Djelimično ispunjeno

Izgradnja IX transverzale u Sarajevu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja IX transverzale u Sarajevu;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Moderizacija sistema urbanih saobraćajnica u Kanotonu Sarajevo Izgradnjom i rekonstrukcijom IX transverzale predstavlja projekat koji je predviđen u Programu javnih investicija KS 2019. – 2022.

Sporazum za realizaciju Projekta „Izgradnje gradske saobraćajnice IX – transverzale i servisne saobraćajnice sa dvije kolovozne trake, od carinskog terminala do Energoinvesta – Dalekovod  u naselju Halilović“ potpisali su 13. septembra ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor Direkcija za puteve KS Selmir Kovač.

Kako se navodi iz Ministarstva saobraćaja KS, “sredinom novembra 2019. radovi na IX transverzali su otkočeni, pošto je Ministarstvo saobraćaja izdvojilo dodatna sredstva u iznosu 250.000 KM za izmještanje pružnih kolosijeka i kontaktne mreže na stanici Alipašin Most, kako bi se montirala konstrukcija nadvožnjaka preko željezničke pruge”.

Montaža nadvožnjaka preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku, koji će spajati dva dijela Općine Novi Grad završena je početkom januara 2020. godine. U narednom periodu slijede pripreme za izlijevanje armirano-betonske ploče kolovoza i pješačkih staza, a nakon toga asfaltiranje, postavljanje ivičnjaka i zaštitne ograde.

Vrijednost projekta iznosi 15,5 miliona KM, od čega je resorno ministarstvo izdvojilo 13,8 miliona KM, a Općina Novi Grad 1,7 miliona KM.

Radovi na ugradnji armature kolovozne ploče i vijenaca nadvožnjaka su u toku, tako da se po završetku postavljanja oplate i betoniranju kolovozne ploče i vijenaca, pristupa završnim radovima na izgradnji nadvožnjaka. Intenzivirane su aktivnosti na spoju sa Ulicom Džemala Bijedića.

Nakon ishodovanja neophodnih saglasnosti, pokrenut je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na servisnoj saobraćajnici u Halilovićima uz IX transverzalu, stoji u “Registru projekata od značaja za građane KS“.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!