Započeto

Zaštita drinskog toka od hidrocentrala

Opštine: Goražde

Naš najveći potencijal je rijeka Drina. Nikad neću dozvoliti da se na rijeci Drini izgradi hidroelektrana.

Izvor: SDP Goražde

Na desetoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Goražda raspravljano je o Prijedlogu odluke kojom bi se van snage stavila Odluka o davanju mišljenja za izvođenje prethodnih istražnih radova na izgradnji HE Ustikolina, koju je 2019. donio raniji saziv Gradskog vijeća. Nakon duže rasprave, odluka nije dobila potrebnu većinu: devet vijećnika je glasalo “za”, jedan protiv, dok je devet bilo suzdržanih.

Izvor: Balkan Insight

U februaru 2022. godine ponovo je aktuelizirana priča o izgradnji HE Ustikolina s obzirom na to da je direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izrazio nadu da će hidroelektrana iz faze istražnih radnji preći u fazu realizacije. Iako su i Grad Goražde i Općina Foča u FBiH omogućili Elektroprivredi BiH izvođenje istražnih radnji, i dalje postoji veliko neslaganje s ovom odlukom, što potvrđuju i inicijative za stavljanjem van snage prethodnih odluka.

Na protokol je stigla jedna takva inicijativa i to je vjerovatno refleksija na posjetu direktora Elektroprivrede. Na više sjednica kolegija imali smo prijedlog o stavljanju van snage odluke o dozvoli istražnih radnji, jednom se i glasalo na sjednici vijeća, ali nije bilo većine za takvu odluku.

Bajro Obuća (predsjedavajući Gradskog vijeća Goražda), 20.2.2022.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović također je stava da konačan sud o gradnji HE trebaju dati građani Goražda.

Građani Goražda će donijeti konačan sud o gradnji HE na referendumu iza kojeg ću ja stati i dati puni doprinos. Pozivam sve relevantne faktore da narodu predstave sve negativne i pozitivne strane gradnje HE.

Ernest Imamović, 20.2.2022.

S druge strane, Klub vijećnika SDP-a i u ovom sazivu vijeća izričit je u traženju ukidanja odluke o istražnim radnjama.

Geološke radnje su priprema za definitivnu gradnju. To bi značilo i definitivno iseljavanje ovo malo naroda što je ostalo na ovom području. Neka se zapitaju iz Sarajeva oni koji žele da se igraju našim životima da smo prvi po broju bolesnih od malignih i drugih oboljenja. Osim toga dio gdje su planirane istražne radnje je zaštićeno područje, to je definisano važećim odlukama.

Alen Selimović, 20.2.2022.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!