U progresu

Sufinansiranje projekata za ranjive kategorije društva

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za sufinansiranje svih projekata koji mogu olakšati život našim sugrađanima ranjivih kategorija društva.

Izvor: Hasan Tanović program

Općina Novo Sarajevo objavila je 8.5.2023. godine da je početkom maja 2023. godine u prostorijama Memorijalnog centra Novo Sarajevo uručila stipendije djeci bez oba roditelja s područja ove lokalne zajednice. Kako je saopćeno, studenti/ce koji/e su primili/e stipendiji/e redovni/e su studenti/ce koji/e se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad – Službe socijalne zaštite Novo Sarajevo i nadležnih općinskih službi. Stipendije u iznosu 100 KM mjesečno tokom 2023. godine primat će ukupno 30 djece bez oba roditelja. Iz Općine je saopćeno da su za ovu namjenu osigurana sredstva u iznosu 36.000 KM, a stipendije se dodjeljuju na period od 12 mjeseci za školsku 2022/2023. godinu.

Općina Novo Sarajevo podržala je rad Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka sa 15 000 KM. Ugovor je potpisan u maju 2021. godine, a sredstva su namijenjena finansiranju dijela troškova korisnika Roditeljske kuće i to za nabavku opreme za apartmane, nabavku sredstava za higijenu i dezinfekciju objekta, kao i za nabavku prehrane i lične higijene korisnika Roditeljske kuće, te za plaćanje režijskih troškova. Općina Novo Sarajevo je i u 2023. godini sufinansirala rad Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ za projekat Roditeljske kuće. Načelnik Hasan Tanović i predsjednik navedenog Udruženja Fikret Kubat potpisali su ugovor o sufinansiranju u vrijednosti od 15.000 KM, saopćeno je iz Općine 16.5.2023. godine.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, direktorica Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda potpisali su početkom jula 2021. godine Sporazum o poslovnoj saradnji u cilju rekonstrukcije devastiranog vrtića „Ciciban  u okviru kojeg je predviđena uspostava Edukativnog dnevnog centra za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju. Sporazumom se, između ostalog  regulišu međusobni odnosi na realizaciji projekta rekonstrukcije, finansiranja, ustupanja, opremanja i korištenja objekta vrtića „Ciciban“ koji je u ruševnom stanju u ulici Kemala Kapetanovića bb  sa upisanim pravom raspolaganja JU  „Djeca Sarajeva”.Načelnik Tanović je podsjetio da je Općina Novo Sarajevo  od početka uključena u sve aktivnosti  realizacije ovog projekta.

Ispoštovane su sve predviđene procedure i dalje ostajemo na raspolaganju za  provođenje daljih aktivnosti na naše zadovoljstvo i na zadovoljstvo krajnjih korisnika objekta.

Hasan Tanović 9.7.2021.

Realizacija projekta buduće uspostave „Edukativnog Dnevnog centra“  implementirati će se  uz podršku Općine Novo Sarajevo, međunarodne organizacije i Vlade KS.

Općina Novo Sarajevo je i u 2022. godini provela Javni poziv udruženjima (organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama) za predaju prijedloga projekata iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, podrške mladima, podrške za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, podrške za osobe treće životne dobi i zaštite okoliša. Ove godine Općina je podržala 3 projekta iz oblasti podrške za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju i to: Udruženje „Plivački klub „SPID“ za realizaciju projekta „Plivanjem do inkluzije“. Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju „EDUKACIJA ZA SVE“- „EDUS“ za realizaciju projekta „Ljetna škola – prevencija regresije za djecu sa poteškoćama“ i Udruženje za podršku djeci/osobama sa teškoćama sluha i govora „Eho“ za realizaciju projekta „Boje tišine“.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!