Nesmetan pristup svim javnim ustanovama za osobe s invaliditetom

| Partija: | Oblast:

Nesmetan pristup svim javnim ustanovama za osobe s invaliditetom;

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Kratko obrazloženje

U proteklom periodu, Vlada Kantona Sarajevo vršila je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

U rebalansu Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, koji je usvojen na 10. redovnoj sjednici Skupštine KS održanoj 24. juna 2019. godine, predviđeno je izdvajanje milion KM za uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom.

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija pojasnio je da je novac namijenjen javnim ustanovama i institucijama u KS kako bi se nepokretnim i teško pokretnim osobama omogučilo nesmetano samostalno korištenje usluga škola, domova zdravlja, socijalnih ustanova, sudova i drugih institucija u kantonu.

Da ne gubimo vrijeme već smo dogovorili saradnju sa UNDP-jem koji bi nam trebao biti partner u realizaciji projekta. Pozivamo sve zainteresovane javne ustanove i institucije u ingerenciji Kantona Sarajevo da se odazovu našem pozivu i pokažu interesovanje za saradnju. Ovim novcem finansirat ćemo projekte poput postavljanja pristupnih rampi, rukohvata, širenja vrata i prolaza, prilagođavanja pultova i šaltera, prilagođavanja toaleta osobama s invaliditetom, uklanjanja pragova, stepenika i drugih prepreka, ugradnje liftova za osobe s invaliditetom, te druge slične arhitektonske intervencije”

Malik Garibija, 25.06.2019.

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo su poručili i da će prednost davati projektima koji će imati uticaj na što veći broj korisnika. Iz ovog ministarstva su poručili kako se “nadaju da će u slučaju adekvatne realizacije doći do nastavka ovog projekta i u narednim godinama sve do potpunog prilagođavanja svih ustanova osobama s invaliditetom.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi