U progresu

Unapređenje postojeće i izgradnja nove sportske i kulturne infrastrukture

Opštine: Goražde

Raznim kulturnim i sportskim sadržajima obogatit ćemo društveni život građana. Da bi se to postiglo, potrebno je unaprijediti postojeću i izgraditi novu infrastrukturu, sportske i kulturne objekte.

Obrazloženje

U toku tri godine mandata vršene su značajne aktivnosti na realizaciji obećanja.

Izvor: Intervju, Klix, 2.11.2020.

Direktor JU Centar za kulturu Goražde Jasmin Bešlija je u septembru 2023. godine istakao da je obnovljena kompletna infrastruktura bioskopa, s novim projektorom i novim zvukom unutar kino sale.

Gradska uprava Goražda saopštila je da su u junu 2023. godine potpisani ugovori o dodjeli sredstava po javnom pozivu koji se raspisuje godišnje za finansiranje projekata za sport, udruženja i mlade. Sredstva od 50.000 KM izdvojena su za ove potrebe u budžetu Grada Goražda za 2023. godinu. Iz Gradske uprave naveli su da su sredstva odobrena za šest aplikacija iz oblasti sporta, jedna za omladinska udruženja i dvije aplikacije za projekte drugih udruženja.

Istog mjeseca Vlada BPK Goražde je na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport donijela zaključak kojim se utvrđuje Konačni plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta iz javnih sredstava kojima se podstiče obavljanje sportskih djelatnosti na nivou kantona  za 2023. godinu,  Redovni programi – kvalitetni sport, kantonalni savezi i sport lica sa invaliditetom u ukupnom iznosu  446.852,27 KM, od čega je sportskim klubovima za pripreme i takmičenja planiran  iznos od 355.652  KM.

U okviru obilježavanja 21. Marta, Dana mladih Grada Goražda, svečano su otvoreni obnovljeni sportski tereni u naselju Prvi maj u koje je uloženo 150.000 KM kroz program  USAID-a PRO – budućnost  i Razvojni program Ujedinjenih nacija, uz učešće Grada Goražda.

Izvor: Grad Goražde

Tim povodom, na obnovljenim terenima prijateljsku utakmicu odigrale su mlade selekcije  rukometnih klubova Radnički i Višegrad, kao i odbojkašice Goražda.

U novembru 2022. godine Gradska uprava Goražda obavijestila je javnost o implementiranim projektima izgradnje sportske infrastrukture, kao i finansiranja sportskih klubova i događaja za ovu godinu. Tako navode da je za finansiranje sportskih klubova i sportskih događaja za 2022. godinu u budžetu Grada Goražde izdvojena 141.000 KM.

U Gradskoj upravi Goražde 22. jula 2022. godine potpisan je ugovor za izvođenje radova na uređenju sportskih terena u naselju ”1. maj”. Ukupna vrijednost projekta uređenja sportskih terena iznosi 106.035,70 KM, a projekat sufinansiraju CRS (uz podršku USAID-a) u iznosu 58.500 KM, a Grad Goražde 47.535,70 KM.

U sklopu finansiranja sportske infrastrukture, u tekućoj godini završen je projekat ”Izgradnja pomoćnog stadiona sa vještačkom travom u Goraždu”,  koji je počeo u julu 2021.godine, sa 259.860 KM izdvojenih sredstava. Za izgradnju istočne tribine gradskog stadiona Vlada FBiH izdvojila je 100.000 KM, a također je podržala i projekat ”Rekonstrukcija sportskih objekata na nogometnom stadionu u naselju Vitkovići” iznosom 220.000 KM.

Izvor: Akta.ba

Grad Goražde je za finansiranje JU Sportski centar u 2022. godini izdvojio 168.870 KM. U sklopu projekta ReLOaD2 s UNDP-om Grad Goražde finansirao je klubove i udruženja u ukupnom iznosu 74.274,50 KM.

U julu 2021. godine uređena je gradska plaža Žanj te je postavljen i novi most. Istog mjeseca započela je rekonstrukcija pomoćnog terena gradskog stadiona u vrijednosti 460.000 KM.

U Goraždu je u januaru 2021. godine prvi put otvoreno klizalište.

Ledena ploha postavljena je i 2021. godine, a prilikom otvorenja pomoćnik gradonačelnika Sanid Zirak istakao je kako bi ova aktivnost mogla postati i praksa s obzirom na veliko interesovanje građana/ki.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!