Analize

Općina Centar Sarajevo: Četiri godine mandata Nedžada Ajnadžića

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) u svom predizbornom programu kojeg je predstavio i putem posebno kreirane web stranice, dao je ukupno 205 obećanja, najviše od svih načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova, čije ispunjenje datih obećanja je pratio Istinomjer u mandatu od 2016. do 2020. godine.

Od ovog broja datih obećanja 43 su ispunjena u potpunosti, dok ih je 48 ispunjeno većim dijelom, te su ona u finalnim rezultatima monitoringa Istinomjera ušla u kategoriju ispunjenih obećanja (44%). Ajnadžić je tokom proteklog četveregodišnjeg mandata na čelu Općine Centar Sarajevo, djelimično ispunio 51 obećanje. U kategoriji neispunjenih obećanja (31%) našlo se 44 neispunjena obećanja, 16 obećanja koja su ispunjena tek manjim dijelom, te 3 neutemeljena.

Među ispunjenim obećanjima Nedžada Ajnadžića našlo se nekoliko projekata koji su realizovani u dijelu grada koji se proteže duž Alipašine ulice. Jedan od njih bio je i izgradnja biciklističke staze koja je započela u novembru 2017. godine. Dužina prve dionice iznosila je 841 metar u Alipašinoj ulici, dok je Druga faza izgradnje obuhvatila dionicu od ulaza u kompleks Zetra do stadiona Koševo dužine 802 metra. Ukupna dužina biciklističke staze iznosi oko 1644 metara. Prva faza radova završena je početkom maja 2018. godine, dok je kompletna dionica koja završava kod stadiona Koševo završena sredinom septembra iste godine. Izgradnja dijela biciklističke staze oko stadiona Koševo započela je nešto kasnije, u oktobru 2019. godine, a završena je krajem novembra iste godine. Biciklistička staza se sada proteže od Ulice Sutjeska kod Druge Gimnazije do ulaza u park Betanija u neposrednoj blizini porodilišta Jezero.

Jedno obećanje koje je ispunjeno većim dijelom bilo je i ono koje se odnosilo na uređenje parkova kod Druge gimnazije i izgradnju Austrijske kuće. Radovi na sanaciji pješačkih staza u parku kod Druge Gimnazije završeni su početkom maja 2018. godine, zajedno sa izgradnjom prve faze biciklističke staze u Alipašinoj ulici, a u junu 2019. godine u parku je uređen i odvojeni dio za pse. Gradnja Austrijske kuće, odnosnoi buduće “Evropske kuća kulture i nacionalnih manjina” počela je na proljeće 2020. godine, a radovi na izgradnji ovog objekta očekuju se do kraja ove godine. Dva parka koja su uređena dobila su imena po pjevačima Safetu Isoviću i Kemalu monteno.

Među ispunjenim obećanjima, odnosno realizovanim projektima u ovom dijelu grada našla se i obnova Kosog lifta u naselju Ciglane, koja je završena početkom 2019. godine, a djelimično je realizovano i obećanje o uređenju Merhemića trga u istom naselju.

Još jedno obećanje koje je djelimično ispunjeno je i ono o izgradnji kružnog toka u naselju Šip čija gradnja je počela tek pred početak izborne kampanje, ali i obećanje o završetku gradnje i opremanju objekta Osnovne škole na Šipu. Gradnja Osnovne škole u naselju Šip započela je 2017. godine, a ona se realizuje u saradnji sa Kantonom Sarajevo. Građevinski radovi na objektu su u završnoj fazi te će u narednom periodu uslijediti opremanje ove škole.

Općina Centar je postala i prva lokalna zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je tokom 2017. godine odlučila podržati vantjelesnu oplodnju, što je bilo još jedno obećanje načelnika Općine Centar Sarajevo Nedžada Ajnadžića. Početkom 2017. godine, Ajnadžić je donbio Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje. Na osnovu Pravilnika Općina sufinansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina i ženama preko 40 godina starosti dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje.

U pogledu brige za stanovnike treće životne dobi, od ispunjenih obećanja možemo izdvojiti ono o uspostavljanju novih centara za zdravo starenje na prostoru Općine Centar, organizovanje izleta za penzionere svake godine, ali i izdvajanje sredstava za pomoć iz budžeta.

Neispunjeno je pak ostalo obećanje o pravljenju hotela za penzionere, čija gradnja se pominjala tokom mandata, ali do realizacije ovog projekta nije došlo.

Od ostalih neispunjenih obećanja Nedžada Ajnadžića mogu se izdvojiti: Izgradnja nekoliko podzemnih garaža i garaža “Crni vrh” i “Bolnica”, uređenje Radićeve ulice, uređenje Tržnog centra Skenderija, izgradnja javne garaže i bazena Skenderija; Izgradnja otvorenog bazena Zetra; Savremenizacija zelene pijace; Sportski objekat 2 – Zetra; Popravka Ledene dvorane Skenderija; Izgradnja sportsko – rekreacionog centra Betanija; Izgradnja sportske dvorane i podzemne garaže – Metalac, ali i uređenje parka Hastahana koje je izazvalo veliku pažnju u javnosti i negodovanje mještana predviđenim projektom uređenja.

Više o rezultatima ispunjenosti obećanja Nedžada Ajnadžića pogledajte na LINKU.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!