U progresu

Asfaltirane preostale ulice u gradu i putevi u MZ

Opštine: Gračanica

Asfaltirane preostale ulice u gradu i putevi u MZ, uključujući i put Malešići – Lukavica, Mustajbašići – Crni put te Babići – Karići – Škahovica.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Tokom prve tri godine mandata u Gračanici su se izvodili brojni radovi na izgradnji ulica i puteva u ovom gradu, a tokom prva tri mjeseca 2023. godine realizovano je više infrastrukturnih projekata u vrijednosti 1.563.332,20 KM.

Foto: Grad Gračanica
Foto: Grad Gračanica

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Grada Gračanica, početkom jula 2021. godine realizovala se rekonstrukcija gradskog parka. Tada je saopšteno da je ovim projektom planirana rekonstrukcija šetnica i trotoara u gradskom parku, kao i reparacija postojećih klupa.

Uz šetnice i trotoare u gradskom parku sanirat će se i trotoar ulice 22. Divizija. Vrijednost projekta je oko 50.000 KM a podržan je od strane Turističke zajednice Tuzlanskog kantona uz učešće Grada Gračanica.

Grad Gračanica, 9.7.2021.

Da je projekat obnove centralnog parka priveden kraju, krajem augusta 2021. godine potvrdio je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, najavivši i rekonstrukciju glavne ulice:

Mi smo na kraju jednog projekta obnove centralnog parka u gradu. Projekat u koga smo uložili negdje oko 60 000 maraka …Zamijenili smo dakle infranstrukturu, postavili tamo za zaljevanje zelenih površina, uradili ploče i ovo je početak jedne rekonstrukcije praktično i glavne ulice Alije Izetbegovića i nadamo se da ćemo ubrzo obezbijediti sredstva i pristupiti realizaciji tog projekta.

Nusret Helić, 29.8.2021.

Nakon pripremnih radova, 17.9.2021. godine asfaltirana je dionica puta u naselju Nurići prema groblju u MZ Škahovica i naselju Bijela Polja do skretanja prema Halilovićima, MZ Gračanica, ukupne vrijednosti cca 60.000 KM.

Kako je saopšteno, u toku je bila i sanacija puteva u MZ Miričina, i to put prema Gornjoj Miričini, u naselju Brda i naselju Durakovići, radova ukupne vrijednosti cca 100.000 KM.

Ubrzo kreću radovi i na ostalim putevima u MZ i gradu prema utvrđenoj dinamici.

Grad Gračanica, 17.9.2021.

Krajem aprila 2022. godine, putem zvanične stranice Grada Gračanica, javnost je obaviještena da je na području grada od početka godine izgrađeno i sanirano 30 puteva.

Kako je još dodano, radovi za ove dionice puteva ugovoreni su 2021. godine, a započeli su nakon povoljnih vremenskih uslova i završenih procedura. Za sanaciju i rekonstrukciju ovih puteva izdvojeno je ukupno 595.727,98 KM iz budžeta Grada Gračanica. Tako je u Stjepan-Polju saniran put na četiri lokacije, dok su u Donjoj i Gornjoj Orahovici sanirani putevi na osam lokacija.

Također, radovi na sanaciji puteva izvršeni su i na više lokacija u mjesnim zajednicama Donja Lohinja, Miričina, Lukavica, Vranovići, Trnovci, Džakule, Lendići, Pribava te Gračanica. Pored pomenutih puteva, u toku su radovi na sanaciji puta u Babićima, Škahovici, Gornjoj Orahovici te Malešićima, a vrijednost ovih radova iznosit će 176.968,85 KM. Grad Gračanica će nakon završenih svih zakonom predviđenih procedura, uvođenja u posao svih izvođača, započeti realizaciju i svih drugih ugovorenih radova.

Grad Gračanica, 27.4.2022. 

Da je realizacija ovogodišnjeg plana izgradnje i sanacije lokalnih puteva na području Gračanice u toku, javnost je obaviještena i početkom novembra 2022. godine, kada je saopšteno da je u MZ Lukavica saniran glavni lokalni put na dionici Ograđenica – Prnjavor, koji je oštećen za vrijeme elementarnih nepogoda, odnosno klizišta 2014. godine. 

