Neistina

Čelik neistinito o isplati bruto plata

Govoreći o uspjehu aktuelnog saziva Vlade KS u emisiji “Polis”, predsjednik Skupštine KS Mirza Čelik naveo je niz primjera koji su to trebali potvrditi. O jednom od njih Istinomjer je već pisao.

Tokom gostovanja na TVSA 17. septembra 2020. godine, skupa sa premijerom KS Marijom Nenadićem, Čelik je govorio i o isplati bruto plata privrednicima pogođenim pandemijom koronavirusa, te je pozvao i građane da provjere i uvjere se u tačnost njegove tvrdnje.

Hajte nam recite, koje ministarstvo u bilo kojem drugom kantonu iznašlo rješenje da isplati bruto plate u proteklom periodu onim firmama koje su bile pogođene pandemijom koronavirusa. Mogu vam odgovoriti, ja, iako evo mogu i građani, svaki provjeriti naš gledalac, niti jedno. Znači niti jedno ministarstvo privrede u Federaciji, u Republici Srpskoj, ni u Brčko Distriktu nije isplatilo bruto plate.

Mirza Čelik, 17. septembar 2020.

Istinomjer je prihvatio “izazov” predsjedavajućeg Skupštine KS i provjerio tačnost navedenih tvrdnji.

Što se tiče isplate bruto plata, Čelikova tvrdnja da ni jedno ministarstvo nije isplatilo bruto plate ispostavila se netačnom. Naime, Ministarstvo finansija Republike Srpske je u maju 2020. godine izvršilo isplatu martovskih bruto plata za privredne subjekte kojima je bio onemogućen rad zbog suzbijanja širenja koronavirusa, o čemu je već Istinomjer pisao.

U kontekstu pomoći pomoći koje su entitetske i kantonalne vlade uputile privrednim subjektima pogođenim pandemijom koronavirusa, najčešća je bila ona kojom su se isplaćivale neto plate.

Tako su Federaciji BiH u kojoj bruto plate nisu isplaćivane, prema Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, subvencionirani doprinosi pogođenim privrednim subjektima.

Kad je u pitanju Kanton Sarajevo (KS), u članu 2. stav 1 Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, navedeno je da će Vlada osigurati finansiranje dijela ili cijele neto plate.

Član 2.

(Sufinansiranje isplate minimalne plaće)

(1) Vlada će osigurat finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou Federacije Bosne i Hercegovine za mjesec april i maj 2020. godine za djelatnosti kojima je naredbama štabova civilne zaštite zabranjen rad, odnosno rad onemogućen ili znatno otežan zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

U skladu s tim, Ministarstvo privrede KS objavilo je Javne pozive za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate za mjesece mart, april i maj 2020. godine.

Također, kada je riječ o neto plaćama, KS nije jedini vršio isplate po ovom osnovu. Još su dva kantona iz FBiH izvršila isplatu neto plata pogođenim privrednicima.

Iz Ministarstva finansija Posavskog kantona (PK) telefonski nam je potvrđeno da su, na zahtjev Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja PK, uplaćene neto plate za mjesece april i maj, dok je u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) uplata za april izvršena u junu. Lista privrednih subjekata iz ZHK koji su ostvarili pravo na pomoć i za maj, objavljena je sredinom jula, no nismo uspjeli dobiti potvrdu da li su sredstva, za koja je rečeno da će biti uplaćena “uskoro”, zaista isplaćena i za maj.

S obzirom na to da je Ministarstvo finansija RS u maju 2020. godine izvršilo isplatu martovskih bruto plata za privredne subjekte kojima je bio onemogućen rad zbog suzbijanja širenja koronavirusa, Istinomjer će tvrdnju Mirze Čelika da ni jedno ministarstvo privrede u Federaciji, u Republici Srpskoj, ni u Brčko Distriktu nije isplatilo bruto plate ocijeniti neistinom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!