U progresu

Funkcionalno vodosnabdijevanje

Opštine: Goražde

Nažalost, svima je jasno da se u Goraždu godinama gomilaju neriješeni problemi. Najveći prioritet je vodosnabdijevanje. Suvišno je govoriti o značaju redovnog snabdijevanja pitkom vodom. Kvarovi na primarnoj vodovodnoj mreži su osnovni uzrok prekida u vodosnabdijevanju i morat ćemo čim prije početi njenu rekonstrukciju.

Izvor: Intervju, Klix, 2.11.2020.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov posjetio je krajem novembra 2023. godine gradilište tunela „Hranjen“ na trasi buduće brze ceste Goražde-Sarajevo, kako bi sa eminentnim stručnjacima, sagledao stanje te mogućnosti iskorištavanja vode sa ovog lokaliteta za potrebe vodosnabdjevanja Goražda, na čemu se već izvjesno vrijeme intezivno radi. Ovo ipak nije bila aktivnost gradske uprave.

Sanacija kanalizacione i vodovodne mreže u zgradi Balkan II, u naselju 1. maj, počela je 18. marta 2023. godine. Radove izvodi JKP “6. mart”, a vrijednost radova je 19.394,79 KM.

Sanacija potisnog cjevovoda od fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara u naselju Rasadnik, II faza, počela je 24. marta 2023. godine. Radove izvodi firma OKAC d.o.o., a njihova vrijednost je 365.446,14 KM s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 90 dana od dana uvođenja u posao. Rekonstrukcija potisnog cjevovoda planirana je Planom javnih nabavki Grada Goražda za 2021. godinu. Tender za ove radove raspisan je u augustu 2020. godine.

Početkom decembra 2022. godine javnost je obavještena da je došlo do kvara na pumpnoj stanici Splavište te da su u Nacrtu budžeta Grada za 2023. godinu planirana sredstva za izgradnju savremene pumpne stanice. Međutim, u Budžetu za 2023. godinu nije se našla zasebna stavka za izgradnju savremene pumpne stanice dok je za Rekonstrukciju objekata vezanih za vodovod i kanalizaciju izdvojeno ukupno 891.500 KM.

U junu 2022. gradonačelnik je najavio nove radove koji se odnose na vodosnabdijevanje.

Šalo je istakao da će biti raspisan tender za potisni cjevovod, a da je dio radova na primarnoj mreži već okončan.

Izvor: FB Ernest Imamović

U Gradskoj upravi Goražde 16.6.2021. godine potpisan je ugovor o rekonstrukciji cjevovoda od fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara u Rasadniku. Ugovor su potpisali gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i predstavnik konzorcija Kaja company d.o.o. i Bosnaplast d.o.o. Sarajevo Ismet Kajević. Vrijednost radova koji se odnose na prvu fazu ovog projekta iznosi 460.655 KM.

Rekonstrukcija cjevovoda započela je 26. jula 2021. godine. Paralelno s cjevovodom, planirana je i obnova šetnice u dužini 1.300 metara.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!