Započeto

Adekvatno rješenje za deponiju smeća

Opštine: Goražde

Posebno važno pitanje je pronalazak adekvatnog rješenja za deponiju smeća. Odlaganje otpada je dugogodišnji problem koji predstavlja ekološku i zdravstvenu prijetnju. Najavljene nerealne investicije samo su spinovanje javnosti kako bi se pažnja građana usmjerila na druge teme. Izgradnja regionalne deponije je jedno od mogućih rješenja za ovaj veoma složen problem. Pronaći ćemo model koji će uz poštovanje najviših ekoloških standarda biti i ekonomski isplativ. Ne bi bilo odgovorno građanima obećati konačno rješavanje ovog pitanja u kratkom roku, ali nema sumnje da ćemo odmah krenuti u studiozno i sistemsko pronalaženje prikladnih načina djelovanja.

Izvor: Intervju, Klix, 2.11.2020.

Grad Goražde je u septembru 2023. godine posjetila federalna ministrica za okoliš i turizam Nasiha Pozder. Na sastanku sa Gradonačelnikom Imamovićem razgovaralo se o projektu regionalne sanitarne deponije Trešnjica, sanaciji i gašenju postojeće deponije Šišeta. Kako je tom prilikom navedeno na službenoj stranici Grada, obzirom da je Grad Goražde do sada obezbjedio neophodnu dokumentaciju i dozvole, projekat regionalne sanitarne deponije Trešnjica na kojem se radi već dugi niz godina, uskoro bi trebao biti realiziran, a ministrica Pozder je obećala punu podršku. Istaknuto je da će Trešnjica i sanacija i gašenje privremene deponije Šišeta biti jedan od prioriteta za ovo ministarstvo za vrijeme mandata ministrice Pozder.

U budžetu Grada Goražda za 2022. godinu, planirano je izdvajanje 420.000,000 KM za izgradnju deponije Trešnjica.

Gradonačelnik Imamović najavio je kako je Gradska uprava Goražde kandidovala za Program javnih investicija FBiH za period 2023-2025. projekat izgradnje deponije Trešnjica, te da se nada njegovoj realizaciji.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!