Analize

Prva godina mandata gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović nije imao predizborni program, te je Istinomjer prikupio 19 obećanja iz predizbornih materijala kreiranih za promociju aktivnosti i prioriteta u ovoj lokalnoj zajednici. Imamović je tokom prve godine mandata započeo rad na više od polovine datih obećanja, pa je tako jedno ocijenjeno “u progresu”, dok su aktivnosti na deset obećanja započele.

U progresu je ocijenjeno obećanje koje se odnosi na funkcionalno vodosnadbijevanje. U Gradskoj upravi Goražde, 16.6.2021. godine potpisan je ugovor o ustupanju radova na rekonstrukciji cjevovoda od Fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara u Rasadniku. Realizacijom ovog ugovora započelo je rješavanje dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja Goražda.

U januaru 2021. godine, u Goraždu je prvi put otvoreno klizalište. Gradonačelnik Imamović istakao je da je namjera u ovom gradu organizirati različite sadržaje na radost djece i svih ostalih građana/ki. Pripreme i postavljanje ledene plohe su i ove godine u toku, te se očekuje da će ploha biti spremna za korištenje za mjesec, do mjesec i po. U julu 2021. godine uređena je gradska plaža Žanj, te je postavljen i novi most. Istog mjeseca, započeli su radovi i na rekonstrukciji pomoćnog terena gradskog stadiona, u vrijednosti od 460.000 KM. U sklopu projekta, izvršit će se priprema podloge za polaganje vještačke trave na odobrenoj lokaciji, uključujući sistem drenaže, te nabavka kvarcnog pijeska i gumenog granulata za ispunu vještačke trave.

Obećanje koje se odnosi na ulaganje u Festival prijateljstva ocijenjeno je također kao započeto, međutim, u okviru programa Festivala, nisu se našli umjetnici i umjetnice iz Španije, Njemačke i Francuske (iako je, u predizbornoj kampanji gradonačelnika, istaknuta želja za internacionalnim gostima). Jedini internacionalni učesnici koji su navedeni u programu došli su iz Srbije. Za ovogodišnje izdanje Festivala prijateljstva, JU Centar za kulturu rezervisala je 10.000 KM. Kako stoji u budžetu Grada Goražda za 2021. godinu (str. 60), JU Centar za kulturu je taj iznos planirala iz vlastitih sredstava, dok iz samog budžeta nisu rezervisana sredstva. Primjera radi, planirani budžet Festivala za 2020. godinu iznosio je 80.000 KM, od čega je Grad izdvojio 60.000 KM, a JU Centar za kulturu 20.000 KM. Ipak, zbog pandemije Covid-19, Festival je bio lokalnog karaktera, a za njegovu realizaciju utrošeno je nešto više od 12 hiljada KM.

Obećanja čija realizacija nije započela odnose se na osnivanje turističke zajednice, atletsku stazu, izgradnju bazena itd.

Na kraju prve godine mandata može se zaključiti da je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović provodio aktivnosti na više od polovine datih obećanja, što bi moglo rezultirati ispunjenjem većeg broja predizbornih obećanja koja je Istinomjer preuzeo iz njegovih predizbornih materijala kreiranih za promociju aktivnosti i prioriteta u ovoj lokalnoj zajednici.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!