Ispunjeno

Objava Registra zaposlenih u javnom sektoru u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Pravna država

Objaviti registar zaposlenih u javnom sektoru u KS (državi službenici i namještenici, kao i zaposlenici u preduzećima i institucijama kojima je osnivač Kanton Sarajevo) uz objavu imena, pozicije i osnovnih elemenata plate (osnovica, koeficijent, eventualni položajni dodatak), imajući u vidu Zakon o zaštiti ličnih podataka.;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ispunjeno je dato obećanje.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je 21.02.2019. godine Odluku o izradi Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Izrada ovog registra, kako je saopšteno iz Vlade KS, pokrenuta je na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i predstavlja jedan od važnih alata za uvid u ljudske potencijale i kadrovsku bazu kojom raspolaže javni sektoru u Kantonu Sarajevo. Istovremeno, kako je tada najavljeno, Registar predstavlja i kontrolni mehanizam trošenja javnih sredstava u segmentu zapošljavanja u cjelokupnom javnom sektoru te kao takav biće i važan alat u prevenciji korupcije. U izradi Odluke aktivno uje učestvovao Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, koji će i vršiti nadzor nad njenom implementacijom.

Registar, kako je navedeno, obuhvata podatke iz radno pravnog odnosa svih zaposlenih u organima uprave i službama, zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivači Kanton, te u privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje sa više od 50 posto ukupnog kapitala.

Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo javnosti je predstavljen 18. aprila 2019. godine, a u dostupnoj bazi podataka se nalazi više od 20 hiljada imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Registar zaposlenih dostupan je na linku: http://bit.ly/2xgfwil

Vlada KS najavila je i uspostavu drugih registara i baza podataka, a o tome više pročitajte na linku: https://istinomjer.ba/predizborna-obecanja/aktivnosti-na-uspostavi-baze-podataka-i-njihovo-povezivanje/

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!