Ispunjeno

Objekat u Titovoj ulici uklonjen

Objekat koji je izgrađen u samom centru Sarajeva, u Titovoj ulici, danima je izazivao pažnju javnosti. Kako je u medijskim istupima najavio načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić, bit će utvrđene sve činjenice kako je došlo do izgradnje objekta, a također je istakao i da će objekat, u konačnici, biti uklonjen.

Foto: Javnarasprava.ba

No, to nikako neće ugroziti njegovo uklanjanje. Dakle, u najskorijem mogućem roku ovaj objekat će biti sklonjen.

Srđan Mandić, 23.8.2021.

Nakon što je iz Općine Centar Sarajevo saopćeno da je, prema idejnom rješenju, na predmetnom lokalitetu planirano postavljanje drvene kućice, te da izgrađeni objekat nije odgovarao izdatoj dozvoli, pokrenut je inspekcijski nadzor.

Utvrđeno je da objekat nije izveden u skladu sa izdatim rješenjem i izvještajem urbaniste, te je inspektor, s obzirom i na opravdane reakcije javnosti, donio rješenje kojim je investitoru naloženo da ukloni objekat.

Općina Centar Sarajevo, 25.8.2021.

Investitor je 25.8.2021. godine uklonio navedeni objekat, što možete vidjeti na fotografijama koje je objavila Općina Centar Sarajevo.

Podsjećamo, investitor navedenog objekta je Enes Hodžić, koji je naglašavao da posjeduje sve neophodne dozvole za navedeni objekat.

Kada sam tražio dozvolu za postavljanje na sjecištu Mis Irbine i Radićeve ulice, ganjao sam tri godine ali na kraju sam uredno dobio dozvolu od nadležnih u Općini Centar. Kada mi je rečeno da se premjestim zbog održavanja SFF-a dobio sam dozvolu za postavljanje kućice u sarajevskom Velikom parku, gdje se ona i sada nalazi.

Enes Hodžić, 24.8.2021.

Enes Hodžić je bio kandidat Naše stranke za Općinsko vijeće Centar Sarajevo na Lokalnim izborima 2020. godine, stranke koja sa SDP-om BiH i Narodom i pravdom čini vladajuću koaliciju u ovoj općini i čiji je član načelnik Mandić. Uzevši tu činjenicu kao argument, iz opozicione SDA, ustvrdivši pritom da je Općina Centar izdala sve potrebne dozvole za postavljanje objekta, traže da, zbog slučaja gradnje objekta u Titovoj ulici, Mandić podnese ostavku.

Činjenica da je Općina Centar izdala sve potrebne dozvole za postavljanje objekta i da je objekat u vlasništvu kandidata Naše stranke na izborima ne pokazuje samo da je Mandić lagao tvrdeći da ne zna o čemu se radi već i da je zloupotrijebio svoj položaj pogodujući svojim stranačkim kolegama. Izgradnja spornog objekta u suprotnosti je sa Odlukom o proglašenju historijskog urbanog pejzaža Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, što Mandiću, očigledno, nije predstavljalo prepreku da unakazi centar Sarajeva za finansijski interes kadrova Naše stranke.

SDA Centar Sarajevo, 24.8.2021.

S obzirom na to da je objekat u Titovoj ulici uklonjen, Istinomjer obećanje načelnika Srđana Mandića s tim u vezi ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!