U progresu

Humanitarni programi za najugroženije stanovnike

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za humanitarne programe usmjerene na prikupljanju i podjeli materijalnih i finansijskih dobara namjenjenih socijalno osjetljivim skupinama, s ciljem zadovoljavanja njihovih osnovnih životnih potreba. Zalagat ćemo se za potpomaganje zapošljavanja ovih kategorija.

Izvor: Hasan Tanović program

Iz Općine Novo Sarajevo sredinom maja 2023. godine saopćeno je da su načelnik Hasan Tanović i predsjednik Udruženja penzionera/umirovljenika Novo Sarajevo Omer Ključić potpisali ugovor kojim se omogućava pružanje jednokratne pomoći porodicama preminulih penzionera/ki kao participaciju troškova ukopa. Za ove potrebe Općina izdvaja 25.000 KM. 

Općina Novo Sarajevo objavila je 8.5.2023. godine da je početkom maja 2023. godine u prostorijama Memorijalnog centra Novo Sarajevo uručila stipendije djeci bez oba roditelja s područja ove lokalne zajednice. Kako je saopćeno, studenti/ce koji/e su primili/e stipendiji/e redovni/e su studenti/ce koji/e se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad – Službe socijalne zaštite Novo Sarajevo i nadležnih općinskih službi. Stipendije u iznosu 100 KM mjesečno tokom 2023. godine primat će ukupno 30 djece bez oba roditelja. Iz Općine je saopćeno da su za ovu namjenu osigurana sredstva u iznosu 36.000 KM, a stipendije se dodjeljuju na period od 12 mjeseci za školsku 2022/2023. godinu.

Krajem juna 2023. godine Općina Novo Sarajevo saopćila je da je tokom 2023. godine, Općina realizirala aktivnosti s ciljem finansijske podrške višečlanim porodicama. Kako se dalje navodi u saopćenju pravo na ovu jednokratnu novčanu pomoć ostvarilo je 336 korisnika. Novčana pomoć dodjeljuje se za participaciju u liječenju, participaciju u nabavci lijekova, ortopedskih pomagala i drugih medicinskih aparata, porodicama koje imaju djecu ometenu u fizičkom ili psihičkom razvoju, porodicama djece oboljele od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC, celijakije, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, epilepsije ili djece sa poremećajem autističnog spektra, te licima i domaćinstvima u stanju socijalne potrebe.

Učenici/ce od II do IX razreda s područja općine Novo Sarajevo koji imaju pravo na dodatak na djecu, a koji su se u mjesecu avgustu 2023. godine nalazili na evidenciji Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica i Službe za boračko-invalidsku zaštitu, dobili su po 50 KM za sufinansiranje troškova nabavke školskog pribora. Ovo pravo ostvarilo je 449 učenika/ce, a Općina je za ovu namjenu izdvojila iznos od 22.450 KM, saopćeno je u oktobru 2023. godine iz Općine.

Početkom juna 2023. godine načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE Jasmin Bešić potpisali su Ugovor o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa u iznosu od 60.000 KM. Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 23.11.2023. godine na stranici Općine Novo Sarajevo objavljena je informacija u vezi Javnog poziva za finansiranje biznisa marginaliziranih grupa žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa. Kako se navodi, cilj Javnog poziva je smanjenje nezaposlenosti kroz stimulisanje samozapošljavanja, tj. pokretanje vlastitog biznisa, a podršku mogu dobiti pripadnici marginaliziranih grupa žena, kao i pripadnici drugih marginaliziranih grupa i to: žrtava nasilja, samohranih roditelja, nezaposlenih mladih do 35 godina starosti, dugoročno nezaposlenih, ne uzimajući u obzir godine starosti, osoba s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, osoba koje su na neki drugi način marginalizirane. Sredstva koja aplikanti mogu dobiti za pokretanje biznisa kroz ovaj Javni poziv iznose 10.000 do 12.000 KM po biznisu.

Pored realizacije projekta navedenih projekata, tokom aktuelnog mandata načelnika Tanovića Istinomjer je registrovao i druge aktivnosti na realizaciji datog obećanja. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Regionalnog Ureda Lige muslimanskog svijeta u BiH Abdullah Ben Rahmatullah Qari krajem aprila 2021. godine uručili su poklon-bonove porodicama u potrebi sa područja Općine Novo Sarajevo. Poklon-bon preuzelo je deset osoba iz reda boračke populacije. Tada je potpisan i Sporazum o saradnji između Lige muslimanskog svijeta u BiH i Općine Novo Sarajevo. Tokom mjeseca Ramazana,  Liga muslimanskog svijeta za ovu općinu odvojila je za 200 poklon-bonova.

Općina Novo Sarajevo je putem Javnog poziva podržala rad pet javnih kuhinja udruženja i humanitarnih organizacija: Srpsko humanitarno udruženje „Dobrotvor“, Humanitarna organizacija „Merhamet“, Humanitarno pastoralna organizacija „Caritas Vrhbosanske nadbiskupije“, Općinska organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo i  Humanitarno – karitativna organizacija „Kruh svetog Ante Franjevačke provincije Bosne Srebrene“ u ukupnom iznosu od 24 hiljade KM, a ugovor aa predstavnicima navedenih udruženja potpisan je sredinom decembra 2021. godine.

Općina Novo Sarajevo je 2022. godine putem Javnog poziva podržala rad četiri javne kuhinje udruženja i humanitarnih organizacija: Srpsko humanitarno udruženje „Dobrotvor“, Humanitarna organizacija „Merhamet“, Općinska organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo i  Humanitarno – karitativna organizacija „Kruh svetog Ante Franjevačke provincije Bosne Srebrene“ u ukupnom iznosu od 19.000,00 KM. Sufinansiranje se odnosi na troškove dodatne ponude koju javne kuhinje trebaju omogućiti korisnicima sa područja Općine Novo Sarajevo, kao što su paketi sa osnovnim životnim namirnicama, svježe voće, proizvodi za održavanje lične i porodične higijene i slično. Iznosi sufinansiranja su srazmjerni broju korisnika istih sa područja Općine Novo Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!