Po preporuci geologa, nakon što je vremenom došlo do stabilizacije terena pristupilo se ovom projektu. Također je izvršena sanacija dva segmenta puta na istoj trasi gdje su bila vidna oštećenja. U ovoj mjesnoj zajednici, u naselju Prnjavor je uz učešće građana izvršena i sanacija puta od pomenutog naselja do izletišta Dolina.

Grad Gračanica, 2.11.2022. 

Tom prilikom navedeno je da se trenutno rade tri putna pravca u Piskavici, a u fazi asfaltiranja bili su i putevi u Gornjoj Orahovici, i to Mehinbašići – Avdići, put prema mezarju Husići te put u naselju Dobrnjići. 

U saopštenju se dalje navodi i da je u MZ Pribava saniran prilaz poligonu i osnovnoj školi, a u fazi realizacije bili su putevi u naseljima Halidovići i Softići. Također je saopšteno da se očekuje skori početak radova na nekoliko ulica u gradu (Mustafe Rešidbegovića, Dudić, Halilovići, Bazen) i uređenje pijace. 

Početkom novembra saopšteno je da su završeni i radovi u Hajdarovcu i put u Pašalićima te je najavljena skora sanacija putne infrastrukture u MZ Doborovci, Prijekom Brdu, Orahovici i Monju.

U proceduri je uvođenje izvođača u radove na izgradnji rezervoara od 150 m³ u MZ Donja Orahovica u vrijednosti od oko 200.000,00 KM, što će uz već izgrađeni potisni i povratni cjevovod čija je vrijednost 93.000,00 KM poboljšati snabdijevanje Donje Orahovice vodom. Vrši se i zamjena cjevovoda na vodovodu Birkovac. Grad Gračanica će nakon završenih svih zakonom predviđenih procedura i ako vremenski uslovi dozvole izvršiti uvođenje u posao i realizaciju i svih drugih ugovorenih radova.

Grad Gračanica, 2.11.2022. 

Na Istinomjerov upit u vezi s aktivnostma u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja, iz Gradske uprave Gračanice odgovorili su da je u 2022. godini asfaltirano ulica i puteva u vrijednosti preko 3.000.000 KM (više od 60 ulica i puteva), pri čemu su ti projekti finansirani kako je navedeno, oko 10% sredstvima građana/ki.

Početkom aprila 2023. godine saopšteno je da je tokom posljednja tri mjeseca u Gračanici realizovano više infrastrukturnih projekata u vrijednosti 1.563.332,20 KM.

“Dolaskom 2023. godine i usvajanjem budžeta Grada Gračanica za 2023. godinu uz pogodne vremenske prilike stvoreni su uslovi za realizaciju novih infrastrukturnih projekata na području grada Gračanica”, saopštili su iz Gradske uprave Gračanice te naveli na kojim su se projektima izvodili radovi.

Tako su na području urbanog dijela Gračanice izvršene sanacije puta u naselju Bijela Polja, sanacija dijela ulice Crni put – Halilovići, Bulakov sokak i ulaz u Zelenu pijacu, asfaltirana je ulica u naselju Varoš kod SOS Dječijeg sela. (…) Rekonstruisan put u Radnoj zoni I kod šoping centra „Etna“, izvršena rekonstrukcija puta kod benzinske pumpe „Gazprom“ u naselju Hajdarovac do magistralnog puta te rekonstrukcija dijela ulice Čiriš pored pošte. (…) Nasipanje makadamskih puteva u MZ Gračanica i u drugim mjesnim zajednicama na području grada. (…) U mjesnoj zajednici Buk, trenutno su u toku radovi na sanaciji dijela puta u naselju Ibrići, dijela puta kod kuće Kulovića te puta Biberovo Polje – centar MZ Buk. Na području mjesne zajednice Doborovci, izvode se radovi  na asfaltiranju puteva Rijeka – Ahmetovići, R-460 – Zikrina kuća, Buščić, asfaltiranje prilaza OŠ Doborovci, sanacija puta R-461 – džamija Doborovci te sanacija klizišta na području iste mjesne zajednice. Sanacija lokalnih puteva izvršena je još i u mjesnim zajednicama Stjepan Polje, Babići, Soko i Lendići, a natkriven je i ulaz u ambulantu u Gornjoj Orahovici.

Grad Gračanica, 5.4.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!