Neispunjeno

Još uvijek nije završena izgradnja igrališta na Hrasnom brdu

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i vlasnik firme „Mibral“ Sarajevo Milan Bralović potpisali su 1. augusta 2022. godine ugovor o izgradnji prostora za odmor i rekreaciju sa sadržajima za djecu i odrasle, u Ulici varaždinska, iznad objekta Mjesne zajednice Hrasno Brdo.

Screenshot: Facebook/Općina Novo Sarajevo

Kako je tom prilikom izjavio Tanović, završetak izgradnje igrališta očekivao se u roku od 150 dana:

Uz sve poteškoće koje su nas pratile zbog povećanja cijena, te ponavljanja tenderskih procedura, uspjeli smo proces nabavke privesti kraju. Potpisan je ugovor, počinje izgradnja igrališta za odmor i rekreaciju u naselju Hrasno brdo! Završetak je planiran u roku od 150 dana.

Hasan Tanović, 1.8.2022.

Iz Općine Novo Sarajevo tom prilikom saopćili su da radovi zvanično počinju činom potpisivanja ugovora, čija je vrijednost 699.998,41 KM. Sredstva u iznosu od 250.000 KM obezbijeđena su u budžetu Općine Novo Sarajevo, dok je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo za ove namjene obezbijedilo 450.000 KM.

Pored sportskog igrališta s košarkaškim i fudbalskim terenima, prostor treba, kako je najavljeno iz Općine, sadržavati i dva dodatna platoa s rekvizitima za vježbanje, uključujući i dječije igralište s rekvizitima za igru. U zimskom periodu na ovoj lokaciji planiran je i dio padine za zimske igre, a na zelenim površinama planirana je sadnja odgovarajućeg biljnog materijala.

Iako je rok od 150 dana, koji je Tanović spomenuo, istekao krajem 2022. godine, odnosno krajem prošlog mjeseca računajući samo radne dane, iz Općine Novo Sarajevo su 6.3.2023. godine naveli da će igralište biti otvoreno “uskoro”, te objavili videoprilog u kojem je prezentovan izgled gradilišta u februaru.

Na upit Istinomjera o dinamici radova na implementaciji ovog projekta, iz Općine Novo Sarajevo 7. marta 2023. godine odgovorili su da je izvođenje radova privremeno obustavljeno krajem prošle godine zbog vremenskih uslova. Kako su naveli, preostalo je završiti molersko-farbarske radove koji se odnose na malterisanje, gletovanje i bojenje, te ugraditi opremu za dječije igralište, parkovsku opremu, sportsku opremu i ograde.

Prema obavijesti izvođača radova izvođenje radova je privremeno obustavljeno 31.12.2022. godine uz obrazloženje da bi se preostali radovi (molersko-farbarski radovi koji se odnose na malterisanje, gletovanje i bojenje) izveli korektno i u skladu sa pravilima struke, a za koje su potrebni povoljni vremenski uslovi, dnevna i noćna temperatura preko pet stepeni Celzijusa. Sa privremenom obustavom i navedenim obrazloženjem saglasni su nadzorni organ – Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i investitor – Općina Novo Sarajevo. Za preostale montažne radove (ugradnja opreme za dječije igralište, parkovske opreme, sportske opreme i ograde) su trenutni vremenski uslovi odgovarajući, ali će se montažni radovi izvoditi uporedo sa prethodno pomenutim radovima, jer bi njihova ranija montaža mogla izazvati neovlašten ulazak na igralište (gradilište), korištenje opreme, eventualne ozljede, oštećenja i slično, a prije nego se okončaju radovi i obavi primopredaja predmetnog prostora.

Općina Novo Sarajevo, 7.3.2023.

Budući da radovi na izgradnji igrališta u naselju Hrasno Brdo nisu završeni u roku od 150 radnih dana, odnosno do kraja februara 2023. godine kako je prvobitno najavljeno, te da do privremenog obustavljanja radova nije došlo usljed nepredviđenih okolnosti, nego zbog vremenskih uslova karakterističnih za pomenuti dio godine, Istinomjer obećanje načelnika Opčine Novo Sarajevo Hasana Tanovića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!