvaničnoj stranici Grada Gračanica, radi se o prekograničnom projektu u okviru kojeg će 18 škola na području Tuzlanskog kantona biti energetski obnovljeno te će njihove peći na fosilna goriva biti zamijenjena pećima na biomasu. Projekat se implementira u okviru EU/IPA INTERREG programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Vodeći partner na projektu je Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, a partneri na projektu su Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavska županija iz Hrvatske.

OŠ “Džakule” ovim je dobila peć na pelet te je postavljena termoizolacija na vanjske zidove objekta. Tim povodom gradonačelnik Helić izjavio je da je zadovoljan postignutim u Gračanici kada je u pitanju energetska efikasnost te naveo nekoliko primjera u pravcu realizovanih projekata. 

Među prvima smo usvojili LEAP i SEAP ekološke akcione planove, zatim prvi smo uradili toplanu na biomasu, utoplili desetak škola i javnih ustanova, uradili led rasvjetu u gradu i u nekoliko mjesnih zajednica. Ono što mi je izuzetno drago jeste što smo u skladu sa Poveljom gradonačelnika uspjeli smanjiti emisiju CO2 do 2020. godine za 20 % što predstavlja veliki uspjeh, dok su naši privrednici, njih bar desetak, započeli realizaciju fotonaponskih elektrana kako bismo što bolje iskoristili alternativne izvore energije i tako sačuvali prirodu.

Nusret Helić, 7.6.2022. 

U budžetu Grada Gračanica za 2021. godinu, pod stavkom “Kapitalni grant – Muzička škola Gračanica”, na ime nabavke muzičkih instrumenata izdvojeno je 8.000 KM, dok je za rekonstrukciju školskog poligona u MZ Doborovci izdvojeno 10.000 KM.

U OŠ „Džakule“ u Džakulama 7.6.2022. godine održan je kratak program povodom predstavljanja uspješno realizovanog projekta „Pametne škole 2“ kojim je ova škola dobila peć na pelet te je postavljena termoizolacija na vanjske zidove objekta.

Kako je na zvaničnoj stranici Grada Gračanice precizirano, radi se o projektu koji simbolično nosi nastavak „2″ („Pametne škole 2″) a koji predstavlja prekogranični projekat u okviru kojeg će 18 škola na području Tuzlanskog kantona biti energetski obnovljeno, te će njihove peći na fosilna goriva biti zamijenjena pećima na biomasu i implementirat će se u okviru EU/IPA INTERREG programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora. 

Vodeći partner na projektu je Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, a partneri na projektu su Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavska županija iz Hrvatske.

Programu su prisustvovali gradonačelnik Nusret Helić, Ministar privrede TK Edin Duraković te Edin Zahirović iz Centra za razvoj i podršku. Tom prilikom, gradonačelnik Helić je izjavio: 

Zadovoljni smo onim što smo postigli u Gračanici kada je u pitanju energetska efikasnost i mogu navesti bar nekoliko uspješnih primjera kojim smo realizovali projekte iz energetske efikasnosti a to su:  Među prvima smo usvojili LEAP i SEAP ekološke akcione planove, zatim prvi smo uradili toplanu na biomasu, utoplili desetak škola i javnih ustanova, uradili led rasvjetu u gradu i u nekoliko mjesnih zajednica. Ono što mi je izuzetno drago jeste što smo u skladu sa Poveljom gradonačelnika uspjeli smanjiti emisiju CO2 do 2020. godine za 20 % što predstavlja veliki uspjeh, dok su naši privrednici, njih bar desetak, započeli realizaciju fotonaponskih elektrana kako bismo što bolje iskoristili alternativne izvore energije i tako sačuvali prirodu. Zacrtali smo da će Grad Gračanica postati pametni grad i evo i ovim projektom u Džakulama dokazujemo da smo na dobrom putu. Još jednom čestitam OŠ Džakule na ovako uspješnom i pametnom projektu.

Nusret Helić, 7.6.2022.

Gradonačelnik Helić je 28.10.2022. godine sa profesorima i menadžmentom Mješovite srednje škole u Gračanici posjetio Tehnološko-robotski centar u okviru ove škole koji je trenutno u fazi opremanja prostorija sa Kabinetom za robotiku.

Kako je navedeno s tim u vezi, dio sredstava uloženih u opremanje ovog centra u iznosu od 50.000 KM dala je Vlada TK, dio su izdvojili privrednici, dok je Grad Gračanica finansirao opremanje dijela centra adekvatnom stolarijom.

Trenutno su u fazi nabavke dvije nove CNC mašine koje će biti pribavljene do kraja godine, a gradonačelnik je istakao da je Grad uvijek spreman pomoći napretku i razvoju školstva u Gračanici te da će određena sredstva za opremanje centra planirati u Budžetu Grada Gračanica u narednom periodu.

Mi želimo da naša djeca steknu kvalitetno znanje na najnovijim tehnologijama i da iz škole izađu spremni za rad te da aktivno doprinesu razvoju i napretku Gračanice pa i Kantona. Ovo je jedna pozitivna priča i nadam se da ćemo u narednom periodu svi zajedno uspjeti realizovati još mnogo ovakvih i sličnih projekata.

Nusret Helić, 28.10.2022.

Na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice su odgovorili da je izvršena zamjena stolarije i nabavljena ekološka peć za grijanje u OŠ Vranovići, asfaltirano dvorište škole u Babićima, sufinansiran centar za praktičnu nastavu u MSŠ – uređenje prostorije te da se vrši se nabavka savremene opreme.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!