Istina

Hodžić istinito o stanju borbe protiv korupcije u BiH

Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona, gostovao je u emisiji “Sredinom sedmice”, emitovanoj u programu RTV Slon 18. augusta 2021. godine, u sklopu koje je, između ostalog, govorio i o borbi protiv korupcije na lokalnom i državnom nivou.

Screenshot: RTV Slon

Tokom intervjua, Hodžić je iznio podatak o stepenu korupcije u Bosni i Hercegovini i mehanizmima za zaštitu protiv nje:

Bosna i Hercegovina nema strategiju, dakle borbe protiv korupcije, ima neke zakone, ima neke, ne znam etičke, ne znam pristupe i tako dalje, ali kao što vidimo, to se nije poštovalo. Ne samo da se nije poštovalo, nego gledajte, mi smo bukvalno zemlja koja nazaduje. Zadnjih 10 godina se korupcija pojačava. Gledajte, mi smo bili prije 10 godina na 72. mjestu, sad smo na 111. mjestu od 180 zemalja, naša ocjena je 35.

Kadrija Hodžić, 18.8.2021.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 69. sjednici, održanoj 30. decembra 2009. godine, i na 40. sjednici Doma naroda, održanoj istog dana, usvojio je Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Zakonom je osnovana Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, “s ciljem prevencije uticaja korupcije na razvoj demokratije i poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i uticaja na podrivanje ekonomskog i privrednog razvoja Bosne i Hercegovine, te svih ostalih oblika uticaja na društvene vrijednosti, kao i za koordinaciju borbe protiv korupcije”.

Iako je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine do sada usvojila dvije Strategije za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije, posljednji takav dokument istekao je 2019. godine, čime je prestao biti validan.

U nastavku izlaganja, Hodžić je, iako nije tačno precizirao, očigledno govorio o godišnjem izvještaju “Indeks percepcije korupcije”, koji objavljuje nevladina organizacija Transparency International. Kao što je Hodžić i naveo, Bosna i Hercegovina se u izvještaju za 2020. godinu našla na 111. mjestu u svijetu od 180 ispitanih država, sa ocjenom 35 (skala 0 – 100), što je ujedno i najlošija ocjena još od 2012. godine, kada je BiH bila rangirana na 72. mjestu, sa ocjenom 42.

Izvor: Transparency International

Tako je BiH, prema ovom poretku, najlošije pozicionirana zemlja Balkana, odnosno dijeli to mjesto sa Sjevernom Makedonijom. Od evropskih država, iza BiH su po stepenu korupcije samo Moldavija, Ukrajina i Rusija.

Iz Transparency Internationala su u izvještaju naveli da su političke partije “nesumnjivo ključni protagonisti zarobljavanja države, pod vođstvom neprikosnovenih lidera u čijim rukama je koncentrisana stvarna moć, u potpunosti su ovladali javnim sektorom, podredivši ga vlastitim potrebama nauštrb javnog interesa”.

Budući da BiH, kako je Kadrija Hodžić i izjavio, zaista nema aktivnu strategiju za borbu protiv korupcije, te da je na 111. mjestu u svijetu prema “Indeksu percepcije korupcije”, Istinomjer tvrdnje premijera Tuzlanskog kantona ocjenjuje istinitima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!