Analize

Pregled sedmice: Kršenje epidemioloških mjera, ekološki problemi, (ne)ispravnost i nabavka helikoptera za OSBiH u fokusu prethodne sedmice

U protekloj sedmici, Istinomjer se bavio ocjenjivanjem izjava domaćih političkih aktera svih nivoa vlasti u BiH, a među ocijenjenim zvaničnicima, između ostalih, našli su se i Haris Vranić, Milorad Dodik, Dušanka Majkić, Alen Šeranić, Fuad Kasumović, Adnan Šteta i brojni drugi.

U sedmici koja je iza nas, Istinomjer je provjerio tačnost šest tvrdnji od kojih je pet bilo neistinito, a istinitom je ocijenjena tvrdnja premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića da Bosna i Hercegovina nema aktivnu stretegiju za borbu protiv korupcije.

Neistinitim su, između ostalog, ocijenjene dvije tvrdnje ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića – da u evropskim zemljama nije bilo pobune protiv mjera koje su donosile vlade tih država u cilju borbe protiv koronavirusa, a neistinito je govorio i o prosječnom životnom vijeku u Evropi i Japanu.

Da tvrdnja ministra zdravstva KS Harisa Vranića, da se u evropskim zemljama u kojima su uvedene određene restrikcije prilikom ulaska u zatvorene objekte niko nije bunio protiv spomenutih mjera, nije tačna, govori niz informacija o protestima širom evropskih zemalja koji su se desili tokom ljeta 2021. godine zbog uvođenja tzv. zelenog certifikata, a neke od zemalja u kojima su građani/ke demonstrirali su Njemačka, Italija, Francuska, Grčka i Kipar.

Kada je u pitanju prosječni životni vijek, Vranić je ustvrdio da je u Evropi to 86, a u Japanu 90 godina što se pokazalo netačnim. Naime, prema podacima Francuskog instituta za demografske studije (INED), u zemljama Evropske unije očekivani životni vijek za 2018. godinu iznosio je 81 godinu, odnosno 78,2 godina za muškarce, a 83,7 godina za žene. Ovaj prosjek je još manji ukoliko se u obzir uzmu i evropske države koje nisu članice EU, budući da sve, osim Islanda, Norveške, Lihtenštajna i Švicarske, imaju prosjek niži od 80 godina. U Japanu očekivani životni vijek jeste među najvećim u svijetu, ali on, suprotno konstataciji ministra Vranića, ne iznosi 90 godina, nego 84,4 (81,3 muškarci, 87,5 žene).

Za sve osnovce općine Jablanica osigurani su besplatni udžbenici, a iz Stranke demokratske akcije u ovoj lokalnoj zajednici istakli da je to prvi takav slučaj u našoj zemlji, što također nije tačna tvrdnja s obzirom na činjenicu da su u drugim bh. općinama, kao što su Drvar i Pelagićevo, već ranije osigurani udžbenici za sve osnovce.

Netačnom su ocijenjene i tvrdnje portparola SNSD-a Radovana Kovačevića da BiH nije u MAPU-u (Akcionom planu za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u), kao i Milorada Dodika i Dušanke Majkić da helikopteri Oružanih snaga BiH nisu ispravni i spremni za korištenje.

Suprotno komentarima Dodika i Majkić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović, u izjavi za printano izdanje Dnevnog avaza, ustvrdio je da su helikopteri OSBiH upotrebljivi. Nekoliko dana ranije, tokom posjete drugom helikopterskom eskvadronu OSBiH, stacioniranom u Rajlovcu, komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Eric Folkestad, također je rekao da su helikopteri OSBiH raspoloživi za korištenje.

Politički skup SNSD održan je na Kozari 21. augusta 2021. godine, a sudeći prema fotografijama i video-snimcima sa ovog događaja, osim velikog broja prisutnih, prekršene su i epidemiološke mjere i preporuke koje se tiču dozvoljenog broja okupljenih na otvorenom prostoru, držanja fizičke distance kao i nošenja zaštitne maske, a jedan od pristunih bio je i ministar zdravstva i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, koji je prisustvom na ovom događaju prekršio više epidemioloških mjera iako je prethodno u više navrata pozivao građanke i građane na poštivanje mjera.

Kada je u pitanju (ne)ispunjenost obećanja, Istinomjer je zabilježio tri ispunjena i jedno neispunjeno obećanje, te tri obećanja koja su dobila ocjenu radi se na tome.

Ispunjena su obećanja ministra saobraćaja KS Adnana Štete o početku radova na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu, načelnice opštine Drvar Dušice Runić da će za sve osnovce sa područja Drvara obezbijediti udžbenike, te obećanje načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića o uklanjanju spornog objekta izgrađenom u samom centru ove općine.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, polovinom augusta ove godine još jednom je aktualizirao smjenu Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Podsjećamo, Kasumović je i ranije obećavao pad vlade ovog kantona, ali je to njegovo obećanje Istinomjer ocijenio kao neispunjeno. S obzirom na to da u roku u kojem je to gradonačelnik Zenice najavio, nisu osigurani neophodni potpisi za smjenu Vlade ovog kantona, te time nije pokrenuta procedura smjene izvršne vlasti u tom kantonu, Istinomjer je i ovoga puta obećanje Fuada Kasumovića o smjeni aktuelne vlade ovog kantona i osiguranju nove većine ocijenio neispunjenim.

Ekološki problemi bili su predmet analiza Istinomjera u protekloj sedmici. Naime, u proteklom periodu, evidentiran je pomor ribe u rijeci Bosni u okolini Ilijaša, a rijeka Misoča je potpuno presušila ispod vodozahvata JKP Vodostan. Dosadašnji pomori riba u rijekama Bosne i Hercegovine, kao i posljednji slučaj presušivanja rijeke Misoče i pomora ribe u rijeci Bosni u okolini Ilijaša, samo su neki od primjera ekoloških katastrofa. Jedan od primjera gdje u posljednje vrijeme nadležne institucije poduzimaju konkretne korake na rješavanju uklanjanja čvrstog, i za okolinu opasnog otpada je onaj koji se odnosi na krug nekadašnjih fabrika HAK1 i HAK2 u Tuzli.

Kada su u pitanju najave, Istinomjer prati da li će Alen Hedo, jedina osoba s VSS-om i stopostotnim invaliditetom na evidenciji JU Zavoda za zapošljavanje BPK Goražde, dobiti posao u GU Goražde, da li će novi helikopteri za potrebe OSBiH biti isporučeni do kraja ove godine, kako je najavio ministar odbrane BiH Sifet Podžić, te da li će u parku “Petar Kočić” biti postavljeno drvo sa likovima javnih funkcionera kako je to najavio gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!