Neistina

Jablanica nije prva općina u BiH koja je omogućila besplatne udžbenike za sve osnovce

Za sve osnovce općine Jablanica osigurani su besplatni udžbenici, a iz Stranke demokratske akcije u ovoj lokalnoj zajednici istakli da je to prvi takav slučaj u našoj zemlji.

Foto: Jablanica.live

Besplatni udžbenici za sve osnovce!

S ponosom ističemo da smo prva opština u Bosni i Hercegovini koja je obezbijedila besplatne udžbenike za sve osnovce. Nakon što nas je pandemija corona virusa prošle godine spriječila da realizujemo ovu našu ideju do kraja kada smo uspjeli obezbijediti besplatne udžbenike za osnovce od prvog do petog razreda, konačno smo na radost i djece i roditelja, amandmanom Kluba vijećnika SDA ipak uspjeli realizovati ovu ideju do kraja, onako kako smo zamislili prošle godine.

SDA Jablanica, 24.8 2021.

Budžet Općine Jablanica usvojen je krajem februara 2021. godine. Kako je navedeno u stavci “Subvencija za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škole od prvog do devetog razreda”, došlo je do povećanja izdvajanja za ovu namjenu sa 20 hiljada, koliko je bilo operativno 2020. godine, na 50 hiljada KM za ovu godinu.

Foto: Budžet Općine Jablanica za 2021. godinu

Kako je navedeno na internet-stranici Osnovne škole “Suljo Čilić”, roditelji će naknadno biti informisani o distribuciji udžbenika.

Obavještavamo Vas da će za učenike od prvog do devetog razreda biti obezbjeđeni besplatni udžbenici. Budžetom Općine Jablanica obezbjeđena su sredstva za nabavku udžbenika. Škola provodi Javnu nabavku udžbenika, te će Vas o daljnim koracima obavijestiti putem stranice škole i razrednih starješina.

Osnovna škola “Suljo Čilić”, 18.8.2021.

U Republici Srpskoj, Vlada ovog bh. entiteta odlučila je da od školske 2021/2022. godine osigura besplatne udžbenike za sve osnovce od prvog do četvrtog razreda umjesto, kako je to do sada bio slučaj, za prva dva razreda osnovnih škola. Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić objasnila je da je za ovu namjenu izdvojeno dodatnih dva i po miliona maraka.

Ukupna izdvajanja za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola u RS, dakle, još jednom za kategorije od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola svih učenika, za svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodica, dakle, od petog do devetog razreda, pobjednike republičkih takmičenja, ali i za odlične đake iz višečlanih porodica, što realizujemo sa Ministarstvom porodice omladine i sporta.

Natalija Trivić, 22.7.2021.

Potom su pojedine lokalne zajednice u ovom bh. entitetu subvencionirale nabavku udžbenika od četvrtog do devetog razreda osnovnih škola. To je prvo urađeno u Banjoj Luci, što Istinomjer prati u okviru monitoringa predizbornih obećanja tamošnjeg gradonačelnika Draška Stanivukovića, o čemu možete čitati na ovom linku.

Osim Banje Luke, a kada je u pitanju RS, besplatni udžbenici za sve osnovce osigurani su i u opštini Pelagićevo, što je krajem jula potvrdio tamošnji načelnik Slavko Tešić.

Naša opština je prva u Srpskoj obezbijedila 25.000 KM za nabavku udžbenika za sve osnovce, njih oko 220 sa područja Pelagićeva, tako da će svi oni od nove školske godine dobiti besplatne knjige, što će predstavljati značajnu pomoć njihovim roditeljima u kućnom budžetu.

Slavko Tešić, 24.7.2021.

U Federaciji BiH, besplatni udžbenici osigurani su i u Drvaru, pa je Istinomjer ranije ocijenio ispunjenim obećanje tamošnje načelnice Dušice Runić da će biti obezbijeđeni udžbenici za svih 270 učenika osnovne škole u ovoj općini.

S obzirom na to da su, kada su u pitanju općine, besplatne udžbenike za sve osnovce osigurali u Drvaru, ali i u Pelagićevu, Istinomjer će tvrdnju Općinskog odbora SDA Jablanica, da je ova općina prva u BiH koja je obezbijedila besplatne udžbenike za sve osnovce, ocijeniti neistinitom.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!