Neispunjeno

Ništa od Kasumovićeve obećane većine u ZDK-u

Nekoliko dana nakon održavanja Lokalnih izbora 2020. godine, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u izjavi za portal Raport, pored ostalog, najavio je i formiranje nove većine, a time i nove izvršne vlasti u Zeničko-dobojskom (ZDK) kantonu.

Foto: Visoko.co.ba

Ustvrdivši tom prilikom da je tadašnja kantonalna vlada “sramota za grad Zenicu i stanovnike Zeničko-dobojskog kantona”, Kasumović je, pored ostalog, najavio da će “buduću većinu u novoj vladi činit SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, Naša stranka, SBiH i, najvjerovatnije, HDZ”:

Već su održani preliminarni pregovori, očekujem za 10-15 dana ozvaničenje nove većine. Bit će izbačena SDA i A-SDA. Imam ljude iz SDA koji žele da pređu. Treba pomiriti opciju HDZ i DF. Imamo već sigurnih 19, ali želimo je relaksirati. Buduću većinu u novoj vladi činit će SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, Naša stranka, SBiH i, najvjerovatnije, HDZ, da imaju komotnu većinu.

Fuad Kasumović, 24. 11. 2020.

Nakon su ga 26. 3. 2021. godine u Zenici posjetili predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, i sam Kasumović je na svojoj Facebook stranici podsjetio na svoje najave o smjeni Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ponovivši još jednom da je ta smjena “sve izvjesnija”:

Osim Sarajeva, dotakli smo se i političkih dešavanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, odnosno pričali o njenoj smjeni koja je sve izvjesnija, a što sam govorio i najavljivao još neposredno nakon Lokalnih izbora.

Fuad Kasumović, 26. 3. 2021.

Međutim, da od većine koju je Kasumović najavljivao za sada neće biti ništa, potvrđeno je na sjednici Skupštine ZDK-a, održanoj 29. 3. 2021. godine, na kojoj je, kako je na zvaničnoj stranici Skupštine i Vlade ZDK-a navedeno, većinom glasova usvojena Odluka o izmjenama Odluke o potvrđivanju Vlade ZDK-a, kojom je za premijera ovog kantona imenovan dosadašnji vršilac dužnosti premijera i ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mirnes Bašić, kandidat Stranke demokratske akcije.

Za ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu imenovan je Mirsad Hadžić iz Tešnja, također iz SDA. Aktuelnu Vladu Zeničko-dobojskog kantona podržava skupštinska većina koju čine SDA, HDZ BiH, A-SDA i nezavisni zastupnici.

Pres-služba ZDK-a, 29. 3. 2021.

Skupština je na istoj sjednici u skraćenom postupku razmatrala i donijela budžet Kantona za 2021. godinu u iznosu od 401.266.900 KM.

Ovim Istinomjer obećanje Fuada Kasumovića da će “buduću većinu u novoj vladi činit SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, Naša stranka, SBiH i, najvjerovatnije, HDZ” ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!