Nedosljedno

Čelik istupio iz SDA i nije ugasio svjetlo

Gostujući u programu TVSA početkom februara 2021. godine, Mirza Čelik, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, između ostalog, govorio je i o mogućem istupanju iz Stranke demokratske akcije.

Foto: TVSA/Screenshot

To uvijek kažem, da ću ostati u Stranci demokratske akcije, možda zadnji i ugasiti svjetlo u kantonu kad svi odu od zastupnika. Naravno, taj Klub SDA će uvijek postojati u Skupštini KS, kao i u drugim domovima. Mi smo velika politička partija i mislim da trebamo biti okosnica u svim političkim procesima kako u lokalnim zajednicama, tako i na državnom nivou.

Mirza Čelik, 4. 2. 2021.

Krajem maja 2021. godine održani su izbori za rukovodstvo Općinske organizacije Ilidža, gdje je Čelik ranije obavljao funkciju povjerenika. Potom su početkom juna 2021. godine na nivou Općine Ilidža održani izbori za članove savjeta mjesnih zajednica. Nakon toga, Čelik je izrazio izrazio nezadovoljstvo rezultatima koje je postigla SDA, pa je na Instagramu informisao javnost da je od Općinske organizacije SDA Ilidža zatražio brisanje iz članstva u ovoj stranci.

Ovim putem Vas informišem da podnosim zahtjev za brisanje iz evidencije članstva Stranke demokratske akcije Ilidža. Nakon održanih izbora za rukovodstvo IO SDA Ilidža, bilo je jasno sve što je bilo dobro. Ni nakon održanih izbora za savjete MZ niko od članova rukovodstva se nije udostojio da objasni našim članovima razloge što smo izgubili?

Mirza Čelik 11. 6. 2021.

Foto: Raport.ba

U Statutu SDA, u članu 21, objašnjeno je kada prestaje članstvo u ovoj stranci.

Istupom na vlastiti zahtjev (pisanom izjavom, povratom članske karte ili drugom javnom radnjom ili postupkom kojim se nedvosmisleno manifestira volja prestanka članstva u SDA).

Statut SDA

S obzirom na to da je Mirza Čelik zatražio od rukovodstva OO SDA Ilidža da bude izbrisan iz članstva ove stranke, a onda to potom podijelio na Instagramu, te da je u potpisu napisao da je nekadašnji član SDA Ilidža i zastupnik u Skupštini KS-a, Istinomjer će ranije iznesen stav Mirze Čelika, “da će ostati u Stranci demokratske akcije možda zadnji i ugasiti svjetlo u kantonu kad svi odu od zastupnika”, ocijeniti nedosljednim.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!