Ispunjeno

Novi helikopteri za potrebe OSBiH dopremljeni u najavljenom roku

Novi helikopteri tipa Bell Huey II za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) dopremljeni su u subotu, 4.12.2021. godine, iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Koncem augusta ove godine, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić najavio je kada bi trebali biti isporučeni novi helikopteri, za koje je ugovor o nabavci potpisan krajem 2019. godine.

Fotografija: Fena

Komentirajući krajem augusta tada aktuelne požare na teritoriji Bosne i Hercegovine i tvrdnje pojedinih političkih aktera da su helikopteri koje koriste OSBiH neispravni, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić ustvrdio je da su helikopteri koje OSBiH posjeduju od prije u dobrom stanju i da su ispravni te je dodao i da su posade OSBiH vrlo iskusne kada je riječ o gašenju požara. Podžić je najavio i kada bi novi helikopteri trebali biti isporučeni.

Očekujemo do kraja ove godine sigurno isporuku dva nova helikoptera, moguće čak i sva četiri koje smo uplatili zajedno s našim prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Sifet Podžić, 24.8.2021.

Istinomjer je prethodno neistinitim ocijenio tvrdnje Milorada Dodika i Dušanke Majkić da su helikopteri koje koriste Oružane snage neispravni.

Novi helikopteri za OSBiH, tipa Bell Huey II, dopremljeni su 4.12.2021. na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Helikoptere su dočekali tehničari i specijalisti OSBiH i američkog proizvođača Bell Helicopters. Kako se navodi u saopćenju Ministarstva odbrane BiH, helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois, koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH. Službena primopredaja novih helikoptera planirana je u toku ove sedmice u krugu kasarne OSBiH u Rajlovcu, uz prisustvo medija i visokih zvanica.

Podsjećamo, prethodna ministrica odbrane BiH Marina Pendeš potpisala je 13.12.2019. godine ugovor o nabavci četiri helikoptera Huey II američkog proizvođača Bell za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ugovor o nabavci helikoptera ukupne je vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4.360.000 dolara. Preostali iznos osigurala je Vlada SAD-a kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Budući da su novi helikopteri tipa Bell Huey II dopremljeni u Bosnu i Hercegovinu u roku koji je najavio ministar Podžić, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!