Neistina

Prethodna Vlada KS pokretala je i realizirala projekte

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS), Mirza Čelik gostovano je 12. oktobra 2020. godine u emisiji “Dan uživo” N1 televizije gdje je, između ostalog, govorio i o mogućoj smjeni aktuelne Vlade KS, ali i o radu prethodne Vlade KS na čijem je čelu bio premijer Edin Forto.

Govoreći o činjenici da je njegov, sada već bivši stranački kolega Aljoša Čmapara dao svoj potpis za smjenu Vlade KS na čijem je čelu Mario Nenadić, Čelik je ustvrdio i da prethodna Vlada “nije pokrenula niti jedan projekat”.

On je dugogodišnji član SDA, i mi smo zajedno radili na rekonstrukciji tadašnje Vlade koju je vodio Forto. I ustanovili smo da ta Vlada nije zaista pokrenula niti jedan projekat, da je samo se bavila poslovima oko izgradnje nekih Facebook profila, Instagrama, Twittera… (…) Ova vlada radi – ali nema dobar PR.

Mirza Čelik, 12. oktobar 2020.

Nakon Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine, Vladu KS formiralo je 26. decembra iste godine šest političkih partija: Naša stranka (NS) Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NP), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NLB), Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, a nakon što je izgubila većinu izlaskom DF-a i SBB-a iz koalicionog sporazuma, smjenjena je na sjednici Skupštine KS 29. januara 2020. godine. Ova Vlada radila je u tehničkom mandatu sve do 3. marta 2020. godine, kada je imenovana nova Vlada KS predvođena premijerom Marijem Nenadićem.

Da Čelikove tvrdnje nisu tačne, moguće je utvrditi uvidom u analizu Istinomjera “Za 14 mjeseci mandata bivša Vlada KS provodila aktivnost na dvije trećine obećanih mjera”, kao i uvidom u pojedinačna obećanja koja je Istinomjer izdvojio iz “Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS u mandatu 2018. – 2022. godine“, a koje je grupisao u 6 oblasti: Državno uređenje, Ekonomija, Obrazovanje, Pravna Država, Socijalna politika i Zdravstvo, te je pratio njihovu realizaciju od prvih 100 dana rada Vlade KS do samog prestanka njenog mandata, početkom marta 2020. godine.

Tako je, primjera radi, tadašnja Vlada KS pokrenula radove kada je u pitanju izgradnja IX transverzale u Sarajevu, te je u septembru 2019. godine potpisan Sporazum za realizaciju Projekta „Izgradnje gradske saobraćajnice IX – transverzale i servisne saobraćajnice sa dvije kolovozne trake, od carinskog terminala do Energoinvesta – Dalekovod u naselju Halilović“. Sredinom novembra 2019. godine radovi na IX transverzali su otkočeni, a u januaru 2020. godine iz Vlade KS obavijestili su javnost da su radovi na montaži nadvožnjaka preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku uspješno okončani.

Kada je u pitanju izgradnja Prve transverzale u Sarajevu, radovi na izgradnji prvih 1240 metara započeli su u januaru 2019. godine, a sredinom marta 2019. godine iz Ministarstva saobraćaja KS saopćeno je da su radovi na dionici od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip, tek su intenzivirani sa početkom građevinske sezone. Na jesen 2019. godine objavljeni su i javni pozivi za rušenje objekata na trasi Prve transverzale, a kako bi se cjelokupna procedura olakšala, Vlada je na sjednici 3. oktobra 2019. godine donijela Odluku kojom se proglašava javni interes na čitavoj dionici saobraćajnice I transverzala. Međutim, dolazilo je i do žalbi, pa je tako otkazan datum za rušenje objekata na dionici od ulica Kranjčevićeva do Braće Begića zbog žalbe firme „Penny plus“. Ipak, procedura kupoprodaje imovine i javnih poziva za rušenje i izmještanje objekata na trasi su nastavljeni.

Još jedan projekat na kojem je prethodna Vlada KS radila vezan je za obećanje o “rasterećenju saobraćaja na potezu od Jošaničke petlje do centra Sarajeva izgradnjom kružnih tokova”. S tim u vezi, u saradnji sa JP Ceste FBiH Vlada KS realizirala je projekat izgradnje kružnog toka na Vogoščanskoj petlji, koji je rasteretio T-raskrsnicu na Vogošćanskoj petlji”. Glavni radovi na ovom kružnom toku počeli su krajem marta 2019. godine, a u promet je pušten početkom oktobra 2019. godine.

Prethoda Vlada KS radila i na uklanjanju arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom, te je Rebalansom Budžeta KS za 2019. godine bilo predviđeno izdvajanje milion KM za uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom. Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo tada su poručili da će prednost davati projektima koji će imati uticaj na što veći broj korisnika, a Javni poziv ustanovama za učešće u projektu upućen je početkom jula 2019. godine. Do kraja mandata, obezbijeđenja je pristupačnost u šest osnovnih škola kroz projekat koji je eksterno finansiran.

Jedno od obećanja koje je izdvojeno iz pomenutog Sporazuma tzv. “Šestorke” odnosilo se na “uspostavu jedinstvene baze podataka svih korisnika socijalne pomoći”. Realizacija ovog obećanja započela je tokom 2019. godine, a prema podacima iz decembra 2019. godine, “završen je unos korisnika u bazu podataka”. Pored završetka baze podataka, Vlada Kantona Sarajevo realizovala je i prelazak sa isplate u gotovom novcu, na isplatu na bankovne račune.

Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom je tokom 2019. godine predstavila i Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, a u dostupnoj bazi podataka se nalazi više od 20 hiljada imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Pored toga, Vlada KS usvojila je i Uredbu o kontroli javnih nabavki uz dvostepeni nadzor, Zakon o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika KS, a usvajanjem Prijedloga Zakona o platama i naknadama profesionalnim zastupnicima ukinuti su paušali.

S obzirom na činjenicu da je prethodna Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom pokretala i realizirala niz projekata, Istinomjer će pomenutu tvrdnju Mirze Čelika ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!