Ukidanje arhitektonskih barijera u školama i potpuna pristupačnost svim učenicima

| Partija: | Oblast:

Ukidanje arhitektonskih barijera u školama i potpuna pristupačnost svim učenicima;

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

Iz Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo najavljena je skora realizacija projekta uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom u 49 kantonalnih javnih ustanova, a u svrhu toga izdvojeno je 1.200.000 KM.

Dugo obrazloženje

U rebalansu Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, koji je usvojen na 10. redovnoj sjednici Skupštine KS održanoj 24. juna 2019. godine, predviđeno je izdvajanje milion KM za uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom.

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija pojasnio je da je novac namijenjen javnim ustanovama i institucijama u KS kako bi se nepokretnim i teško pokretnim osobama omogučilo nesmetano samostalno korištenje usluga škola, domova zdravlja, socijalnih ustanova, sudova i drugih institucija u kantonu.

Da ne gubimo vrijeme već smo dogovorili saradnju sa UNDP-jem koji bi nam trebao biti partner u realizaciji projekta. Pozivamo sve zainteresovane javne ustanove i institucije u ingerenciji Kantona Sarajevo da se odazovu našem pozivu i pokažu interesovanje za saradnju. Ovim novcem finansirat ćemo projekte poput postavljanja pristupnih rampi, rukohvata, širenja vrata i prolaza, prilagođavanja pultova i šaltera, prilagođavanja toaleta osobama s invaliditetom, uklanjanja pragova, stepenika i drugih prepreka, ugradnje liftova za osobe s invaliditetom, te druge slične arhitektonske intervencije”

Malik Garibija, 25.06.2019.

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo su poručili i da će prednost davati projektima koji će imati uticaj na što veći broj korisnika. Iz ovog ministarstva su poručili kako se “nadaju da će u slučaju adekvatne realizacije doći do nastavka ovog projekta i u narednim godinama sve do potpunog prilagođavanja svih ustanova osobama s invaliditetom”.

Javni poziv ustanovama za učešće u projektu upućen je početkom jula 2019. godine.

Sporazum sa UNDP-om i Aneks sporazuma za realizaciju najavljenog projekta potpisan je 25. septembra 2019. godine, a prema riječima zamjenika rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhroba Khoshmukhamedova, ova organizacija donirala je 100.000 KM.

Ministarstvo za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je, kako je saopšteno tom prilikom, poslao je svim ustanovama koje su u vlasništvu Kantona, poziv za učešće u ovom projektu, a 49 ustanova je iskazalo interes i sve će biti obuhvaćene ovim projektom.

Tom prilikom, ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo, Malik Garibija je najavio i nastavak realizacije projekta uklanjanje arhitektonskih barijera u javnim ustanoavama u KS.

Više od milion KM je značajan ali nije dovoljan jer su naše ustanove prilično zapuštene i neprilagođene u ovom smislu. Naša namjera je da ovo ne bude jednokratni projekt nego da uspostavimo mehanizam kojim ćemo u toku ovog mandata sve naše ustanove i institucije prilagoditi osobama sa invaliditetom.”

Malik Garibija, 25.09.2019.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi