Ispunjeno sa zakašnjenjem

Okončana rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Grdonj

U novembru 2019. godine iz Općine Centar Sarajevo saopćeno je da će, shodno zahtjevu stanovnika mjesne zajednice “Hrastovi-Mrkovići”, uskoro započeti prva faza rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Grdonj.

Sporazum o finansiranju radova prve faze radova na izgradnji vodovodne mreže za potrebe naselja Grdonj potpisan je 20. novembra 2019. godine, a prema odredbama potpisanog sporazuma rok za završetak radova bio je 90 dana od početka radova. U ime Općine Centar, kao finansijera projekta, sporazum je potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, a vrijednost prve faze ovog projekta, kako je saopćeno, iznosila je oko 182.000 KM.

Na zahtjev građana i Savjeta Mjesne zajednice “Hrastovi-Mrkovići” ovaj projekat smo uvrstili u ovogodišnji plan izvršenja budžeta Općine Centar. Tokom planiranih radova biće postavljeno oko 480 metara novih vodovodnih cijevi. Radi se o veoma zahtjevnom i stejnovitom terenu za koje je kao izvođač radova odabrana firma „Vodovod i kanalizacija“ koja će po završetku projekta preuzeti upravljanje ovim novim vodovodom, što je za nas kao Općinu jako bitno. Na ovaj način ćemo riješiti redovno vodosnabdijevanje stanovnika Grdonja. U budućnosti također planiramo nastaviti sa realizacijom ovakvih projekata koji imaju za cilj poboljšanje uslova života naših stanovnika.

Šef Odsjeka za investicije i komunalni razvoj Općine Centar, Rašid Karamustafić, 20. novembar 2019.

S obzirom na to da u javnosti nije bilo informacija o radovima na projektu rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Grdonj, Istinomjer je kontaktirao Općinu Centar, te je potvrđeno da je dio radova okončan, dok će preostali radovi biti nastavljeni početkom građevinske sezone:

Predviđeni su radovi na polaganju cjevovoda dužine oko 480 metara, profila DN 100, sa prespajanjem kućnih priključaka. Izvršeno je polaganje oko stotinu metara cijevi, a trenutno su radovi u prekidu zbog loših vremenskih uslova. Nastavak radova se očekuje početkom građevinske sezone – na osnovu informacije predstavnika KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

Stručni savjetnik za informisanje i koordinaciju, Safet Huremović, 19. februar 2020.

Javnost je u martu 2020. godine obaviještena da je došlo do nastavka radova na polaganju distributivnog cjevovoda, a pored pomenutih radova trenutno se izvode i “radovi na rekonstrukciji kućnih priključaka i prebacivanje istih na novopoloženi cjevovod”. Tom prilikom iz KJKP “Vodovod i kanalizacija” naveli su da se završetak radova očekuje u aprilu 2020. godine.

Zbog pandemije novog koronavirusa, sredinom marta 2020. godine iz KJKP “Vodovod i kanalizacija” za Istinomjer su potvrdili da su radovi na polaganju cjevovoda u ulici Grdonj obustavljeni, “što samim tim uslovljava i produženje planiranog roka za okončanje radova na polaganju cjevovoda u gore pomenutoj ulici”. Početkom juna 2020. godine iz ovog preduzeća su istakli da su “radovi na polaganju cjevovoda okončani”, te da su se “stekli uslovi za izvođenje radova na prebacivanju kućnih priključaka na novopoloženu mrežu”.

Kako se do avgusta 2020. godine u javnosti nisu pojavile informacije o okončanju pomenutih radova, Istinomjer je kontaktirao Općinu Centar te je potvrđeno da su planirani radovi okončani.

Tokom proteklog perioda okončani su planirani radovi na izgradnji nove vodovodne mreže za naselje Grdonj. Priključenjem posljednjih domaćinstava na novu mrežu radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ su zvanično okončali prvu fazu ovog projekta. Sredstva za njegovu realizaciju je obezbijedila Općina Centar u svom budžetu u iznosu od gotovo 182.000 KM, a nakon što su stanovnici ovog područja i Savjet Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ kandidovali ovaj projekat za realizaciju iz ovogodišnjeg budžeta. Radovi na izgradnji nove vodovodne mreže su rađeni u veoma teškim okolnostima jer se radi o strmom i zahtjevnom terenu. Kako nalažu tehničke norme prije puštanja u upotrebu, u novopoloženom vodovodnom sistemu je urađena dezinfekcija, te je 24 sata testiran na pritisak vode. Upravljanje novim sistemom će preuzeti KJKP „Vodovod i kanalizacija“ što je za nas kao Općinu jako bitno, jer na ovaj način trajno rješavamo problem redovnog vodosnabdijevanja stanovnika Grdonja. Navedeni projekat je realizovan na osnovu sporazuma o finansiranju radova prve faze izgradnje vodovodne mreže za potrebe naselja Grdonj, kojeg su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Enver Hadžiahmetović.

Stručni savjetnik za informisanje i koordinaciju Općine Centar, Safet Huremović, 11. avgust 2020.

S obzirom na činjenicu da su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u naselju Grdonj okončani iako je u nekoliko navrata došlo do obustave radova zbog loših vremenskih uslova, kao i situacije izazvane pandemijom novog koronavirusa, Istinomjer će za pomenuto obećanje dati ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!