Neispunjeno

Ponovo nije osigurana nova većina za smjenu Vlade ZDK

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, polovinom augusta ove godine još jednom je aktualizirao smjenu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Foto: Fuad Kasumović/Facebook

Novu većinu bi trebalo da čine Savez za bolju budućnost BiH, Socijaldemokratska partija BiH, Nezavisni blok, Naša stranka, HDZ. To čini sigurnu 21 ruku, ali što je najvažnije čini većinu koja će pokušati spasiti Kanton od stagnacije i nemara trenutne većine. To je sve što mogu kazati u ovom momentu, budući da će se sutra sastati nova većina i formalizirati inicijativu, nakon čega će ona biti upućena u proceduru i Vlada će biti smijenjena.

Fuad Kasumović, 18.8.2021.

Odmah nakon Kasumovićevih istupa, reagovao je Ivo Tadić iz HDZ-a BiH, koji je demantovao da će zastupnici ove stranke biti dio neke nove parlamentarne većine.

Ja sam na odmoru van BiH i to sam saznao od prijatelja koji su mi poslali objave sa tih portala. HDZ BiH je dio aktuelne parlamentarne većine u ZDK koja je stabilna i nema potrebe za priču o nekoj novoj većini. Ja shvatam da opozicija ima potrebu da stalno to spominje, ali to je njihovo pravo koje im niko ne može uskratiti. Ponavljam, parlamentarna većina u ZDK je stabilna i funkcionalna. Cijenim da je to još jedan u nizu bezuspješnih pokušaja destabiliziranja aktuelne Vlade ZDK.

Ivo Tadić, 18.8.2021.

Dan poslije, Kasumović je za Politicki.ba najavio podršku 18 zastupnika za smjenu aktuelnog saziva Vlade ZDK.

Imam obećanja 18 poslanika da će danas potpisati zahtjev za smjenu aktuelne Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predvođene Strankom demokratske akcije (SDA) i Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA). Imam i obećanje da će smjenu podržati Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Danas u 16 sati kod mene u Gradskoj upravi je sastanak na kome bi se to trebalo i formalizirat. Vlada ZDK Pada!

Fuad Kasumović, 19.8.2021.

Što se tiče HDZ-a BiH, Kasumović je pojasnio ulogu ove stranke u podršci za obaranje trenutnog saziva Vlade ZDK, ali kako objašnjava, može i bez njih.

Imam podršku Saveza za bolju budućnost BiH, Socijaldemokratske partije BiH, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte i Naše stranke za njihovo razrješenje. To je osiguranih 18 ruku. Radim na tome da većina bude i šira od ovog broja. HDZ jeste obećao podršku, ako osiguram većinu. No, nije problem ako se oni i predomisle.

Fuad Kasumović, 19.8.2021.

Nakon održanog sastanka, Kasumović je kazao da će se sačekati da se opozicioni zastupnici u Skupštini ZDK vrate s godišnjih odmora kako bi bila pokrenuta smjena aktuelne Vlade ZDK.

U ponedjeljak u 17 sati dogovorili smo novi sastanak, na kome će biti, uz predsjednike kantonalnih odbora ovih pet stranaka i svi njihovi poslanici. Tada će biti potpisana inicijativa za sazivanje sjednice Skupštine ZDK na kojoj će vlada biti smijenjena.

Fuad Kasumović, 19.8.2021.

Također, Kasumović je tada kazao da blok SDA – A-SDA pokušava opstruirati smjenu tako što su, kako objašnjava, zvali pojedine ljude i davali im raznorazna obećanja.

U ponedjeljak nam ostaje samo formalnost da se to završi, da se ljudi vrate sa odmora i stave svoje potpise na inicijativu. Onda kreće procedura smjene.

Fuad Kasumović, 19.8.2021.

Potom je sastanak održan 23. augusta, na kojem su, osim Kasumovića, učestvovali i članovi opozicionih stranaka u Skupštini ZDK. Zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK Ismet Sarajlić dao je i rok do kojeg će biti upućen zahtjev za smjenu Vlade ovog kantona.

