Ispunjeno

Počeli radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnan Šteta, tokom gostovanja u programu TVSA 10. augusta 2021. godine, iznio je rokove za implementaciju nekoliko saobraćajnih projekata u narednom periodu, uključujući i rekonstrukciju tramvajske pruge.

FOTO: Vlada KS

Nakon što je inicijalno najavio rekonstrukciju tramvajske pruge od Marijin Dvora do Ilidže za proljeće ove godine, što je Istinomjer ocijenio kao neispunjeno obećanje, ovog puta je rekao da će radovi početi do 1. septembra:

Mi sada, generacija nova, da kažemo, mijenja tu prugu i postavlja jednu novu prugu. Partneri koji će nam to raditi, izvođač radova je kineska kompanija. Jako puno je zahtjevno. Najlakše je potpisati ugovor kada EBRD odobri to, međutim, imate garancije, imate međusobna pisma povjerenja i svih ti stvari koje se moraju riješiti i sve ostalo da bi onda ušli u radove. Mi smo obećali da će oni krenuti prije početka školske godine, znači, prije 1. septembra, i oni će krenuti prije početka školske godine.

Adnan Šteta, 10.8.2021.

Sredinom juna, ministar Šteta potpisao je ugovor s konzorcijem dvije firme iz Kine, i to: China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. te China Railway No.10 Engineering Group, koje bi trebale vršiti rekonstrukciju više od 21 kilometra tramvajske pruge u Sarajevu, u vrijednosti većoj od 20 miliona eura.

Iako je tada najavljeno da će izvođač radova “u posao biti uveden najdalje 28 dana od dana potpisa ugovora”, do toga nije došlo. Međutim, 24. augusta, na sastanku predstavnika Ministarstva saobraćaja KS s izvođačima radova i nadzora, obznanjeno je da će radovi početi za dva dana, te da će prva dionica rekonstrukcije biti od Ilidže do Nedžarića.

Radovi na toj dionici pruge se vrše prvi put nakon više od 60 godina. Ovo je najznačajniji projekt javnog prevoza koji će uveliko poboljšati njegov kvalitet i sigurnost. Prva dionica, čija obnova počinje 26. augusta bit će Ilidža-Nedžarići, obzirom na činjenicu da se taj dio tramvajske pruge nalazi u najkritičnijem stanju. Devedeset dana nakon početka radova na ovoj dionici, radovi će početi i na dionici Nedžarići-Remiza. Obnova pruge, shodno ugovoru, na relaciji Ilidža-Remiza će biti završena za 240 dana.

Adnan Šteta, 24.8.2021.

U skladu s najavom, u jutarnjim satima 26. augusta, u naselju Nedžarići postavljene su zaštitne ograde, čime je pokrenut projekat rekonstrukcije tramvajske pruge od ove lokacije do Ilidže. Ministar Šteta je na licu mjesta najavio da će radovi na ovoj relaciji trajati 90 dana, a da će do 1. maja 2022. godine biti završen dio od Ilidže do Remize.

U međuvremenu, postignut je dogovor s prevoznicima GRAS i Centrotrans o alternativnom prevozu putnika tokom izvođenja radova na obnovi prve dionice tramvajske pruge od Nedžarića do Ilidže. Kako je najavljeno iz Ministarstva, autobusi će saobraćati sa terminala Ilidža do objekta Doma penzionera u Nedžarićima i od stajališta kod Heco pijace nazad do terminala na Ilidži.

Podsjećamo, Istinomjer je u analizi Djela, a ne riječi – nova obećanja i najave ministra Štete sublimirao dosadašnja obećanja ministra Štete, kao i najave koje se odnose na naredni period, a čije ćemo ispunjenosti nastaviti pratiti.

Budući da su radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu, u skladu s najavom Adnana Štete, počeli prije početka školske godine, odnosno do 1. septembra, Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!