Započeto

Naknade za porodilje

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za stabilne i jake programe sufinansiranja nadoknada za porodilje bez obzira na njihov radno-pravni status.

Izvor: Hasan Tanović program

U budžetu za 2023. godinu Općine Novo Sarajevo navodi se budžetska stavka “Grant Kantona za transfer na ime poreza i doprinosi za zaposlene porodilje” za koju je izdvojeno 1.200.000 KM. Pored toga u stavci “Program socijalne potpore” obezbijeđena su sredstva za jednokratne naknade za porodilje po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta u iznosu od 40.000 KM, gdje se u skladu sa Odlukom o dodjeli jednokratne naknade za porodilje po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta („Službene novine Kantona Sarajevo“, 23/17, 9/20) dodjeljuje po zahtjevu iznos od po 500 KM. Za ove namjene zaključno sa mjesecom oktobrom 2023. godine izdvojen je iznos od 41.500 KM, saopćeno je iz Općine za Istinomjer. 

Kako je saopćeno iz Općine Novo Sarajevo krajem aprila 2021. godine, u periodu januar-mart 2021. godine Općina Novo Sarajevo je, putem Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica, dodijelila novčanu pomoć porodiljama koje nisu u radnom odnosu u ukupnom iznosu od 49.900,00 KM. Trenutno ovo pravo na mjesečnom nivou ostvaruje 180 porodilja. Pravo na jednokratnu naknadu po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta u iznosu od po 500,00 KM ostvarilo je 27 porodilja. Ukupan iznos koji je Općina Novo Sarajevo dodijelila za period januar-mart iznosi 16.000,00 KM. Za ove namjene u općinskom budžetu planiran je veći iznos nego prošle godine što je ukupno 45.000,00 KM.

U skladu sa Odlukom o dodjeli jednokratne naknade za porodilje po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta Općina Novo Sarajevo isplaćuje iznos od po 500 KM za porodilje po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta, te je za ove namjene zaključno sa mjesecom oktobrom 2022. godine izdvojen iznos od 23.500 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!