Danas smo postigli načelan dogovor u kojem stoji nova parlamentarna većina, u kojoj su jednim aktom otvorena vrata i HDZ-u da participira u vlasti. Svi su sudionici, a u toku sutrašnjeg dana ovo će biti kompletiran proces tako da bi prekosutra već mogli predati to u skupštinsku proceduru za hitnu sjednicu na kojoj bismo išli u proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi ZDK i formiranju nove, za koju smo se dogovorili da treba biti ekspresna. Političke stranke nemaju velike ambicije, tako da bi se ovaj proces trebao dobro završiti. Kako sada stvari stoje, to bi u najkrećem vjerovatno bila i ekspertna vlada.

Ismet Sarajlić, 23.8.2021.

Istinomjer je od Kasumovića na javno dostupni e-mail zatražio informacije o tome da li je u međuvremenu prikupljen neophodan broj potpisa za smjenu Vlade ZDK, te da li je zahtjev za smjenu Vlade ovog kantona upućen u skupštinsku proceduru, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

U međuvremenu, iz Kantonalnog odbora SDA ZDK saopćeno je da je koordinacija aktuelne skupštinske većine u ovom kantonu, a koju čine SDA, HDZ BiH, NES i nezavisni zastupnici, 24. augusta održala sastanak na kojem je utvrđeno da je skupštinska većina stabilna i da aktuelna vlada ima punu podršku većine.

Iako tvrde da imaju dovoljno ruku, činjenica je da još nikad niko nije vidio spisak sa dovoljnim brojem potpisa zastupnika, jer on zapravo ne postoji niti je moguć. Zbog toga se slobodno može reći da je 12-ti pokušaj neprincipijelne opozicije doživio potpuni fijasko, jednako kao i svaki prethodni te da će im formiranje većine ostati neodsanjani politički san. Potpuno je očito da politički mešetari jeftinim političkim spinovima i populizmom žele zbuniti javnost.

KO SDA ZDK, 25.8.2021

Podsjećamo, Kasumović je i ranije obećavao pad vlade ovog kantona, ali je to njegovo obećanje Istinomjer ocijenio kao neispunjeno.

Nakon održanih Općih izbora 2018. godine, SDA je u Skupštini ZDK osvojila najviše mandata, njih 11, SDP BiH šest, koalicija Nezavisni blok, Snaga centra, Hrvatska stranka BiH i Prva stranka pet mandata, SBB, DF i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH po tri mandata, tadašnja A-SDA, sada NES, osvojila je dva mandata, dok su Naša stranka i Stranka za BiH osvojile po jedan mandat.

Vlada ZDK, nakon održanih Općih izbora u oktobru 2018. godine, imenovana je u martu 2019. godine, na čelu s premijerom Mirzom Ganićem iz SDA.

Nakon održanih Lokalnih izbora 2020. godine, Ganić je voljom građana Visokog postao gradonačelnik ovog grada, pa je potom krajem marta 2021. godine došlo do rekonstrukcije Vlade ZDK. Tadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirnes Bašić postao je premijer ovog kantona, a na njegovo mjesto, kao ministar, imenovan je Mirsad Hadžić.

Kada je riječ o izglasavanju nepovjerenja Vladi ZDK, Poslovnik Skupštine ovog kantona detaljno obrazlaže i navedenu proceduru.

Član 205.

Najmanje 1/3 poslanika u Skupštini mogu inicirati prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi povodom razmatranja Izvještaja o radu Vlade, Izvještaja o izvršenju budžeta, razmatranja provođenja zakona, Programa rada Vlade i Skupštine. Ovaj prijedlog dostavlja se Predsjedavajućem u pisanoj formi, potpisan od strane svih predlagača i sa detaljnim obrazloženjem. Odmah po prijemu, Predsjedavajući Skupštine dostavlja prijedlog Vladi i svim poslanicima Skupštine. 48 sati prije početka sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi.

Član 206.

Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi stavlja se na dnevni red sjednice Skupštine u roku koji Skupština utvrdi zaključkom, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja prijedloga Vladi.

Poslovnik Skupštine ZDK

S obzirom na to da u roku u kojem je to gradonačelnik Zenice najavio nisu osigurani neophodni potpisi za smjenu Vlade ovog kantona, te time ni pokrenuta procedura smjene izvršne vlasti u tom kantonu, Istinomjer će i ovoga puta najave Fuada Kasumovića o smjeni aktuelne vlade ovog kantona i osiguranju nove većine ocijeniti neispunjenim.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!