Analize

Grad Goražde: Treća godina mandata gradonačelnika Ernesta Imamovića

Od ukupno 19 obećanja gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića koje Istinomjer prati u mandatu 2020–2024, ispunjeno je jedno, dok su značajne aktivnosti provođene na realizaciji šest obećanja. Na većini obećanja započete su aktivnosti na njihovoj realizaciji, dok još uvijek nisu započete aktivnosti na implementaciji četiri obećanja.

Izvor: SDP

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović nije imao predizborni program, te je Istinomjer prikupio 19 obećanja iz predizbornih materijala kreiranih za promociju aktivnosti i prioriteta u ovoj lokalnoj zajednici.

U trećoj godini mandata ispunjeno je obećanje koje se odnosi na izgradnju pijace. Gradska pijaca u naselju Rasadnik otvorena je u oktobru 2023. godine. U ovu investiciju Vlada BPK Goražde uložila je 1.130.000 KM, a realizacijom ovog projekta riješen je problem nedostatka gradske pijace u Goraždu.

Među obećanjima na kojima su zabilježene značajnije aktivnosti na njihovoj realizaciji jesu obećanja koja se odnose na ulaganje u Festival prijateljstva i unapređenje postojeće i izgradnju nove sportske i kulturne infrastrukture.

Kada je riječ o ulaganju u Festival prijateljstva, iz budžeta Grada Goražda za ovu su namjenu 2022. i 2023. izdvojena sredstva u iznosu 50.000 KM, odnosno 40.000 KM.

S druge strane, obnovljena je kompletna infrastruktura bioskopa, s novim projektorom i novim zvukom unutar kinosale. Pored toga, iz Gradske uprave saopćeno je da su u junu 2023. godine potpisani ugovori o dodjeli sredstava po javnom pozivu koji se raspisuje godišnje za finansiranje projekata za sport, udruženja i mlade. Sredstva od 50.000 KM izdvojena su za ove potrebe u budžetu Grada Goražda za 2023. godinu.

Pored spomenutih obećanja, značajnije aktivnosti provođene su i na obećanjima Bioskop i kvalitetne pozorišne predstave, Sportska infrastruktura, Reorganizacija komunalnih preduzeća i Funkcionalno vodosnabdijevanje.

Jedno od obećanja na kojem su započete aktivnosti na realizaciji odnosi se na istraživanje zloupotrebe i osiguranje zaštite od budućih poplava. Kako je krajem novembra 2023. godine saopćeno za Istinomjer iz Grada Goražda, Agencija za vodno područje rijeke Save uradila je sve projekte, te će Grad Goražde postupiti u skladu s projektima koji za cilj imaju prevenciju poplava područja grada. Dodali su da se u budžetu Grada kontinuirano obezbjeđuju finansijska sredstva za prevenciju od poplava u skladu s navedenim planom.

Započete su aktivnosti i na realizaciji obećanja Adekvatno rješenje za deponiju smeća. U septembru 2023. godine gradonačelnik Imamović i federalna ministrica za okoliš i turizam održali su sastanak na kojem se razgovaralo o projektu regionalne sanitarne deponije Trešnjica i sanaciji i gašenju postojeće deponije Šišeta. Iz Gradske uprave saopćeno je da je Grad Goražde obezbijedio neophodnu dokumentaciju te da bi projekat regionalne sanitarne deponije Trešnjica uskoro trebao biti realiziran.

Još neka obećanja na kojima su započete aktivnosti odnose se na uređenje groblja, odricanje od određenih gradonačelničkih privilegija, reviziju rada prethodne vlasti te utopljavanje sportske dvorane.

Još uvijek nisu zabilježene aktivnosti na izgradnji bazena, izgradnji atletske staze, osnivanju gradske turističke agencije i rekonstrukciji izgrađene obaloutvrde na Drini.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!