U progresu

Ulaganje u Festival prijateljstva

Opštine: Goražde

Festival prijateljstva – vratit ćemo naše prijatelje iz Španije, Francuske i Njemačke.

Izvor: SDP Goražde

XXIV Internacionalni Festival prijateljstva Goražde 2021, održan je ovom gradu od 1. do 6. avgusta 2021. godine. U okviru programa festivala, nisu se našli umjetnici i umjetnice iz Španije, Njemačke i Francuske. Zapravo, jedini internacionalni učesnici koji su navedeni u programu, došli su iz Srbije.

Za ovogodišnje izdanje Festivala prijateljstva JU Centar za kulturu za kulturu rezervisao je 10.000 KM. Kako stoji u Budžetu Grada Goražda za 2021. godinu (str. 60), JU Centar za kulturu je taj iznos planirala iz vlastitih sredstava, dok iz samog budžeta nisu rezervisana sredstva.

I pored najbolje volje i želje, da ovogodišnje 24. izdanje Festivala prijateljstva organizujemo u punom obimu i sadržaju, nažalost, Organizacioni odbor Festivala je stava da se muzički dio programskih sadržaja planiranih ispred Gradske dvorane, definitivno otkazuje, zbog epidemioloških razloga. Svi drugi festivalski programi će biti organizovani i prikazani u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama federalnog Kriznog štaba.

Ernest Imamović, 27.7.2021.

Primjera radi, planirani budžet festivala za 2020. godinu iznosio je 80.000 KM, od čega je Grad izdvojio 60.000 KM, a JU Centar za kulturu 20.000 KM. Ipak, zbog pandemije Covid-19, festival je bio lokalnog karaktera, a za negovu realizaciju utrošeno je nešto više od 12 hiljada KM.

U Budžetu Grada Goražda za 2022. godinu za Festival Prijateljstva izdvojeno je 50.000 KM, a Goražde je i ove godine od 1. do 6. avgusta bilo domaćin 25. Internacionalnog “Festivala prijateljstva”. U okviru festivalskih dana održani su brojni koncerti, književne večeri, pozorišne predstave, filmovi, sadržaji likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata.

Gosti festivala prijateljstva bili su i Ifeta Behmen, Fondacija Sevdah, Slađana Mandić, grupa Sare Roma, Frenkie, Kontra i Indigo, Ekvivalenti, Zona Isključenja i Aleksandra Radović. Uz koncerte  pop – rok, zabavne i narodne muzike, vrijednost festivala čine i tradicionalna Likovna kolonija “Boje prijateljstva”, brojne kreativne radionice za  djecu, pozorišne predstave, sajam i promocije knjiga. U programu su i večeri folklornih ansambala, atraktivni turnir prijateljstva u fudbalu, zatim Eko-Drinska regata prijateljstva, te šahovski  turnir.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!