Neistina

Vranić neistinito o prosječnom životnom vijeku u Evropi i Japanu

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS), za Avaz TV 25. augusta 2021. godine govorio je o aktuelnim pitanjima na temu epidemiološke situacije u ovom kantonu, uključujući i vakcinaciju građana protiv Covid-19.

Screenshot: Avaz TV

U tom kontekstu, Vranić je još jednom pozvao građane da se imuniziraju, ističući da je s napretkom medicine produžen i prosječni životni vijek, te iznio podatke za Evropu i Japan:

Jel’ mislite da medicina, da ne postoji medicina i ova savremena medicina koliko je ovoliko napredovala, da bi ljudski vijest doživio da je prosječni sada smrtnost recimo u Evropi 86 godina, u Japanu 90?

Haris Vranić, 25.8.2021.

O potrebama za intenzivnijom implementacijom kampanje o imunizaciji protiv Covid-19, Istinomjer je već pisao u analizama “Koliko su građani informisani o značaju imunizacije protiv COVID-19?” i “Vakcine stižu, a kampanje o značaju imunizacije protiv COVID-19 i dalje slabo vidljive”.

Neosporna je činjenica da benefiti vakcinacije znatno premašuju rizike, kao i da je očekivani ljudski životni vijek rastao s napretkom medicine, pa je tako 1960. godine on iznosio 52,6 godina, dok je 2018. godine prosječna očekivana dob svjetske populacije iznosila 72,6 godina, što predstavlja povećanje od 20 godina.

U Evropi i Japanu, kao razvijenim dijelovima svijeta, prosječni životni vijek je još veći, ali ne u onoj mjeri koliko je ustvrdio ministar Vranić. Naime, prema podacima Francuskog instituta za demografske studije (INED), u zemljama Evropske unije očekivani životni vijek za 2018. godinu iznosio je 81 godinu, odnosno 78,2 godina za muškarce, a 83,7 godina za žene. Ovaj prosjek je još manji ukoliko se u obzir uzmu i evropske države koje nisu članice EU, budući da sve, osim Islanda, Norveške, Lihtenštajna i Švicarske, imaju prosjek niži od 80 godina.

U Japanu očekivani životni vijek jeste među najvećim u svijetu, ali on, suprotno konstataciji ministra Vranića, ne iznosi 90 godina, nego 84,4 (81,3 muškarci, 87,5 žene).

Stoga, izjavu Harisa Vranića, da je prosječna “smrtnost” u Evropi 86, a u Japanu 90 godina, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!