Radi se na tome

Alen Hedo bliže dobijanju posla u Gradskoj upravi Goražde

Polovinom augusta prošle godine, Alen Hedo, kako je naveo, jedina osoba s VSS-om i stopostotnim invaliditetom na evidenciji JU Zavod za zapošljavanje BPK Goražde, još jednom se oglasio u javnosti te istakao da sa svojih 29 godina, diplomom pravnika i radnim iskustvom na nekoliko poslova još uvijek čeka na zaposlenje.

Foto: Karike.ba

Jedina sam osoba sa VSS-om i stopostotnim invaliditetom na evidenciji zavoda. Kroz glavu su mi prošla sva nošenja od kuće do škole u rukama ili za vratom moje majke. Nošenje kolica i mene na peti sprat u očevim rukama i tako punih 18 godina. Danas imam ‘privilegiju’ biti jedini u takvoj evidenciji već sedam godina. Da li se sva moja borba svela na karton o redovnom javljanju u Zavod za zapošljavanje? Da li vrijedi ostati u Goraždu i nadati se da ću jednog dana biti radno angažovan i da će ta ‘privilegija’ biti moja prošlost? Neću osuđivati, neću kritikovati bilo koga, ali zapitajte se koliko je to ljudski, a svi se u ljudskost zaklinjemo.

Alen Hedo, 17.8.2021.

Ne krijući svoje ogorčenje, Hedo je tom prilikom najavio i proteste pred zgradom kantonalnih institucija i Gradskom upravom, podsjećajući, pored ostalog, da očekuje reakciju ili kantonalnih, ili gradskih vlasti Goražda:

Danas, kad bih trebao da živim od svog rada, da zasnujem porodicu, ja sam u slijepoj ulici koja niti ima smisla niti za to ima opravdanja. Očekujem sastanak kod premijerke kantona, ona je obećala da će me saslušati, očekujem razgovor koji će možda biti odlučujući ili ću izaći na ulicu. Gradonačelnik se još nije oglasio iako sam još prije 20 dana molio da me primi, a direktno i indirektno od početka njegovog mandata, međutim do sad nije našao ni sat vremena za mene. Stid me, ali nemam više načina. Ako se ništa ne desi, ja ću u znak nezadovoljstva biti na ulici svaki dan, pa neka me, ako ništa, gledaju, a i ja njih kako dolaze na posao i rade. Već sedam godina ovo traje, sedam godina i pet mjeseci staža je pokazatelj koliko sam jednak u društvu. To što me tapšu po ramenu da sam dobar i istrajan meni ne donosi hljeb, time se ne plaćaju računi, s tim se ne mogu oženiti niti zasnovati porodicu. Izaći ću na proteste dok me ne zaposle, neću više da sjedim kod kuće, mene nije sramota ništa raditi.

Alen Hedo, 17.8.2021.

Ubrzo nakon ovog Hedinog istupa, 20.8.2021. godine, na zvaničnoj stranici SDP-a BiH, objavljena je reakcija gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića, u kojoj je Imamović, između ostalog, naveo da će Alen Hedo dobiti posao u Gradskoj upravi, a na osnovu raspisanog poziva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH:

Sticajem okolnosti Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH sutra raspisuje javni poziv, tako da je ovo Alenova nafaka. Grad Goražde će aplicirati i povući sredstva za godinu, međutim nećemo ga ostaviti na cjedilu ni nakon te godine. To će biti prilika da upoznamo njegove kompetencije i kvalitete, tako da ćemo nakon toga ocijeniti na kojem mjestu može dati najbolji doprinos i osigurati mu adekvatno radno mjesto u Gradskoj upravi.

Ernest Imamović, 20.8.2021.

“Poziv gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića je obećavajući”, izjavio je tim povodom Hedo, ali i podsjetio da će, “ako ne dođe do realizacije, sasvim sigurno rješavanje ovog problema prenijeti na ulicu”:

Razgovor je bio obećavajući, kao i svi prethodni koji su održani s vladajućim strukturama proteklih sedam godina. Ono što me ohrabruje je da su u mom prisustvu napravljeni koraci u vidu konsultacija s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Angažman bi, prema navodima gradonačelnika, bio u Gradskoj upravi, na mjestu koje mi u smislu arhitektonskih barijera bude prilagođeno. Rješavanje problema se odnosi na narednu godinu, uz čvrsta obećanja da se na tome neće završiti. Ono što želim navesti je da ću još jednom, po ko zna koji put, vjerovati na riječi, a ako ne dođe do realizacije, sasvim sigurno ću rješavanje ovog problema prenijeti na ulicu. Raduju me brojni pozivi i poruke podrške kako mojih sugrađana tako i ljudi iz drugih gradova BiH, koji su mi dali obećanje da će mi se pridružiti u znak podrške koliko god to bude potrebno.

Alen Hedo, 20.8.2021.

Nakon što je Istinomjer 20.10.2021. godine putem telefona kontaktirao njegov kabinet, gradonačelnik Imamović potvrdio nam je da je Grad Goražde, kako je i najavljeno, aplicirao na navedeni javni poziv Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, a u cilju dobijanja sredstava koja bi omogućila adekvatno radno mjesto za Alena Hedu u Gradskoj upravi.

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3.12.2021. godine, u Maloj sali Gradske uprave Goražda, gradonačelnik Imamović je sa svojim saradnicima organizovao prijem za članove udruženja koja okupljaju osobe s invaliditetom koje žive na području Goražda.

Sastanku je prisustvovao i Alen Hedo, a kako je tom prilikom na zvaničnoj stranici Grada Goražde navedeno, na prijemu je razgovarano o aktivnostima i djelovanju ovih udruženja, problemima sa kojima se susreću u radu, potrebama i specifičnostima članova udruženja te saradnji sa Gradskom upravom Goražde.

Kako je istakao Gradonačelnik ovo je osjetljiva populacija, kao i druga slična udruženja, i treba im se pružiti posebna pažnja i pomoć, a Grad Goražde konkretno pomaže ovakva udruženja kroz dodjelu besplatnih prostorija, zatim redovnih mjesečni tranši. Gradonačelnik je obećao da će nastaviti sa pomaganjem rada udruženja, podrškom u realizaciji njihovih aktivnosti, ali i aktivnostima koja podrazumijevaju inkluziju i veće učešće samih udruženja ali i njihovih članova u svim društvenim procesima.

Grad Goražde, 27.12.2021.

Istoga dana, Hedo je za portal Balkandiskurs, pored ostalog, izjavio da mu je gradonačelnik Imamović “ulio nadu da će biti zaposlen te je aplicirao u Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, ali i potvrdio da je rukovodstvo Gradske uprave dobilo podršku za odobravanje sredstava za njegovo zapošljavanje na godinu, te da je sada na potezu gradonačelnik i službe Gradske uprave:

U mom slučaju, Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ernestom Imamovićem je konkurisala na taj javni poziv, aplikacija je bila uredna i na kraju rukovodstvo Gradske uprave je dobilo podršku za odobravanjem sredstava za moje zapošljavanje na godinu dana. Sad je na potezu gradonačelnik i službe gradske uprave koje bi trebale završiti sve procedure kako bih u skorije vrijeme počeo raditi. Vjerujem da se neće dugo čekati na taj potez i da ću što prije dočekati da budem radno angažovan i na usluzi svim građanima.

Alen Hedo, 27.12.2021.

Ovim Istinomjer obećanju gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti aktivnosti u cilju njegovog ispunjavanja.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!