Neistina

Helikopteri Oružanih snaga BiH su ispravni i spremni za korištenje

Nakon što se nije odazvao pozivima za prisustvo sjednici na kojoj se trebalo raspravljati o davanju saglasnosti za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH (OSBiH) u gašenju požara koji su u tekućem mjesecu zahvatili više područja u BiH, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik objasnio je zašto je postupio na ovakav način, a isto tumačenje situacije imala je i Dušanka Majkić, članica navedene partije i delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

FOTO: Žurnal

Naime, Dodik je tokom posjete Mostaru 20. augusta 2021. godine izjavio da su helikopteri koje posjeduju OSBiH “na ivici ispravnosti”:

Ti helikopteri su na ivici ispravnosti i svako onaj ko bi donio tako neku odluku rizikovao bi živote tih pilota jer su letjelice stare 40-50 godina, bez kvalitetnog remonta. Jeste da se sve zasniva na hrabrosti tih ljudi koji lete, ali morate da budete odgovorni za sve to.

Milorad Dodik, 20.8.2021.

Istog dana, Majkić je za Novinsku agenciju Republike Srpske (Srna) ustvrdila da helikopteri nisu tehnički potpuno ispravni:

Zar baš niko nije imao da im objasni da helikopteri Oružanih snaga mogu učestvovati u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu samo ako su tehnički potpuno ispravni, a to znači redovno servisirani i propisno održavani – a znamo da nije tako.

Dušanka Majkić, 20.8.2021.

Podsjećamo, da bi došlo do angažovanja resursa OSBiH, potreban je konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik, unatoč pozivima druga dva člana ovog organa izvršne vlasti u BiH, nije se odazvao na pozive za održavanje vanredne sjednice na tu temu, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Dok su kapaciteti OSBiH i dalje na ‘čekanju’, borba s požarima ne jenjava”.

Suprotno komentarima Dodika i Majkić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović, u izjavi za printano izdanje Dnevnog avaza, ustvrdio je da su helikopteri OSBiH upotrebljivi:

To apsolutno ne stoji i nema veze s realnošću i istinom. Činjenica je da se održavanje i upotreba helikoptera OSBiH provodi u skladu s vrlo jasnim procedurama, koje se primjenjuju u najsavremenijim vojskama svijeta. Naš helikopter ne može poletjeti bez prethodno provedene kompletne kontrole. OSBiH imaju kapacitete, helikoptere koji se mogu upotrijebiti i za gašenje požara i imaju dobro, čak i iznad prosjeka u regionu, obučene pilote i posade. U svakom trenutku spremni smo izvršiti zadatak koji nam mora odobriti Predsjedništvo BiH.

Senad Mašović, 23.8.2021.

Izvor: Dnevni avaz

Nekoliko dana ranije, tokom posjete drugom helikopterskom eskvadronu OSBiH, stacioniranom u Rajlovcu, komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Eric Folkestad, također je rekao da su helikopteri OSBiH raspoloživi za korištenje:

Kao što možete vidjeti, letjelice i posade su sposobne i spremne da lete i oni su ovdje radi građana BiH, kakva god bila situacija.

Eric Folkestad, 19.8.2021.

Štaviše, 14. jula 2021. godine, svega 12 dana prije nego što su predsjednici parlamentarnih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj donijeli zaključak “da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara)”, OSBiH su koristile helikopter UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga za pružanje pomoći tokom gašenja požara na području općine Kupres.

FOTO: OSBiH

Prema tome, izjave Milorada Dodika i Dušanke Majkić o tehničkoj neispravnosti helikoptera u posjedu OSBiH Istinomjer ocjenjuje neistinitima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!