Ispunjeno većim dijelom

Nesmetan pristup svim javnim ustanovama za osobe s invaliditetom

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Socijalna politika

Nesmetan pristup svim javnim ustanovama za osobe s invaliditetom;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

U rebalansu Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, koji je usvojen na 10. redovnoj sjednici Skupštine KS održanoj 24. juna 2019. godine, predviđeno je izdvajanje milion KM za uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom.

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija pojasnio je da je novac namijenjen javnim ustanovama i institucijama u KS kako bi se nepokretnim i teško pokretnim osobama omogučilo nesmetano samostalno korištenje usluga škola, domova zdravlja, socijalnih ustanova, sudova i drugih institucija u kantonu.

Da ne gubimo vrijeme već smo dogovorili saradnju sa UNDP-jem koji bi nam trebao biti partner u realizaciji projekta. Pozivamo sve zainteresovane javne ustanove i institucije u ingerenciji Kantona Sarajevo da se odazovu našem pozivu i pokažu interesovanje za saradnju. Ovim novcem finansirat ćemo projekte poput postavljanja pristupnih rampi, rukohvata, širenja vrata i prolaza, prilagođavanja pultova i šaltera, prilagođavanja toaleta osobama s invaliditetom, uklanjanja pragova, stepenika i drugih prepreka, ugradnje liftova za osobe s invaliditetom, te druge slične arhitektonske intervencije”

Malik Garibija, 25.06.2019.

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo su poručili i da će prednost davati projektima koji će imati uticaj na što veći broj korisnika. Iz ovog ministarstva su poručili kako se “nadaju da će u slučaju adekvatne realizacije doći do nastavka ovog projekta i u narednim godinama sve do potpunog prilagođavanja svih ustanova osobama s invaliditetom.”

Pozivom za iskazivanje interesa prepoznato je 49 objekata na kojima će se raditi intervencije, a inžinjeri su obišli sve objekte i izvršili uvid u stanje i pripremili preporuke za intervencije. Formirana je komisija koja upravlja procesom, a čiju većinu čine nepokretne osobe i predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom.

Član Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom KS Almir Šahmanija se zahvalio uime 7.000 osoba koje predstavlja, jer će oni sad po prvi put, dobiti mogućnost da sami pristupe ovim ustanovama.

Nadam se da će i drugi objekti koje osobe sa invaliditetom najčešće posjećuju biti prilagođeni nama. Na ovaj način ministar i UNDP vraćaju populaciji kojoj pripadam dostojanstvo, jer nije jednostavno kada svaki dan ovisite od tuđe pomoći.

Almir Šahmanija, septembar 2019.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!