U progresu

Unapređenje postojeće i izgradnja nove sportske i kulturne infrastrukture

Opštine: Goražde

Raznim kulturnim i sportskim sadržajima obogatit ćemo društveni život građana. Da bi se to postiglo, potrebno je unaprijediti postojeću i izgraditi novu infrastrukturu, sportske i kulturne objekte.

Izvor: Intervju, Klix, 2.11.2020.

U Goraždu je u januaru 2021. godine prvi put otvoreno klizalište. Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović istakao je da je namjera u ovom gradu organizovati različite sadržaje na radost djece i svih ostalih građana/ki.

Želimo opravdati naš moto “Da nam grad bude grad” iz predizborne kampanje i mališanima i njihovim roditeljima ovdje u Goraždu omogućiti sadržaje zbog kojih ne moraju vikendom ići u Sarajevo. U narednom periodu zajedno s kantonalnim ministarstvom obrazovanja i drugim ministarstvima, ali i firmom ZOI’ 84 i Gradom Sarajevom želimo osigurati programe skijanja i plivanja jer želimo da svako dijete s Drine zna klizati, plivati i skijati, a našim građanima želimo omogućiti i bazen.

Ernest Imamović, 31.1.2021. 

U julu 2021. godine uređena je gradska plaža Žanj te je postavljen i novi most. Istog mjeseca započela je rekonstrukcija pomoćnog terena gradskog stadiona u vrijednosti 460.000 KM. 

Izvor: Zvanični Facebook profil gradonačelnika Goražda

Ledena ploha postavljena je i 2021. godine, a prilikom otvorenja pomoćnik gradonačelnika Sanid Zirak istakao je kako bi ova aktivnost mogla postati i praksa s obzirom na veliko interesovanje građana/ki.

Iskustvo od prošle godine nam govori da je ovaj da kažemo potez i aktivnost, ispred Gradske uprave naišlo na veliko odobravanje naših sugrađana, prije svega naše najmlađe populacije, tako da smo  najvećim dijelom rukovodeći se  tim iskustvom i pozitivnim vibracijama koje smo dobili prošle godine, odlučili da  sa ovom aktivnošću krenemo i ove godine. Najverovatnije će ovo u perspektivi postati i praksa, imajući u vidu ovaj jedan veliki interes koji je prisutan sa strane naše djece u Gradu Goraždu, a inače sam ovaj ambijent daje jedan poseban osjećaj zadovoljstva, ugode, zabave našim sugrađanima. Mi ćemo planirati određena finansijska sredstva preko naše javne sportske ustanove ovdje u Gradskoj dvorani.

Sanid Zirak, 17.12.2021.

U Gradskoj upravi Goražde 22. jula 2022. godine potpisan je ugovor za izvođenje radova na uređenju sportskih terena u naselju ”1. maj”. Ukupna vrijednost projekta uređenja sportskih terena iznosi 106.035,70 KM, a projekat sufinansiraju CRS (uz podršku USAID-a) u iznosu 58.500 KM, a Grad Goražde 47.535,70 KM.

U novembru 2022. godine Gradska uprava Goražda obavijestila je javnost o implementiranim projektima izgradnje sportske infrastrukture, kao i finansiranja sportskih klubova i događaja za ovu godinu. Tako navode da je za finansiranje sportskih klubova i sportskih događaja za 2022. godinu u budžetu Grada Goražde izdvojena 141.000 KM. 

U sklopu finansiranja sportske infrastrukture, u tekućoj godini završen je projekat ”Izgradnja pomoćnog stadiona sa vještačkom travom u Goraždu” sa 259.860 KM izdvojenih sredstava. Za izgradnju istočne tribine gradskog stadiona Vlada FBiH izdvojila je 100.000 KM, a također je podržala i projekat ”Rekonstrukcija sportskih objekata na nogometnom stadionu u naselju Vitkovići” iznosom 220.000 KM.

Izvor: Akta.ba

Grad Goražde je za finansiranje JU Sportski centar u 2022. godini izdvojio 168.870 KM. U sklopu projekta ReLOaD2 s UNDP-om Grad Goražde finansirao je klubove i udruženja u ukupnom iznosu 74.274,50 KM.

U okviru obilježavanja 21. Marta, Dana mladih Grada Goražda, svečano su otvoreni obnovljeni sportski tereni u naselju Prvi maj u koje je uloženo 150.000 KM kroz program  USAID-a PRO – budućnost  i Razvojni program Ujedinjenih nacija, uz učešće Grada Goražda.

Izvor: Grad Goražde

Tim povodom, na obnovljenim terenima prijateljsku utakmicu odigrale su mlade selekcije  rukometnih klubova Radnički i Višegrad, kao i odbojkašice Goražda, a prisutnima se obratio i gradonačelnik Imamović. 

Ovi tereni mnogo znače našim mladima posebno u proljetnim i ljetnim danima, da imaju sportske sadržaje kako amaterske tako i profesionalne. Svi su dobro došli u Grad Goražde, da se družimo i ostvarujemo nove sportske pobjede.

Ernest Imamović, 21.3.2023. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!