Ispunjeno

Uspostava jedinstvene baze podataka svih korisnika socijalne pomoći

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Socijalna politika

Uspostava jedinstvene baze podataka svih korisnika socijalne pomoći u cilju rane intervencije, prevencije, fer i pravedne raspodjele i sprečavanja zloupotrebe.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ispunjeno je dato obećanje.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

U julu 2019. godine, zastupnica u Skupštini KS, Bibija Kerla, postavila je zastupničko pitanje vezano za projekat “Uspostave jedinstvene baze podataka svih korisnika socijalne pomoći u cilju rane intervencije, prevencije, fer i pravedne raspodjele i sprečavanja zloupotrebe”, na koje joj je krajem augusta 2019. godine odgovoreno da je registar u izradi te da se njegova uspostava očekuje do kraja godine.

Prema podacima iz decembra 2019. godine, završen je unos korisnika u bazu podataka. Pored završetka baze podataka, Vlada Kantona Sarajevo realizovala je i prelazak sa isplate u gotovom novcu, na isplatu na bankovne račune.

U dokumentu “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2019godinu” navodi se:

Mjera je realizirana. Okončan je unos oko 20.000 korisnika prava iz oblasti zaštite porodice s djecom u jedinstveni registar korisnika. Uvezane su postojeće baze podataka korisnika. Realiziran je prelaz sa isplata u gotovini na isplatu naknada na bankovne račune za
sve korisnike. Sa 17 banaka su pregovarani i dogovoreni posebni uvjeti za korisnike i nulti trošak za Kanton. Urađena je analiza raspoloživih softvera i dogovoreno besplatno prilagođavanje za potrebe realizacije i uspostave jedinstvenog registra svih korisnika socijalnih naknada.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!