Najave

Najavljena isporuka novih helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, gostujući u programu O kanala, komentirao je stanje helikoptera koje trenutno koriste Oružane snage Bosne i Hercegovine, a tom prilikom najavio je i kada bi trebali biti isporučeni novi helikopteri za koje je ugovor o nabavci potpisan krajem 2019. godine.

Fotografija: Fena

Istinomjer je ranije neistinitim ocijenio tvrdnje Milorada Dodika i Dušanke Majkić da su helikopteri koje koriste Oružane snage neispravni. Podžić je ustvrdio kako su helikopteri koje OSBiH trenutno koriste ispravni te da su posade OSBiH vrlo iskusne kada je riječ o gašenju požara iz zraka. Tom prilikom, Podžić je također najavio da bi novi helikopteri trebali biti isporučeni “do kraja ove godine”.

Očekujemo do kraja ove godine sigurno isporuku dva nova helikoptera, moguće čak i sva četiri koje smo uplatili zajedno s našim prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Sifet Podžić, 24.8.2021.

Podsjećamo, prethodna ministrica odbrane BiH Marina Pendeš potpisala je 13.12.2019. godine ugovor o nabavci četiri helikoptera Huey II američkog proizvođača Bell za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ugovor o nabavci helikoptera ukupne je vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4.360.000 dolara. Preostali iznos osigurala je Vlada SAD-a kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović, potvrdio je početkom ove godine da je u fabrici Bell u Sjedinjenim Američkim Državama započeta proizvodnja helikoptera Huey II za potrebe Oružanih snaga BiH.

Istinomjer će pratiti da li će novi helikopteri za potrebe OSBiH biti isporučeni do kraja ove godine, kako je najavio ministar Sifet Podžić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!