U progresu

Asfaltirane preostale ulice u gradu i putevi u MZ

Opštine: Gračanica

Asfaltirane preostale ulice u gradu i putevi u MZ, uključujući i put Malešići-Lukavica, Mustajbašići-Crni put, te Babići-Karići-Škahovica.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Grada Gračanica, početkom jula 2021. godine u toku je bila realizacija projekta rekonstrukcije gradskog parka. Ovim projektom planirana je rekonstrukcija šetnica i trotoara u gradskom parku kao i reparacija postojećih klupa.

Uz šetnice i trotoare u gradskom parku sanirat će se i trotoar ulice 22. Divizija. Vrijednost projekta je oko 50.000 KM a podržan je od strane Turističke zajednice Tuzlanskog kantona uz učešće Grada Gračanica.

Grad Gračanica, 9.7.2021.

Da je projekat obnove centralnog parka priveden kraju, krajem augusta 2021. godine potvrdio je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, najavivši i rekonstrukciju glavne ulice:

Mi smo na kraju jednog projekta obnove centralnog parka u gradu. Projekat u koga smo uložili negdje oko 60 000 maraka …Zamijenili smo dakle infranstrukturu, postavili tamo za zaljevanje zelenih površina, uradili ploče i ovo je početak jedne rekonstrukcije praktično i glavne ulice Alije Izetbegovića i nadamo se da ćemo ubrzo obezbijediti sredstva i pristupiti realizaciji tog projekta.

Nusret Helić, 29.8.2021.

Nakon pripremnih radova, 17.9.2021. godine  izvršeno je asfaltiranje dionice puta u naselju Nurići prema groblju u MZ Škahovica i naselju Bijela Polja do skretanja prema Halilovićima, MZ Gračanica ukupne vrijednosti cca 60.000 KM.

Kako je javnost još tom prilikom obaviještena, u toku su bili i radovi na sanaciji puteva u MZ Miričina i to put prema Gornjoj Miričini, u naselju Brda i naselju Durakovići, sa ukupnom vrijednost radova od cca 100.000 KM.

Ubrzo kreću radovi i na ostalim putevima u MZ i gradu prema utvrđenoj dinamici.

Grad Gračanica, 17.9.2021.

Krajem aprila 2022. godine, putem zvanične stranice Grada Gračanica, javnost je obaviještena da je na području tog grada od početka godine izgrađeno i sanirano 30 puteva.

Kako je još dodano, radovi za ove dionice puteva su ugovoreni prošle godine, a započeli su nakon povoljnih vremenskih uslova i završenih procedura. Za sanaciju i rekonstrukciju ovih puteva izdvojeno je ukupno 595.727,98 KM iz budžeta Grada Gračanica. Tako je u Stjepan Polju izvršena sanacija puta na četiri lokacije, dok su u Donjoj i Gornjoj Orahovici sanirani putevi na ukupno osam lokacija.

Također, radovi na sanaciji puteva izvršeni su i na više lokacija u mjesnim zajednicama Donja Lohinja, Miričina, Lukavica, Vranovići, Trnovci, Džakule, Lendići, Pribava te Gračanica. Pored pomenutih puteva, u toku su radovi na sanaciji puta u Babićima, Škahovici, Gornjoj Orahovici te Malešićima, a vrijednost ovih radova iznosit će 176.968,85 KM. Grad Gračanica će nakon završenih svih zakonom predviđenih procedura, uvođenja u posao svih izvođača, započeti realizaciju i svih drugih ugovorenih radova.

Grad Gračanica, 27.4.2022. 

Da je realizacija ovogodišnjeg plana izgradnje i sanacije lokalnih puteva na području grada Gračanica u toku, javnost je obaviještena i početkom novembra 2022. godine, kojom prilikom je rečeno da je u MZ Lukavica izvršena sanacija glavnog lokalnog puta na dionici Ograđenica – Prnjavor koji je oštećen za vrijeme elementarnih nepogoda odnosno klizišta 2014.godine. 

Po preporuci geologa, nakon što je vremenom došlo do stabilizacije terena pristupilo se ovom projektu. Također je izvršena sanacija dva segmenta puta na istoj trasi gdje su bila vidna oštećenja. U ovoj mjesnoj zajednici, u naselju Prnjavor je uz učešće građana izvršena i sanacija puta od pomenutog naselja do izletišta Dolina.

Grad Gračanica, 2.11.2022. 

Od projekata za koje su zaključeni ugovori, navedeno je dalje, trenutno se rade tri putna pravca u Piskavici, a u fazi asfaltiranja su i putevi u Gornjoj Orahovici i to Mehinbašići – Avdići, put prema mezarju Husići te put u naselju Dobrnjići. 

U MZ Pribava urađena je sanacija prilaza poligonu i osnovnoj školi a u fazi realizacije su putevi u naseljima Halidovići i Softići a uskoro se očekuje da izvođač otpočne radove na nekoliko ulica u gradu (Mustafe Rešidbegovića, Dudić, Halilovići, Bazen) i uređenje pijace. 

Završeni su o radovi u Hajdarovcu i put u Pašalićima, a također uskoro kreće i sanacija putne infrastrukture u MZ Doborovci, Prijekom Brdu, Orahovici i Monju.

U proceduri je uvođenje izvođača u radove na izgradnji rezervoara od 150 m³ u MZ Donja Orahovica u vrijednosti od oko 200.000,00 KM, što će uz već izgrađeni potisni i povratni cjevovod čija je vrijednost 93.000,00 KM poboljšati snabdijevanje Donje Orahovice vodom. Vrši se i zamjena cjevovoda na vodovodu Birkovac. Grad Gračanica će nakon završenih svih zakonom predviđenih procedura i ako vremenski uslovi dozvole izvršiti uvođenje u posao i realizaciju i svih drugih ugovorenih radova.

Grad Gračanica, 2.11.2022. 

Na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice su odgovorili da je u 2022. godini asfaltirano ulica i puteva u vrijednosti preko 3.000.000 KM (više od 60 ulica i puteva) pri čemu su ti projekti finansirani sa, kako je navedeno, negdje oko 10% sredstava građana.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!