U progresu

Održavanje i upravljanje igralištima

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za kontinuirano održavanje i upravljanje svih postojećih igrališta u Općini Novo Sarajevo.

Izvor: Hasan Tanović program

Zajedničkim projektom Općine Novo Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo krajem juna 2023. godine rekonstruisana su dva sportska terena, tribine i postavljena je nova ograda u okviru Srednje škole za saobraćaj i komunikacije u naselju Velešići. Vrijednost projekta iznosi 260.000 KM, a Ministarstvo je za rekonstrukciju izdvojilo 230.000 KM, a Općina Novo Sarajevo 30.000 KM.

Ugovor o adaptaciji igrališta Treće gimnazije, u vrijednosti 234.000 KM, potpisali su 28.12.2022. godine Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo, i Nusret Bajramović, direktor firme Dinalsa d.o.o., koja je izvođač radova. Na zvaničnoj stranici Općine Novo Sarajevo 7.7.2023. godine navedeno  je da su demontaža postojeće podzemne komunalne infrastrukture, skidanje asfalta te iskop zemljanog materijala završeni. Realizacije ovog projekta potvrđena je iz Općine Novo Sarajevo za Istinomjer.

Ugradnja i zamjena opreme na dječijim i sportskim igralištima za nekoliko igrališta na području Novog Sarajeva završene su početkom decembra 2022. godine. Za ovaj projekat Općina je izdvojila oko 60.000 KM, a radove je izvodila firma Babel d.o.o. Sarajevo. Nova oprema postavljena je na igralištima u ulicama Behdžeta Mutevelića br.13, Azize Šaćirbegović br. 2 i br. 122, u Džamijskoj ulici br. 3-17 te na igralištu u Paromlinskoj ulici br. 7. 

Iz Općine Novo Sarajevo 9.6.2023. godine saopćili su da je planirana rekonstrukcija sportskog igrališta kod Osnovne škole “Malta”. U saopćenju je također navedeno da je Općina Novo Sarajevo 2023. godine za poboljšanje uslova i unapređenje rada OŠ “Malta” izdvojila 12.000 KM i dodatnih 5.000 KM za Edukativni centar u Novoj Kasabi, koji je ujedno i područna škola OŠ “Malta”.

Početkom novembra 2023. godine na web stranici Općine Novo Sarajevo saopćeno je da je realizovan zajednički projekat Općine Novo Sarajevo i Grada Sarajevo kojim je okončana rekonstrukcija dječijeg igrališta u naselju Hrasno u Ulici Azize Šaćirbegović. Projekat je realizovan na osnovu potpisanog sporazuma između općinskog načelnika Hasana Tanovića i gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. Pored navedenog, na stranici Općine NS saopćeno je da je izvršena ugradnja nove opreme za dječija i sportska igrališta u ul. Behdžeta Mutevelića br.13, u ul. Azize Šaćirbegović br.122, u ul. Džamijska br.3− 17, te na igralištu u ul. Paromlinska br.7.

Putem zvanične stranice Općine Novo Sarajevo, Općinska uprava je 5.10.2023. godine saopćila da su radovi na igralištu za sport i rekreaciju u naselju Hrasno Brdo završeni.

Tokom aprila 2023. godine započela je rekonstrukcija školskog igrališta kod Osnovne škole “Malta”, za koje je Općina Novo Sarajevo izdvojila sredstva u iznosu oko 150.000 KM. U junu 2023. godine rekonstrukcija navedneog igrališta je okončana.

Iz Općine Novo Sarajevo su krajem 2023. godine za Istinomjer kazali da je Općina Novo Sarajevo 2023. godine izvršila rekonstrukciju igrališta u okviru Srednje  škole za saobraćaj i komunikacije. Obnovljena su i školska igrališta OŠ Malta i OŠ Grbavica I. Rekonstruisano je i postojeće dječije igralište u ulici Aleja Lipa kod mosta Malta u naselju Hrasno, zatim igralište u ulici Porodice Ribar, Džamijska, te kod Srednje škole za okolišni i drvni dizajn na Vilsonovom šetalištu, dok je u potpunosti izgrađeno novo igralište i prostor za odmor i rekreaciju u ulici Varaždinska. Pored navedenog, izrađen je „Elaborat/glavni projekat tehničke zaštite i nadogradnje osvjetljenja dječijih i sportskih igrališta na području općine Novo Sarajevo (za 11 igrališta – obuhvat 1)“ i ishodovana saglasnost nadležnog ministarstva. “Da bi se pristupilo realizaciji projektnog rješenja, neophodno je da se utvrdi način upravljanja, održavanja i kontrole navedenog sistema, obzirom da na nivou općine nemamo dojavno-operativni centar iz kojeg bi se sve nadgledalo i upravljalo, te uvezivalo sa drugim nadležnim organima.”

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića.

Kako je navedeno u izvršenju budžeta Općine Novo Sarajevo od 1.1.2021. do  31.12.2021.godine budžetom ove lokalne zajednice za 2021. godinu u stavci izgradnja novih  igrališta predviđeno je 190 hiljada KM, dok je na dan 31.10.2021. godine izvršenje bilo 22.833,32 KM.

Iz Općine Novo Sarajevo su za Istinomjer kazali da trenutno sva igrališta održava KJKP Rad, ali objašnjavaju da će u narednom periodu Općina preuzeti dobar dio ovih obaveza kroz JP ONSA.

U toku 2022. godine Općina je putem nadležne službe provela proceduru izrade „ELABORATA/GLAVNOG PROJEKTA TEHNIČKE ZAŠTITE I NADOGRADNJE OSVJETLJENJA DJEČJIH I SPORTSKIH IGRALIŠTA NA PODRUČJU OPĆINE NOVO SARAJEVO (za 11 igrališta-obuhvat 1)“. Obzirom da je na terenu  uočeno loše stanje sigurnosti/bezbjednosti djece na dječjim i sportskim igralištima bilo je neophodno uraditi elaborat tehničke zaštite tj. pokrivanje videonadzorom lokaliteta kao i osvjetljenje istih u prvom redu radi sigurnosti najmlađih građana i svih ostalih korisnika i posjetioca, a zatim i zaštite igrališne opreme i urbanog mobilijara koji se često devastira.

U narednoj godini se planira izvođenje radova i ugradnja zaštitnog sistema koji će biti uvezan sa dojavno-operativnim centrom Općine Novo Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!